ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνέχιση επαφών και μονοπωλιακών σχεδιασμών

ΣΕΟΥΛ.--

Ισχυρά μονοπώλια μελετούν τις ευρύτερες επενδυτικές προοπτικές που «ανοίγουν» τα παζάρια γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, μετά και από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας (τέλη Απρίλη) αλλά και τη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας (12 Ιούνη), που επιβεβαίωσαν την έντονη διπλωματική κινητικότητα σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ρόιτερς», λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ στη Σιγκαπούρη έγινε στη Σεούλ συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή άνω των 600 εκπροσώπων εταιρειών, για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στη Βόρεια Κορέα. Μεταξύ άλλων, η κατασκευαστική «πτέρυγα» του νοτιοκορεατικού κολοσσού «Samsung» (που δραστηριοποιείται διεθνώς σε πολλούς ακόμα στρατηγικούς τομείς) έχει στήσει μια «ειδική ομάδα» από το Μάη, για να μελετήσει το ενδεχόμενο να εμπλακεί δυναμικά στην ανακατασκευή και επέκταση σιδηροδρομικών δικτύων, που φυσικά θα αξιοποιηθούν για τη διάνοιξη ευρύτερων εμπορικών διαδρόμων από τη Χερσόνησο προς τη Ρωσία, αλλά και τη Δύση. Επίσης, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» μελετά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη νοτιοκορεατική KOGAS, για την κατασκευή αγωγών αερίου που θα διασχίζουν τη Β. Κορέα.

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος των μονοπωλιακών σχεδιασμών που πολλαπλασιάζονται, στρώνοντας φυσικά το έδαφος για νέες κόντρες και το βάθεμα αντιθέσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκπρόσωποι από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα είχαν την Παρασκευή νέα συνάντηση για να προετοιμαστούν οι επόμενοι γύροι επαφών ανάμεσα σε οικογένειες Κορεατών που είχαν χωριστεί μετά τον πόλεμο του 1950 - 1953.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Το γερμανικό κεφάλαιο ρίχνει τα «δίχτυα» του

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Χαρίρι στη Βηρυτό

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Χαρίρι στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Το ζωηρό ενδιαφέρον γερμανικών μονοπωλίων για έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του Λιβάνου στους τομείς των μεταφορών, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων αλλά και στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τις πιέσεις που ασκούν ξένοι δανειστές (ΔΝΤ κ.ά.) για δραστικό περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων στη Λιβανέζικη Εταιρεία Ηλεκτρισμού, που πέρυσι ανήλθαν σε 1,3 δισ. δολάρια, εξέφρασε στη διάρκεια επαφών που πραγματοποίησε με την πολιτική ηγεσία της χώρας η Αγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που ήταν επικεφαλής κλιμακίου πολιτικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών στη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής της στον Λίβανο, συναντήθηκε διαδοχικά με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι. Πέρα από το ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων για τον εκσυγχρονισμό υποδομών της χώρας και την τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας μετά τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί ο πολυετής πόλεμος στη γειτονική Συρία, η Μέρκελ συζήτησε περιφερειακές εξελίξεις όπως το Παλαιστινιακό και η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λιβανέζικες αρχές ως προς τη φιλοξενία άνω των 1,3 εκατ. Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει από το 2011 στη χώρα.

Μετά τη συνάντησή της με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξη της κυβέρνησής της «στην ευημερία του Λιβάνου, ώστε άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες να συμβιώνουν ειρηνικά».

Ο Χαρίρι από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνάντηση με την Μέρκελ «εξαιρετική», και το βράδυ της Πέμπτης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της.

Την Παρασκευή η αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών που συνόδευε την Μέρκελ συμμετείχε σε «στρογγυλό τραπέζι» με Λιβανέζους επιχειρηματίες, εξετάζοντας διμερή επενδυτικά σχέδια (ενόψει και της πρόσφατης έναρξης γεωτρήσεων και ερευνών σε υποθαλάσσια κοιτάσματα της λιβανέζικης ΑΟΖ) αλλά και τρόπους αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της συνόδου δωρητών για τον Λίβανο, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απρίλη με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στην οποία δόθηκαν υποσχέσεις για «βοήθεια» 8 δισ. δολαρίων στον Λίβανο. Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως έκανε και μια επικοινωνιακή επίσκεψη σε δημόσιο σχολείο στη Βηρυτό, όπου φοιτούν και παιδιά που έχουν φύγει από τη Συρία.

Πιέσεις για «άμεσα» δημοσιονομικά μέτρα από το ΔΝΤ

«Συμπτωματικά», αργά το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή λίγες ώρες μετά την έναρξη της διήμερης επίσκεψης Μέρκελ στη Βηρυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία προβλέπει τη συνέχιση της αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεταξύ 1,5% με 2% (από 8% - 10% που ήταν η ανάπτυξη στον Λίβανο πριν την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011). Εκτίμησε ότι χρειάζονται «συντονισμός πολιτικών» και «άμεσα μέτρα δημοσιονομικών προσαρμογών», που μεταφράζονται στην πραγματικότητα σε συνέχιση της εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας σε βάρος ενός λαού που έχει υποφέρει σημαντικά από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία.

Συνέστησε επίσης πολιτικές για «βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ στον Λίβανο, μολονότι σε αυτές ήδη έχει συναινέσει ο Λιβανέζος εντολοδόχος πρωθυπουργός που έχει δεχτεί να μειώσει τα κρατικά ελλείμματα κατά τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια! Ο Χαρίρι, με τη στήριξη μέρους της ντόπιας αστικής τάξης, έχει επίσης συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα «εξοικονόμησης δημοσίων πόρων» και σε μέτρα σταδιακού «στραγγαλισμού» της Λιβανέζικης Εταιρείας Ηλεκτρισμού, ώστε τα επόμενα χρόνια να μπουν στο «παιχνίδι» διάφορα μονοπώλια Ενέργειας.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ τονίζεται ότι δεν προβλέπεται σύντομα «ανάκαμψη» των τριών βασικών πυλώνων της λιβανέζικης οικονομίας, που εμφανίζονται να είναι ο τουρισμός εύπορων επισκεπτών από χώρες του Περσικού Κόλπου, η κτηματομεσιτική αγορά και η οικοδομή.

ΣΥΡΙΑ
Νέες επιθέσεις από το συνασπισμό των ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αεροσκάφη του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ επανέλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης νέες αιματηρές επιθέσεις στην πόλη Αλ Σαάφαχ στην ανατολική Συρία, σε μια περίοδο που ο συριακός στρατός με τους συμμάχους του έχει ανακτήσει εδάφη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε πως τα εχθρικά αεροσκάφη στοχοποίησαν κτίρια σε συνοικίες της πόλης στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, ενώ σημειώθηκαν «τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και άλλες υποδομές αναγκάζοντας πολλούς να τα εγκαταλείψουν».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές που δρούσαν σε περιοχές της Ανατολικής Γκούτα έως πριν από την ανακατάληψή της από το συριακό στρατό διέθεταν εξελιγμένα εκρηκτικά και χημικά όπλα κατασκευασμένα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κατηγόρησε επιπλέον την αποστολή πραγματογνωμόνων του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων πως χρησιμοποιεί αμφίβολες μεθόδους (π.χ. συλλογή «στοιχείων» από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Ιντερνετ), αγνοώντας επίσημους κανονισμούς, εξαρτώντας παράλληλα τις πληροφορίες που παίρνει από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «διασωστών» «Λευκά Κράνη», που διατηρεί στενές σχέσεις με τζιχαντιστές, και ξένες μυστικές υπηρεσίες (πρόσφατα μάλιστα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξαναρχίζουν τη χρηματοδότηση με πάνω από 5,6 εκατ. δολάρια...).

Παράλληλα, την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επανέλαβε ότι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων ΥPG (που θεωρούνται από την Τουρκία «τρομοκρατικές» και παρακλάδι του ΡΚΚ) θα αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, στο πλαίσιο σχετικού «οδικού χάρτη» που ανακοίνωσαν στις 4 Ιούνη οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας. Η ίδια πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να συνεργάζονται με τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία ώστε να βρεθεί κοινός δρόμος για τη Μανμπίτζ».

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται παράλληλα με τη νέα κινητικότητα που αναπτύσσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, καθώς τη Δευτέρα έχει προγραμματίσει να συναντήσει στη Γενεύη αξιωματούχους των ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιορδανίας, προκειμένου να συζητήσουν τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής. Παράλληλα, ο Κάντρι Τζαμίλ, επικεφαλής μέρους της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τη Ρωσία, δήλωσε ότι στις 10 Ιούλη θα γίνει συνάντηση στη Γενεύη με ειδικούς συνταγματολόγους και εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης, με στόχο τη σύνθεση της συριακής συνταγματικής επιτροπής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η «Airbus» απειλεί να φύγει λόγω... Brexit!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Να σταματήσει τις δραστηριότητες παραγωγής στη Βρετανία απείλησε την Παρασκευή η «Airbus», μονοπώλιο αεροναυπηγικής, κυρίως ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αυξάνοντας ασφυκτικά τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, που ήδη κλυδωνίζεται κατά διαστήματα από τις κόντρες που ξεσπούν στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με αφορμή τη μαραθώνια διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit).

Η «Airbus», που απασχολεί περίπου 14.000 εργαζόμενους σε 25 περιοχές της Βρετανίας, σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση ότι «επανεξετάζει τα μακροπρόθεσμα πλάνα στη χώρα» εφόσον η διαπραγμάτευση Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ τερματιστεί δίχως να υπάρξει συμφωνία που θα ρυθμίσει τις μεταξύ τους σχέσεις μετά το Brexit. Επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι επαρκής ούτε καν η συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου που έχει υπάρξει για «μεταβατική περίοδο» έως τις 31 Δεκέμβρη 2020.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Παραγουάη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και Λευτέρη Νικολάου, αναχωρεί την Κυριακή 24 Ιούνη για την Ασουνσιόν, κατόπιν πρόσκλησης του Παραγουάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει διμερείς συναντήσεις με την ηγεσία του Παραγουάνικου ΚΚ και Οργανώσεις του, καθώς και με εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων, ενώ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την πάλη του ΚΚΕ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Πρόθεση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ είναι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Παραγουάη να επισκεφθεί και τις φυλακές Tacumbu και να συναντηθεί με κομμουνιστές που έχουν φυλακιστεί για τη συμμετοχή τους σε λαϊκές κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια, και να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας.

Κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφτεί το Σάο Πάολο, όπου θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ