ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Δυτικότερος» των Δυτικών ο Τζίντζιτς...

Αποκλείει παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για να έχει, όπως ισχυρίζεται, σκληρότερη τιμωρία...

Ο Ζ.Τζίντζιτς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Associated Press

Ο Ζ.Τζίντζιτς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Συνιστώντας εμπιστοσύνη στη σερβική Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός της Σερβίας απέρριψε χτες το ενδεχόμενο έκδοσης του φυλακισμένου πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του γερμανικού περιοδικού «ΜΠΟΥΝΤΕ», ο Ζόραν Τζίντζιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο παράδοσης του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), λέγοντας:: «Οχι! Πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από το ΔΠΔ. Μέσω μιας τέτοιας δίκης, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των Σέρβων στη δική μας Δικαιοσύνη». Ο Ζ.Τζίντζιτς προέβλεψε, μάλιστα, την έκβαση της δικαστικής έρευνας σε βάρος του Μιλόσεβιτς, διαβλέποντας πως ο πρώην Πρόεδρος «θα καταδικαστεί σε θανατική ποινή, που θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη». Ο πρωθυπουργός της Σερβίας άφησε αιχμές και κατά της συζύγου του πρώην Προέδρου, Μίρα Μάρκοβιτς, «προβλέποντας» και πάλι πως δε θα παραμείνει για πολύ καιρό ελεύθερη, αφού «δύο μήνες αφότου ολοκληρωθεί η προσφυγή κατά του Μιλόσεβιτς, θα απαγγελθούν κατηγορίες και σε βάρος της». Τέλος, ο Τζίντζιτς δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Μάρκοβιτς συνεργό του Μιλόσεβιτς λέγοντας σχετικώς:«Επί 10 χρόνια διηύθυναν αυτό το καθεστώς του τρόμου και κατά τη γνώμη μου δε δίστασαν ούτε μπροστά στις δολοφονίες, για να εξαλείψουν τους προσωπικούς και τους πολιτικούς εχθρούς τους»...

Διαδήλωση υπέρ Μιλόσεβιτς

Πέρα από τις «προβλέψεις» Τζίντζις, το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες υποστηριχτές του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας διαδήλωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου και αντιδρώντας στην κράτησή του ζήτησαν τη διενέργεια νέων εκλογών. Οι διαδηλωτές, που κατά τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις ανέρχονταν σε 3.000 άτομα, φώναξαν συνθήματα και κατά Αμερικανών, Ευρωπαίων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων...

Ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ανώτερο στέλεχος του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κράτηση Μιλόσεβιτς, ζήτησε την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου «για να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ως ελεύθερος άνθρωπος». Οπως είπε:«Η ελευθέρωση του Μιλόσεβιτς, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ελεύθερος, είναι το βασικό μας αίτημα, το βασικό μας μήνυμα. Εάν δεν ικανοποιηθεί τότε θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα νόμιμα και ειρηνικά μέσα και να πιέσουμε για το σεβασμό του νόμου, της ηθικής και της αξιοπρέπειας της Σερβίας και του λαού της».

«Προτάσεις» Χόλμπρουκ

Υπέρ της πιο έντονης δραστηριοποίησης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, τάχτηκε, χτες με άρθρο του στους «Τάιμς» της Ν.Υόρκης ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, και «μεσολαβητής» στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς ο Χόλμπρουκ δεν παρέλειψε να πιέσει για την άμεση σύλληψη των πρώην ηγετών των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μπλάντιτς, με το επιχείρημα πως η σύλληψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη σταδιακή αποχώρηση περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Κατά τον Χόλμπρουκ, η αποτυχία της σύλληψης των Κάρατζιτς - Μπλάντιτς, αποδεικνύει τις «σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αδράνεια των ΗΠΑ και γι' αυτό η Ουάσιγκτον οφείλει να δραστηριοποιηθούν τώρα στα Βαλκάνια. Ο ίδιος εκτίμησε πως «μαίνεται ένας πέμπτος βαλκανικός πόλεμος», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα Σκόπια «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και της αλβανικής μειονότητας». Πρότεινε στην κυβέρνηση Μπους το διορισμό ενός αντιπροσώπου για την Πρώνην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ιδιαίτερα εύθραυστη και κατέληξε ισχυριζόμενος πως η ευρωπαϊκή σταθερότητα εξακολουθεί να παίζει πρωταρχικό ρόλο για την «ενίσχυση των αμερικανικών συμφερόντων»...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο «κακός καιρός» προκάλεσε τη συντριβή του «Πούμα»;

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δεν υπάρχει «καμία ένδειξη εχθρικής ενέργειας» πίσω από την προχτεσινή συντριβή βρετανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου σε ορεινή περιοχή του Κοσσυφοπεδίου (κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ), που προκάλεσε το θάνατο δύο Βρετανών πιλότων και τον τραυματισμό πέντε επιβαινόντων, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της βρετανικής δύναμης που συμμετέχει στην ΚΦΟΡ. Ωστόσο, διατάχτηκε η διενέργεια έρευνας για τα ακριβή αίτια της συντριβής, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αποδίδονται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή...

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο - τύπου Πούμα - που συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της κωμόπολης Κρανάτσια, ήταν μέλη δύναμης που έχει, εδώ και βδομάδες, αναλάβει την «παρακολούθηση» και έλεγχο της μετακίνησης Αλβανών αυτονομιστών από την ΠΓΔΜ προς το Κοσσυφοπέδιο και αντίστροφα...

Πάντως, προχτές, αναφέρθηκε στην ίδια περιοχή ένα ακόμη επεισόδιο, το οποίο ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα και χαρακτηρίστηκε από εκπροσώπους της ΚΦΟΡ «μεμονωμένο περιστατικό». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολυεθνικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, το βράδυ της Δευτέρας Αμερικανοί και Πολωνοί στρατιώτες της ΚΦΟΡ, που περιπολούσαν στα σύνορα της επαρχίας με την ΠΓΔΜ, δέχτηκαν πυρά αγνώστων (κατά πάσα πιθανότητα Αλβανών αυτονομιστών). Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολυεθνικής δύναμης, οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά το επεισόδιο, το οποίο αξίζει να αναφερθεί πως σημειώθηκε κοντά στο μεθοριακό κοσσοβάρικο χωριό Κριβένικ, το οποίο είχε βληθεί στα τέλη Μάρτη με οβίδες προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων.

Τέλος, χτες τρεις στρατιώτες της ΠΓΔΜ τραυματίστηκαν όταν το όχημα μεταφοράς προσωπικού στο οποίο επέβαιναν πάτησε νάρκη κοντά στο χωριό Γκόσιντσε (βορειοανατολικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο). Και οι τρεις νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Σκοπίων.

Η «ζώνη ασφαλείας» συρρικνώνεται πάλι...

Τον περαιτέρω περιορισμό της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, για την επιστροφή γιουγκοσλαβικών δυνάμεων σε έναν ακόμη τομέα ενέκρινε χτες το μόνιμο συμβούλιο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο Ιβ Μπροντέρ, οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα επιτρέπεται να αρχίσουν περιπολίες κοντά σε περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Μεντβέγια. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία ισχύος της συγκεκριμένης απόφασης θα εξαρτηθεί από τις συνεννοήσεις που θα έχει σήμερα ο νέος διοικητής της ΚΦΟΡ, στρατηγός Θορνστάιν Σκίακερ, με Σέρβους στρατιωτικούς...

Ετοιμος ο «σκελετός» για το «Σύνταγμα»

Ετοιμο είναι το προσχέδιο του «πλαισίου» αυτοδιοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στο τέλος του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε χτες ο βοηθός γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στην Πρίστινα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ζαν-Μαρί Γκουένο μιλώντας σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτήσει ο οργανισμός γι' αυτό το σκοπό, ολοκλήρωσε το πλαίσιο, το «σκελετό» της δομής ενός πλαισίου αυτοδιοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, ισχυριζόμενος μάλιστα πως «ορισμένα σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση θεμάτων έννομης τάξης στο Κοσσυφοπέδιο αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς». Στη συνεδρίαση αυτή παρενέβη ο πρεσβευτής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, ο Ντέζαν Σάχοβιτς, που απαίτησε «ασφαλείς εγγυήσεις ισότιμης» συμμετοχής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις διαδικασίες αυτοδιοίκησης.

Εντούτοις, το ίδιο 24ωρο, ο προεδρεύων της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μομτσίλο Τράζκοβιτς, δήλωσε στο σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Srna», πως οι Σέρβοι «θα αντιταχθούν δυναμικά» σε οποιεσδήποτε προσπάθειες καθορισμού του καθεστώτος διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου με την υιοθέτηση «προσωρινού Συντάγματος», ενώ το κοσσοβάρικο πρακτορείο ειδήσεων «Kosova Live» μετέδιδε πως οι εκπρόσωποι των Αλβανών της επαρχίας δηλώνουν αποφασισμένοι να προωθήσουν το «προσωρινό» Συντάγματο, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της «αυτοδιοίκησης των Αλβανών κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής περιόδου»...

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Αναπάντεχο αποτέλεσμα

ΛΙΜΑ.-

Πολλές «ελπίδες» για την υπερκέραση του «σκοτεινού απολυταρχικού καθεστώτος», υπό τον πρώην Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, είχαν στηριχτεί στη διαφάνεια τόσο της εκλογικής διαδικασίας όσο και του αποτελέσματος. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες μιλούν για μία «άψογη» διενέργεια, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών μάλλον προκαλεί έκπληξη, καθώς ο πρώην Πρόεδρος Αλαν Γκαρσία κατόρθωσε να περάσει στο δεύτερο γύρο, μαζί με το «αγαπημένο» παιδί πια, τον υποψήφιο Αλεσάντρο Τολέδο.

Ο Αλεσάντρο Τολέδο ήρθε, όπως αναμενόταν, πρώτος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,48%, ενώ ο Αλαν Γκαρσία, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν στην τρίτη θέση, ήρθε δεύτερος, με ποσοστό 26,11%, θέτοντας εκτός μάχης την τρίτη υποψήφια Λούρντες Φλόρες, η οποία συγκέντρωσε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 23,69% και αναγνώρισε την ήττα της χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη δεν είναι άλλη από τη δεύτερη θέση που κατέλαβε ο Γκαρσία, ο οποίος, μάλλον στηριζόμενος στο αναπάντεχο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι θα νικήσει τον αντίπαλό του, τον Αλεσάντρο Τολέδο, στο δεύτερο γύρο.

Το Περού θα αντιμετωπίσει τον Μάη ή τον Ιούνιο το δεύτερο γύρο, ο οποίος θα φέρει αντιμέτωπους τον Τολέδο, έναν «παθιασμένο αγωνιστή για τη δημοκρατία, αλλά φτωχό ρήτορα», όπως τον περιγράφουν τα Μέσα και με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, και τον Γκαρσία, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι «διδάχθηκε από την προεδρική του θητεία, που χαρακτηρίστηκε από καλπάζοντα πληθωρισμό, αύξηση του εξωτερικού χρέους, ουρές για την προμήθεια τροφίμων και επιθέσεις των ανταρτών», όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφερόμενα στην πρότερη θητεία, που έγινε η αιτία για την άνοδο του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι στην εξουσία.

Ο Αλαν Γκαρσία, 51 ετών, ελκυστικός και επιβλητικός, φαίνεται ότι κατόρθωσε να ξανακερδίσει μέρος της εμπιστοσύνης του κοινού, ενώ πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανόν ότι θα αντιμετωπίσει δυναμικά τον Τολέδο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Γκαρσία, ο οποίος είχε εκλεγεί Πρόεδρος στα 35 του χρόνια, δηλώνει ότι έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και ότι, εάν νικήσει τον Τολέδο, δε θα υπάρξει επανάληψη της πολιτικής των ανεξέλεγκτων δαπανών και των παραβιάσεων - σύμφωνα με καταγγελίες - των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γκαρσία επέστρεψε στο Περού τον περασμένο Γενάρη, έπειτα από εννέα χρόνια εξορίας στην Κολομβία υπό το βάρος κατηγοριών για δωροληψία, οι οποίες τελικά αποσύρθηκαν.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η μονομαχία Τολέδο - Γκαρσία σημαίνει κυρίως ένα πράγμα. «Δυστυχώς, ζούμε τη συνέχεια της προσωποπαγούς συγκεντρωτικής εξουσίας. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για προσωπικότητες και όχι για ιδέες», δήλωσε ο Αλφρέντο Τόρες, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «Apoyo». Πάντως, μία ακόμη διάσταση του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι η κοινωνική δυσφορία που έχει συσσωρευτεί εδώ και χρόνια και κορυφώθηκε με τις αναταραχές που οδήγησαν στην αποπομπή του Φουτζιμόρι, σίγουρα δεν μπορεί πάντα να χειραγωγηθεί και να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η νομιμοποίηση της αλλαγής σκυτάλης της εξουσίας στη χώρα των Ανδεων.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μόνο οι λαοί αρμόδιοι να κρίνουν...

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατ' εντολή σύλληψη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών, «αρμόδιοι να κρίνουν τους ηγέτες τους είναι μόνο οι ίδιοι οι λαοί» και γι' αυτό διαμαρτύρεται για την «κατ' εντολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών σύλληψη του Σλ. Μιλόσεβιτς» και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του, «αφού ο μοναδικός λόγος σύλληψής του είναι το γεγονός ότι τόλμησε μαζί με το λαό του να αντισταθεί στους ιμπεριαλιστές και τη νέα τάξη τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ