ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Νέα επεισόδια στις διεργασίες με μοχλό τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

Eurokinissi

Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με μοχλό το ονοματολογικό των Σκοπίων. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίς χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έλεγε ότι «αν η συμφωνία έρθει προς κύρωση με 151 βουλευτές, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ανακοινώσω ότι αίρω την υποστήριξή μου από την κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές». Προσέθετε ότι δεν θα επιτρέψει «να προχωρήσει η συμφωνία χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, η οποία γίνεται με δύο τρόπους, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα».

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται. Υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή όταν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης και του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα περί τα τέλη του έτους. Ελεγε ακόμα ότι «επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία (...) να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή», αφήνοντας ανοιχτό να ζητήσει υπερψήφισή της από 180 βουλευτές και συμπληρώνοντας: «Οταν με το καλό η άλλη πλευρά (τα Σκόπια) εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ό,τι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας».

Ο δε ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», αρνήθηκε την ανάγκη για πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή, λέγοντας ότι «η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι». Εμφανίστηκε, ωστόσο, βέβαιος ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό «έχει μια πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή», ακόμα και χωρίς τις ψήφους των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ.

Η αντίδραση της ΝΔ στη συνέντευξη Καμμένου ήρθε με ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του για «πρωθυπουργό υπό προθεσμία» και ότι «το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών». Για «κυβερνητική φαρσοκωμωδία» έκανε λόγο η Φ. Γεννηματά, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ, αναρωτώμενη «αν υπάρχει κυβέρνηση».

Διεργασίες και εντάσεις στη σοσιαλδημοκρατία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται διεργασίες και εντάσεις στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία, μετά και την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.

Χτες το πρωί, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», ο πρ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επί Γ. Παπανδρέου, υποψήφιος το Νοέμβρη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και μέλος της ΚΠΕ του, Γ. Ραγκούσης, επιτέθηκε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική σοκαριστική απόφαση» αυτή της Φώφης Γεννηματά αναφορικά με τη στάση του κόμματος στο Σκοπιανό, «κόντρα στην πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου», που δεν ήθελε καταγγελία της συμφωνίας.

«Νιώθω οργή για όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ και για αυτά ευθύνεται η ίδια η κυρία Γεννηματά», συνέχισε ο Γ. Ραγκούσης. Αρνήθηκε βέβαια τις κατηγορίες ότι έχει γίνει ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι είναι ΚΙΝΑΛ και «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έρθουμε σε επαφή με τη βάση μας, από την οποία έχουμε αποκοπεί, ειδικά όσο υπό την ηγεσία της κας Γεννηματά πηγαίνουμε προς τον κ. Μητσοτάκη...».

Ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδη, ότι «εδώ και καιρό» δεν ασχολούνται άλλο με τον Γ. Ραγκούση, καθώς «έχει κάνει την επιλογή του και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Γ. Ραγκούσης απάντησε, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, λέγοντας: «Αγαπητή Φώφη, απαντώντας στην ανακοίνωσή σου, θα ήθελα σε παρακαλώ να κατανοήσεις ότι δεν συμπεριφέρομαι ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ - στο οποίο παραμένω - ο οποίος απλώς αρνούμαι να με καταστήσεις κι εμένα υπάλληλο του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη κι υπεργολάβο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη»...

Η δε Γεννηματά, μιλώντας χτες σε «φόρουμ» με θέμα τις «ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», ζήτησε πάλι εκλογές, γιατί «η "νέα σελίδα" στη χώρα μας δεν μπορεί να γραφτεί από αυτή την κυβέρνηση», που «δεν έχει πείσει κανέναν για τον φιλοεπενδυτικό της προσανατολισμό».

Στο μεταξύ, ο επόμενος γύρος της κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που απ' ό,τι φαίνεται θα περιλαμβάνει και μπόλικη σκανδαλολογία, αναμένεται να διεξαχθεί στην αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ.

Δίνοντας μια «πρόγευση», χτες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε σημείωμά του επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», σημειώνοντας ότι «για τρίτη μέρα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται για τις προνομιακές του σχέσεις με τον κ. Φρουζή, πρωταγωνιστή του σκανδάλου "Novartis"» και προσθέτοντας ότι «όσο και να κρύβεται, όμως, την Πέμπτη θα αναγκαστεί να πάρει θέση όχι μόνο για την αποτυχία της καταστροφολογίας του στην οικονομία, αλλά και για τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον κ. Φρουζή».


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Βασική αμερικανική στρατηγική» η ανάθεση επικίνδυνων ρόλων στην Ελλάδα

Την ατζέντα των ΗΠΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα και τις προσδοκίες από την ελληνική κυβέρνηση έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σε τι συνίσταται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, απάντησε: «Σημαίνει να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε τα συγκλίνοντα συμφέροντά μας, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, μέχρι το τέλος του τρίτου προγράμματος, την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας (ΠΓΔΜ), προκειμένου να ενισχυθεί μια βασική αμερικανική στρατηγική, η οποία είναι η προσπάθεια να καλλιεργηθεί η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Προέτρεψε δε, ειδικά για το Σκοπιανό, τη συμφωνία των Πρεσπών να τη «στηρίξουν» οι δύο κυβερνήσεις. «Είδαμε τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες ως ένα πολύ θετικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες μόλις εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε εξάλλου να εστιάσει στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, η Ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Εχετε την Καβάλα, έχετε τον αγωγό TAP, έχετε το FSRU της Αλεξανδρούπολης (πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου), σήμερα επέστησα την προσοχή στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Τσίπρα και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ να προχωρήσουν με τον αγωγό IGB, που είναι σημαντικό έργο υποδομής».

Συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενεργειακά στοιχεία που συγχωνεύονται. Υπογραμμίζω πάντα (...) τη σημασία της Ενέργειας ως ενός από τους τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις. Είναι ένας τομέας που εκμεταλλεύεται τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι και οι πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να επικεντρωθεί θετικά στην ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτόν τον τομέα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για την ανάπτυξή του».

Βέβαια, στο γενικό πλάνο, δεν παρέλειψε τις ...νουθεσίες προς την κυβέρνηση ότι «θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τη δουλειά και τη δέσμευσή μας για μεταρρυθμίσεις». Οτι η έξοδος από το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής «θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ