ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ τώρα, για όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από το Προσφυγικό

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ζητά επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά τώρα και χωρίς σύνδεση με το Προσφυγικό.

Θυμίζουμε ότι μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε αναστολή της απόφασης για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο) που επιβαρύνονται από την προσφυγική κρίση «για όσον καιρό αυτή διαρκεί», αποτυπώνοντας ότι το μέτρο, σε αντίθεση με όσα διεκδικούν οι νησιώτες, και προσωρινό είναι και συνδέεται με την εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ για το Προσφυγικό. Λίγο αργότερα, με νομοθετική ρύθμιση ορίστηκε η αναβολή υλοποίησης του μέτρου έως το Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωσή της η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου σημειώνει:

«Ο λαός των νησιών δεν πρέπει να παγιδευτεί από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την οποία συνοδεύει την προεκλογικού τύπου εξάμηνη αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ μόνο για τα νησιά που έχουν χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, και από την ψεύτικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Ολοι τους έχουν ψηφίσει μαζί το τρίτο μνημόνιο, έχουν δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο και υποκρίνονται γιατί φοβούνται την αγανάκτηση των νησιωτών.

Ακόμα, αυτά τα κόμματα έχουν μεγάλες ευθύνες, επειδή συνδέουν την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ με το Προσφυγικό. Είναι απαράδεκτη η λογική του οικονομικού αντισταθμίσματος με την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα, που όταν επιτεύχθηκε η ικανοποίησή του δεν υπήρχε Προσφυγικό. Είναι ένα μέτρο απάλυνσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων, που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστάτησε στους αγώνες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει ο μειωμένος συντελεστής, καλεί το λαό των νησιών να συνεχίσει πιο αποφασιστικά την πάλη του για:

-- Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά, χωρίς να συνδέεται με το Προσφυγικό.

-- Να καταργηθούν ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ.

-- Δραστική μείωση όλων των εισιτηρίων κατά 50%.

-- Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ για όλους.

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Μέσα στη βδομάδα τα επόμενα βήματα

Μεθαύριο Πέμπτη, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», συνεδριάζει ξανά η Βουλή της ΠΓΔΜ, κατά την οποία θα διεξαχθεί η δεύτερη κατά σειρά ψηφοφορία για το νόμο που θα επικυρώσει την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με την Ελλάδα.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, έλεγε ότι αν ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνηθεί για δεύτερη φορά να υπογράψει το Διάταγμα για τη δημοσίευση του νόμου, θα δοθεί η ίδια λύση και για τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά και για το νόμο για τη χρήση των γλωσσών (τον οποίο επίσης δεν έχει υπογράψει ο Ιβάνοφ). Μια επιλογή, όπως λέγεται στα Σκόπια, είναι η προώθηση των νόμων για δημοσίευση στο ΦΕΚ χωρίς την υπογραφή του Προέδρου της χώρας, ενώ σε παλιότερες δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη της γείτονος άφηναν να εννοηθεί ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Τζαφέρι ανέφερε ότι εφόσον αυτό διεξαχθεί τέλη Σεπτέμβρη, θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί μέχρι τέλη Ιούλη.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας χτες στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, κάλεσε την αντιπολίτευση (VMRO) να «γιορτάσουν» μαζί το γεγονός ότι η χώρα έλαβε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τον Ιούνη του 2019.

Σε άλλη μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πάντως, ο Ζάεφ ισχυρίζεται ότι με την πρόσφατη συμφωνία «η "μακεδονική" γλώσσα και ο "μακεδονικός" λαός προστατεύονται και ενισχύονται», και ότι «η "μακεδονική" ταυτότητα ισχύει πλέον erga omnes, για όλες τις χρήσεις».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ΥΠΕΞ της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, επισκέπτεται το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, για συνομιλίες με ευρωενωσιακά στελέχη πάνω στην πορεία της χώρας του προς την ΕΕ.

Να σημειωθούν ως ενδεικτικά του ευρωατλαντικού περιεχομένου της συμφωνίας, στο οποίο κάθε άλλο παρά διαφωνεί η ΝΔ, τα όσα σημείωσε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της, Λευτέρης Αυγενάκης, ότι στη ΝΔ δέχονται «πιέσεις από μεγάλες δυνάμεις», καθώς και ότι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν δεχθεί πιέσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγχαρητήρια και από τον Ράμα

Εξάλλου, τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, στα οποία η κυβέρνηση διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, επεκτείνονται και προς την Αλβανία, όπου στην τελική ευθεία βρίσκονται οι «διευθετήσεις» για μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων, ανάμεσά τους και για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Ενδεικτικά των άοκνων προσπαθειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «τρέξουν» οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί είναι τα όσα μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας για το ρόλο που έπαιξαν στην απόφαση που έλαβαν οι ΥΠΕΞ των χωρών - μελών της ΕΕ, σε αλλεπάλληλα διαβούλια αυτές τις μέρες, ώστε Αλβανία και ΠΓΔΜ να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2019.

Ειδικότερα, ο Ράμα δήλωσε: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω εκείνο το οποίο, στις 72 ώρες της θαλασσοταραχής στη διαδικασία για τις διαπραγματεύσεις, αρχικά στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, έκαναν οι γείτονές μας Ελληνες και Ιταλοί. Με την πλήρη έννοια της λέξεως, δεν έκαναν τίποτα λιγότερο απ' ό,τι θα είχαμε κάνει εμείς οι ίδιοι αν ήμασταν παρόντες. Εμείς απουσιάζαμε, αλλά χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των δύο αυτών φίλων, ήμασταν παρόντες. Ηταν μια τεράστια βοήθεια, τόσο προς εμάς, όσο και προς τη γείτονά μας, τη "Βόρεια Μακεδονία"».

Επίσπευση των έργων του IGB

Παράλληλα με την «πολιτική δήλωση υποστήριξης» για τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου που υπέγραψαν ο Αλ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, δύο αντίστοιχες συμφωνίες υπογράφηκαν την Παρασκευή στη Σόφια, παρουσία των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Πρόκειται για τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου από τον ΤΑΡ στον IGB, που υπέγραψαν οι εταιρείες διαχείρισης των δύο αγωγών, και η συμφωνία μεταξύ της «Bulgarian Energy Holding» και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία μεταξύ της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου ICGB και της Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Εταιρείας Συμμετοχών στον Τομέα της Ενέργειας (BEH) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συνεργασία μεταξύ της ICGB και του ΔΕΣΦΑ, για τη διασύνδεση του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας.

«Ευπρόσδεκτη» εξέλιξη, λέει ο Πάιατ

Την κατασκευή του κάθετου διασυνδετηρίου, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο τόσο από τον αγωγό TAP όσο και από τους σταθμούς μεταφοράς αμερικάνικου LNG, έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη οι ΗΠΑ, ως παραπέρα βήμα για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία.

Τις συμφωνίες εξάλλου που υπεγράφησαν στη Σόφια, για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, έσπευσε να χαιρετίσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Μια σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη, καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της προσφοράς και των διαδρομών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει επίσης τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Διήμερη επίσκεψη του Γ. Πρωτούλη στη Λέσβο

Διήμερη επίσκεψη, αύριο Τετάρτη 4 και μεθαύριο Πέμπτη 5 Ιούλη, θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Λέσβο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Αύριο Τετάρτη, στις 9 π.μ., περιοδεία στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Στη 1 μ.μ., συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ (ξενοδοχείο «ΛΕΣΒΙΟΝ»). Στις 8.30 μ.μ., κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών, στο Μανταμάδο. Και στις 9.30 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία του Μανταμάδου.
  • Την Πέμπτη 5 Ιούλη, το πρωί, επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και περιοδεία στους σεισμοπαθείς της Βρίσας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ