Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Αναπάντεχο αποτέλεσμα

ΛΙΜΑ.-

Πολλές «ελπίδες» για την υπερκέραση του «σκοτεινού απολυταρχικού καθεστώτος», υπό τον πρώην Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, είχαν στηριχτεί στη διαφάνεια τόσο της εκλογικής διαδικασίας όσο και του αποτελέσματος. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες μιλούν για μία «άψογη» διενέργεια, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών μάλλον προκαλεί έκπληξη, καθώς ο πρώην Πρόεδρος Αλαν Γκαρσία κατόρθωσε να περάσει στο δεύτερο γύρο, μαζί με το «αγαπημένο» παιδί πια, τον υποψήφιο Αλεσάντρο Τολέδο.

Ο Αλεσάντρο Τολέδο ήρθε, όπως αναμενόταν, πρώτος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,48%, ενώ ο Αλαν Γκαρσία, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν στην τρίτη θέση, ήρθε δεύτερος, με ποσοστό 26,11%, θέτοντας εκτός μάχης την τρίτη υποψήφια Λούρντες Φλόρες, η οποία συγκέντρωσε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 23,69% και αναγνώρισε την ήττα της χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη δεν είναι άλλη από τη δεύτερη θέση που κατέλαβε ο Γκαρσία, ο οποίος, μάλλον στηριζόμενος στο αναπάντεχο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι θα νικήσει τον αντίπαλό του, τον Αλεσάντρο Τολέδο, στο δεύτερο γύρο.

Το Περού θα αντιμετωπίσει τον Μάη ή τον Ιούνιο το δεύτερο γύρο, ο οποίος θα φέρει αντιμέτωπους τον Τολέδο, έναν «παθιασμένο αγωνιστή για τη δημοκρατία, αλλά φτωχό ρήτορα», όπως τον περιγράφουν τα Μέσα και με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, και τον Γκαρσία, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι «διδάχθηκε από την προεδρική του θητεία, που χαρακτηρίστηκε από καλπάζοντα πληθωρισμό, αύξηση του εξωτερικού χρέους, ουρές για την προμήθεια τροφίμων και επιθέσεις των ανταρτών», όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφερόμενα στην πρότερη θητεία, που έγινε η αιτία για την άνοδο του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι στην εξουσία.

Ο Αλαν Γκαρσία, 51 ετών, ελκυστικός και επιβλητικός, φαίνεται ότι κατόρθωσε να ξανακερδίσει μέρος της εμπιστοσύνης του κοινού, ενώ πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανόν ότι θα αντιμετωπίσει δυναμικά τον Τολέδο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Γκαρσία, ο οποίος είχε εκλεγεί Πρόεδρος στα 35 του χρόνια, δηλώνει ότι έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και ότι, εάν νικήσει τον Τολέδο, δε θα υπάρξει επανάληψη της πολιτικής των ανεξέλεγκτων δαπανών και των παραβιάσεων - σύμφωνα με καταγγελίες - των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γκαρσία επέστρεψε στο Περού τον περασμένο Γενάρη, έπειτα από εννέα χρόνια εξορίας στην Κολομβία υπό το βάρος κατηγοριών για δωροληψία, οι οποίες τελικά αποσύρθηκαν.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η μονομαχία Τολέδο - Γκαρσία σημαίνει κυρίως ένα πράγμα. «Δυστυχώς, ζούμε τη συνέχεια της προσωποπαγούς συγκεντρωτικής εξουσίας. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για προσωπικότητες και όχι για ιδέες», δήλωσε ο Αλφρέντο Τόρες, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «Apoyo». Πάντως, μία ακόμη διάσταση του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι η κοινωνική δυσφορία που έχει συσσωρευτεί εδώ και χρόνια και κορυφώθηκε με τις αναταραχές που οδήγησαν στην αποπομπή του Φουτζιμόρι, σίγουρα δεν μπορεί πάντα να χειραγωγηθεί και να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η νομιμοποίηση της αλλαγής σκυτάλης της εξουσίας στη χώρα των Ανδεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ