Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις του ΚΚΕ σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη τη χώρα

Συζήτηση με πρόσφυγες στη Βέροια
Συζήτηση με πρόσφυγες στη Βέροια
Περιοδείες στις Δομές φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες και στη Βέροια πραγματοποίησαν, χτες και προχτές, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής αντίστοιχα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ μίλησαν με τους πρόσφυγες και τους μοίρασαν την ανακοίνωση του Κόμματος, που έχει κυκλοφορήσει και στη γλώσσα τους, μέσα από την οποία εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας. Ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Ο Γ. Δελής, επισκεπτόμενος τη Δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες, συνομίλησε με πρόσφυγες για τις συνθήκες διαβίωσής τους και την επιθυμία τους να τους επιτραπεί να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Η Δομή, με βάση τα κοντέινερ που είναι τοποθετημένα, υπολογίζεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 550 πρόσφυγες. Οι επίσημα εγγεγραμμένοι πρόσφυγες είναι 558, ενώ υπάρχουν και άλλοι 72 που δεν είναι εγγεγραμμένοι και ζουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε έναν ενιαίο χώρο. Στο μεταξύ, καθημερινά συνεχίζουν να καταφθάνουν 10 με 15 πρόσφυγες.

Συνολικά, αυτήν την περίοδο διαμένουν στη Δομή 630 πρόσφυγες Γεζίντι, 151 απ' αυτούς παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Το υπουργείο, ενώ γνωρίζει την κατάσταση, δεν λαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων.

Ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στη Δομή. Εργάζεται μόλις ένας στην ταυτοποίηση, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις. Οι δύο θέσεις ΤΕ δεν έχουν καλυφθεί. Επίσης, απασχολούνται εννιά εργαζόμενοι από τον ΔΟΜ και τρεις από το στρατό.

Προβληματικές είναι και οι συνθήκες υγειονομικής κάλυψης. Εως το Γενάρη του 2018 οι πρόσφυγες βρίσκονταν υπό τη φροντίδα των «Γιατρών του Κόσμου», ενώ τώρα την ευθύνη έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχει ένας μόνο γιατρός και έρχεται το πολύ δυο φορές τη βδομάδα από τη Δράμα. Ακόμα υπάρχουν δύο μαίες, δύο νοσηλεύτριες και δύο ψυχολόγοι.

Στη Δομή στις Βαρβάρες της Βέροιας, που επισκέφθηκε ο Σ. Βαρδαλής, συναντήθηκε με τους υπεύθυνους της λειτουργίας της, ξεναγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η Δομή είναι δυναμικότητας 350 ατόμων και κατά βάση φιλοξενεί οικογένειες Κούρδων και Σύρων (το 50% κάτω των 18 ετών). Στο χώρο δραστηριοποιούνται δύο ΜΚΟ (ιατρικά και εκπαίδευση), ενώ εργάζονται με συμβάσεις 32 εργαζόμενοι. Φιλοξενούνται στα κτίρια του πρώην στρατοπέδου και σε ένα προκάτ, ενώ τα παιδιά φοιτούν σε Δημοτικά σχολεία της περιοχής. Από τους εργαζόμενους, που αμείβονται με 495,25 ευρώ, εκφράστηκε το αίτημα για ανανέωση των συμβάσεών τους, που λήγουν αυτόν τον καιρό.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες

Συνεχίζονται όλη τη βδομάδα από το ΚΚΕ οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 26 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον Σκαραμαγκά, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας, με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στου πρώην «Μόλα».

Τη Δευτέρα 25 Ιούνη, στις 9.30 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ