Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες επιθέσεις από το συνασπισμό των ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αεροσκάφη του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ επανέλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης νέες αιματηρές επιθέσεις στην πόλη Αλ Σαάφαχ στην ανατολική Συρία, σε μια περίοδο που ο συριακός στρατός με τους συμμάχους του έχει ανακτήσει εδάφη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε πως τα εχθρικά αεροσκάφη στοχοποίησαν κτίρια σε συνοικίες της πόλης στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, ενώ σημειώθηκαν «τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και άλλες υποδομές αναγκάζοντας πολλούς να τα εγκαταλείψουν».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι οι τζιχαντιστές που δρούσαν σε περιοχές της Ανατολικής Γκούτα έως πριν από την ανακατάληψή της από το συριακό στρατό διέθεταν εξελιγμένα εκρηκτικά και χημικά όπλα κατασκευασμένα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κατηγόρησε επιπλέον την αποστολή πραγματογνωμόνων του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων πως χρησιμοποιεί αμφίβολες μεθόδους (π.χ. συλλογή «στοιχείων» από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Ιντερνετ), αγνοώντας επίσημους κανονισμούς, εξαρτώντας παράλληλα τις πληροφορίες που παίρνει από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «διασωστών» «Λευκά Κράνη», που διατηρεί στενές σχέσεις με τζιχαντιστές, και ξένες μυστικές υπηρεσίες (πρόσφατα μάλιστα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξαναρχίζουν τη χρηματοδότηση με πάνω από 5,6 εκατ. δολάρια...).

Παράλληλα, την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επανέλαβε ότι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων ΥPG (που θεωρούνται από την Τουρκία «τρομοκρατικές» και παρακλάδι του ΡΚΚ) θα αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, στο πλαίσιο σχετικού «οδικού χάρτη» που ανακοίνωσαν στις 4 Ιούνη οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας. Η ίδια πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να συνεργάζονται με τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία ώστε να βρεθεί κοινός δρόμος για τη Μανμπίτζ».

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται παράλληλα με τη νέα κινητικότητα που αναπτύσσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, καθώς τη Δευτέρα έχει προγραμματίσει να συναντήσει στη Γενεύη αξιωματούχους των ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιορδανίας, προκειμένου να συζητήσουν τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής. Παράλληλα, ο Κάντρι Τζαμίλ, επικεφαλής μέρους της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τη Ρωσία, δήλωσε ότι στις 10 Ιούλη θα γίνει συνάντηση στη Γενεύη με ειδικούς συνταγματολόγους και εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης, με στόχο τη σύνθεση της συριακής συνταγματικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ