Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Φόβος για μαζικούς θανάτους, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται...

Ενας ακόμα θάνατος, αυτός της 38χρονης Γκουλσουμάν Ντονμέζ, μητέρας πολιτικής κρατούμενης στις φυλακές της Τουρκίας, ήρθε χθες τα ξημερώματα να ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών απεργών πείνας της γειτονικής χώρας στους 31, αλλά και να θυμίσει σε όσους εξακολουθούν να ...ξεχνούν και να σωπαίνουν πως ο αγώνας των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας - ξεκίνησε στις 20 του περασμένου Οκτώβρη - συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τρομερό πείσμα και με την υπόσχεση πως «ή πεθαίνουμε ή αλλάζουμε τα πράγματα».

Η Γκ. Ντονμέζ ήταν μέλος της «Ταγιάντ» (πρόκειται για την οργάνωση των γονιών και συγγενών των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας) και βρισκόταν στην 147η ημέρα της απεργίας πείνας. Οι πληροφορίες έφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα τη μητέρα - αγωνίστρια να έχει πάθει ολική απώλεια μνήμης και στις 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας άφησε στο σπίτι της την τελευταία της πνοή. Δύο ακόμα μέλη απ' την οικογένειά της βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, «ένα βήμα πριν το θάνατο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά χθες από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, που μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις παραχώρησε χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από την 38χρονη μητέρα, το προηγούμενο Σάββατο δύο ακόμη αγωνιστές πέθαναν, αγωνιζόμενοι για την κατάργηση των λεγόμενων λευκών κελιών, του τρομονόμου που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα και των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας. Πρόκειται για τον Αντίλ Καπλάν, που ξεψύχησε στις φυλακές τύπου F Εντιρνέ μετά από 170 ημέρες απεργίας πείνας και τον Μπ. Κομπάν, που πέθανε επίσης μετά από 170 ημέρες απεργίας πείνας στις φυλακές Καντίρα. Πληροφορίες χθες μιλούσαν για έναν ακόμη νεκρό, στις φυλακές Καντίρα, του οποίου το όνομα, όμως, δεν έγινε κατορθωτό να επιβεβαιωθεί... Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Μαρτίου ξεψύχησε και ο Γκεντζίρ Σουντάζ, στις φυλακές τύπου F Σινκάν, μετά από 153 ημέρες απεργίας, ενώ 27 ήταν οι νεκροί πολιτικοί κρατούμενοι από τη βάρβαρη επίθεση του τουρκικού στρατού στις φυλακές στις 19 - 22 Δεκέμβρη του 2000...

Εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Γκιλντιρίμ ανέλαβε χθες να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γειτονική χώρα. Μίλησε για το κράτος, που, αφού δεν μπόρεσε να σπάσει την αντίσταση με τις δολοφονικές επιθέσεις και τα βασανιστήρια, επιχειρεί τώρα να σπάσει στην αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων με την υποχρεωτική σίτιση. Μέχρι στιγμής, είπε, 11 απεργοί που έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτική σίτιση έχουν ολική απώλεια μνήμης, ενώ «για τη διεύρυνση της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής σίτισης και στους υπόλοιπους απεργούς, το κράτος προτίθεται ακόμα και να τους αλυσοδέσει»... Να σημειωθεί ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες πολλοί κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα υγείας και όλοι θεωρούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν στην Τουρκία μαζικοί θάνατοι.

Επίσης, στις 6 χθες το απόγευμα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης πήγαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στη Βασ. Σοφίας - και διαμαρτυρήθηκαν, τόσο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, όσο και για την ...εκκωφαντική σιωπή της Ευρώπης.

Να αναφερθεί, τέλος, κι ένα περιστατικό που συνέβη χθες στα γραφεία του ΔΣΑ και είναι ενδεικτικό για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας. Αστυνομικοί, με στολές και με πολιτικά, βρίσκονταν έξω από το χώρο όπου θα δινόταν η συγκεκριμένη συνέντευξη. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο αξιωματικός ανέβηκε πάνω και προσπάθησε να κατεβάσει όλες τις αφίσες που είχε αναρτήσει στο χώρο η Επιτροπή, με το «επιχείρημα» πως απαγορεύεται η αφισοκόλληση, κάτι που δε συνέβη τελικά με την παρέμβαση των μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης, της ΕΕΔΥΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, αλλά και μελών του ΔΣΑ. «Το συγκεκριμένο γεγονός εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα του αυταρχισμού, που λιθαράκι - λιθαράκι προσπαθεί να χτίσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας η κυβέρνηση, με το λεγόμενο τρομονόμο, την απαγόρευση διαδηλώσεων κλπ.», είπε και κατήγγειλε, εκ μέρους της Επιτροπής, ο δικηγόρος Αντ. Αντανασιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ