ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ»
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος

Phasma

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις», το οποίο προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος και σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Το «μεταφορικό ισοδύναμο», που στην ουσία αποτελεί μια νέα μορφή επιδότησης προς τους εφοπλιστές, επιχειρεί την εξίσωση του κόστους μεταφοράς με το πλοίο για επιβάτες και εμπορεύματα με το αντίστοιχο των χερσαίων μεταφορών, για την ίδια απόσταση. Η αρχή θα είναι πιλοτική και θα αφορά 49 νησιά, ενώ από το 2019 προβλέπεται η επέκτασή του. Ο επιβάτης που θα είναι δικαιούχος θα συμπληρώνει τα στοιχεία του σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του TAXIS. Η διαφορά θα επιστρέφεται στον λογαριασμό του, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα δίνεται επί τόπου κατά την αγορά του εισιτηρίου, αν δώσει τον κωδικό που θα του έχει εκδοθεί. Η ρύθμιση βέβαια αφορά μόνο την οικονομική θέση και μόνο για όσους δηλώνουν μόνιμη κατοικία τα νησιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, μιλώντας χτες στις Επιτροπές, επιχείρησε και αυτήν τη φορά να παρουσιάσει τη ρύθμιση ως δήθεν αντιστάθμισμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ως «κοινωνική στήριξη των νησιών», «περιορισμό του αποκλεισμού που νιώθουν οι νησιώτες» κ.ο.κ. Σε αυτό συνηγόρησαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, καταθέτοντας «εποικοδομητικές» προτάσεις για την εφαρμογή του μέτρου. Το ναζιστικό μόρφωμα, μάλιστα, όπως πάντα γαλαντόμο απέναντι στους εφοπλιστές, ζήτησε ευθέως τη μεγαλύτερη στήριξή τους, προτείνοντας μέτρα για τη ...μείωση της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων, τα οποία, σημειωτέον, για τους εφοπλιστές είναι αφορολόγητα! Ολα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στις Επιτροπές επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, με εξαίρεση το Ποτάμι που υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ από την αρχή καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς, όπως ανέδειξε και χτες η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση ότι πρόκειται για αντιστάθμισμα για τον ΦΠΑ, όσο και αν προσπαθεί να διαμορφώσει μία «εικονική πραγματικότητα στους νησιώτες που υποφέρουν» από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, στην πραγματικότητα πρόκειται «για νέα μορφή επιδότησης προς τους εφοπλιστές. Γιατί αυτοί έχουν στα χέρια τους τα μέσα μεταφοράς, τα καράβια, αρκετά από τα οποία είναι υπέργηρα, με αφορολόγητο πετρέλαιο από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, με τους πετσοκομμένους μισθούς για τους ναυτεργάτες, αφού έχετε διαμορφώσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για να μειώσετε το εργασιακό κόστος. Οι εφοπλιστές, με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, μπορούν όποτε θέλουν, όσο θέλουν και ανά πάσα στιγμή να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων και των ναύλων των εμπορευμάτων πάνω από το ποσό της επιστροφής και να καθορίσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των δρομολογίων των καραβιών. Αλλωστε, δεν χρειάζεται παρά απλή αριθμητική για να το καταλάβει κάποιος».

Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τη μείωση της τιμής των ναύλων και εισιτηρίων κατά 50%, για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, φτηνές, όλο το χρόνο, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών στα λαϊκά στρώματα των νησιών κ.ά.

Ανάμεσα στους χειροκροτητές του νομοσχεδίου προφανώς ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μ. Σακέλλης. Μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών που αφορούσε την ακρόαση φορέων, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στο νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι θα έχει «θετικά αποτελέσματα», καθώς «θα μειωθεί το κόστος» για τις εταιρείες και «θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση».

ΚΑΒΑΛΑ
Καταστολή και συλλήψεις για να περάσει ο TAP μέσα από τον κάμπο

Καταδικάζει την ωμή αστυνομική βία η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και απαιτεί τη δικαίωση των αιτημάτων των κατοίκων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στην Καβάλα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στην Καβάλα
Για παρεμπόδιση των εργασιών κατασκευής του αγωγού TAP συνελήφθησαν χτες το πρωί 8 κάτοικοι και μέλη της συντονιστικής επιτροπής που παλεύει για την αλλαγή όδευσης του αγωγού, στην Καβάλα. Σήμερα αναμένεται να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου, με την κατηγορία της παράνομης βίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν αλλαγή της όδευσης του αγωγού ώστε να μην περάσει από τον παραγωγικό κάμπο Ζηγού - Κρυονερίου - Φιλίππων και από τα Τενάγη Φιλίππων. Χτες η αστυνομία βρέθηκε στα χωράφια έξω από τον οικισμό Νέου Ζυγού Καβάλας, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού. Και ενώ οι εργασίες εκτελούνται παράνομα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση των δικαστηρίων, όπου έχουν προσφύγει κάτοικοι και φορείς, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή και σύλληψη 8 ατόμων, ανάμεσά τους δημοτικών συμβούλων και απεργών πείνας.

Την άμεση αποφυλάκιση όλων των κρατούμενων αγωνιστών και απεργών πείνας και τη δικαίωση του αγώνα τους με πολιτική απόφαση απαιτεί η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος καταδικάζει την ωμή αστυνομική βία και τις δικαστικές διώξεις, και αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη συμπεριφορά του πολυεθνικού ενεργειακού κολοσσού. Τονίζει ότι η συμφωνία που υπέγραψαν μαζί του οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και την οποία υλοποιεί η σημερινή, συνδέεται με τους επικίνδυνους για τους λαούς της περιοχής ανταγωνισμούς για το ποια οικονομικά συμφέροντα θα κυριαρχήσουν στο χώρο της Ενέργειας.

Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι η καταστολή έχει γίνει «νύχι - κρέας» με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αυτό είναι άλλη μια επιβεβαίωση της στρατηγικής σύμπλευσης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Δεν είναι μόνο ότι συμφωνούν στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, αλλά κάνουν και ό,τι περνά από το χέρι τους για να διασφαλίσουν την όσο γίνεται απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΤΕ Καβάλας υπενθυμίζει άλλωστε ότι «οι προηγούμενοι χτυπούσαν με ΜΑΤ τους απεργούς της Χαλυβουργίας για να σπάσει η απεργία, ο ηρωικός τους 9μηνος αγώνας, επιστράτευαν τα "μαθητοδικεία" και τα "αγροτοδικεία", απαντούσαν με χημικά και βία απέναντι σε κάθε δίκαιο αγώνα». Ενώ «οι σημερινοί, στα ίδια χνάρια, στέλνουν τα ΜΑΤ στους απεργούς της ΒΦΛ για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του Λαυρεντιάδη, σπάνε με την αστυνομία την απεργία στη "ΣΕΛΕΚΤΑ" στο Νέστο, χτυπούν με τα ΜΑΤ και με πρωτοφανή αγριότητα φοιτητές στην Αθήνα όταν επιχειρούν να γκρεμίσουν συμβολικά το άγαλμα του μακελάρη των λαών Τρούμαν σε αντιπολεμική διαδήλωση. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν είναι το ίδιο: Οποιος παλεύει και διεκδικεί θα καταστέλλεται».

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Εκδήλωση στις 2 Ιούλη για τα δέκα χρόνια λειτουργίας

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., το «Σπίτι του Αγωνιστή». Η εκδήλωση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος) και περιλαμβάνει ομιλία από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, χαιρετισμό από εκπρόσωπο του ΚΚΕ, έκθεση φωτογραφίας από τη δράση του Ιδρύματος και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ καλεί τους συντρόφους, συναγωνιστές, φίλους και φίλες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, κοντά στους φιλοξενούμενους αγωνιστές. «Συμπληρώθηκαν φέτος 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος "Σπίτι του Αγωνιστή", που ιδρύθηκε και λειτούργησε με απόφαση και αποφασιστική συμβολή του ΚΚΕ, για την περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ», αναφέρει το ΔΣ. Οπως υπενθυμίζει, στα χρόνια αυτά «φιλοξενήθηκαν πάνω από 100 αγωνιστές και αγωνίστριες, που βρήκαν αμέριστη φροντίδα και στήριξη. Σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά το προσωπικό του Ιδρύματος, καθώς και η ηθική και οικονομική στήριξη εκατοντάδων αγωνιστών και φίλων του Ιδρύματος».

Αντάμωμα αντιστασιακών στη Νάουσα

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει το καθιερωμένο αντάμωμα αντιστασιακών και επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, φίλων και απογόνων της Αντίστασης και του ΔΣΕ, στη Νάουσα, την Κυριακή 1η Ιούλη. Για όσους το επιθυμούν, διοργανώνει διήμερη εκδρομή από την Αθήνα (τηλ. 210.8222.952) και διανυκτέρευση το Σάββατο στη Νάουσα.

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση μέχρι τις 26 Ιούλη έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που έληγε στις 31 Ιούνη. Ωστόσο, με την απόφαση δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Ετσι σε περίπτωση καταλογισμού πρόσθετου φόρου, η αποπληρωμή του ορίζεται μέχρι σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, με προθεσμίες στο τέλος Ιούλη, Σεπτέμβρη και Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ