ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: 3 ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
Οι πολιτικοί κρατούμενοι αγωνίζονται ακόμη

Η επέμβαση των αρχών στις φυλακές το Δεκέμβρη κόστισε τις ζωές 30 κρατουμένων. Τρία ακόμη θύματα υπήρξαν τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Η επέμβαση των αρχών στις φυλακές το Δεκέμβρη κόστισε τις ζωές 30 κρατουμένων. Τρία ακόμη θύματα υπήρξαν τις τελευταίες μέρες
ΑΓΚΥΡΑ.-

Αντίλ Καπλάν, μέλος της παράνομης οργάνωσης Κομμουνιστικός Απελευθερωτικός Στρατός των Τούρκων Εργατών (TKP-ML). Αφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο, στη φυλακή τύπου F στο Εντίρνε. Μπουλέντ Κομπάν, 27 ετών, μέλος της παράνομης οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα (DHKP/C). Αφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή σε ένα νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε μεταφερθεί από την Παρασκευή. Γκουλσουμάν Ντονμέζ, 38 ετών, αδελφή πολιτικού κρατούμενου, μέλος της οργάνωσης Οζγκούρ Ταγιάντ, που σχημάτισαν οι συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων. Αφησε την τελευταία της πνοή χτες, μετά από πολυήμερη απεργία πείνας, στο σπίτι της. Ενώ τουλάχιστον 250 ακόμη, σύμφωνα με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή, σε μια διαδήλωση εναντίον του συνεχιζόμενου εγκλήματος που συντελείται στις τουρκικές φυλακές εις βάρος των πολιτικών κρατουμένων. Η Αστυνομία επενέβη και συνέλαβε τουλάχιστον 20, σύμφωνα με την εφημερίδα Turkish Daily News. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης - προφανώς θεώρησε ασήμαντα τα γεγονότα. Εξ άλλου ο Χικμέτ Σάμι Τουρκ, αρμόδιος υπουργός, το έχει ξεκαθαρίσει: η ακολουθούμενη πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει.

Την περασμένη βδομάδα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι (HRW) έστειλε στην τουρκική κυβέρνηση ένα υπόμνημα 23 σελίδων, στο οποίο επισήμαινε τις επανειλημμένες καταγγελίες δολοφονιών, βιασμών, σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης κ.ο.κ. στις νέες, «σύγχρονες» φυλακές που η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δημιούργησε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να... βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι φυλακές τύπου F «παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα» ανέφερε δελτίο Τύπου της οργάνωσης. Δεν υπήρξε απάντηση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε για έρευνες όσον αφορά τις καταγγελίες των κρατουμένων το Μάρτιο. Δεν υπήρξε απάντηση. Εξ άλλου όλα αυτά λίγη σημασία έχουν: στην πράξη η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέχεται, αν δεν υποθάλπει, τα εγκλήματα στις τουρκικές φυλακές. Σιωπώντας.

Μια ακόμη καταδίκη

Χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για το θάνατο ενός Κούρδου το 1994, ενώ τελούσε υπό κράτηση. Ο τότε 22χρονος Μαχμούτ Τανλί κατά την Αστυνομία είχε πεθάνει από «καρδιακή προσβολή» και η επίσημη νεκροψία ανέφερε ότι στη σορό του δεν υπήρχαν σημάδια βίας... Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι η νεκροψία δεν είχε «καμία επιστημονική αξία» και επιδίκασε την καταβολή αποζημιώσεων 10.000 στερλινών στον πατέρα του νεκρού και κάπου 39.000 στερλινών στη χήρα του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, και αυτή η υπόθεση θα πρέπει να αναμένεται ότι θα «χρησιμοποιηθεί» από την Ευρώπη -όπως και η κατάσταση στις φυλακές- ως πρόσχημα όταν χρειαστεί να καθυστερήσει η «ενταξιακή διαπραγμάτευση» ΕΕ-Τουρκίας...

ΙΤΑΛΙΑ
Βομβιστική επίθεση

ΡΩΜΗ.-

Ενας εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη χτες το πρωί στην είσοδο κτιρίου κοντά στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, είχε πιθανώς ως στόχο τα γραφεία του «Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων» -(ΙΑΙ), μίας ιταλοαμερικανικής «δεξαμενής σκέψης», όπως ανέφερε στις δηλώσεις μετά την επίθεση ο υπουργός Εσωτερικών Ενζο Μπιάνκο, ο οποίος έκανε και την υπόθεση ότι η απόπειρα «φέρει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης».

Μερικές ώρες αργότερα η «υπόθεση» του Μπιάνκο επιβεβαιώθηκε όταν μία οργάνωση της άκρας Αριστεράς - όπως χαρακτηρίστηκε από τις ιταλικές αρχές - με ανακοίνωσή της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε τέσσερις μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Το μήνυμα για την ανάληψη της ευθύνης, που εστάλη στις εφημερίδες «Λα Ρεπούμπλικα», «Λα Στάμπα», «Κοριέρε ντε λα Σέρα» και «Ιλ Μεσαντζέρο», υπογράφει ο «Πυρήνας Προλεταριακής και Επαναστατικής Πρωτοβουλίας», οργάνωση που το όνομά της, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ανάληψη της ευθύνης για έναν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη Ρώμη τον περασμένο Μάη και ο οποίος δεν εξερράγη.

Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς και προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι έρευνες στράφηκαν πια στη διαπίστωση της αυθεντικότητας του ισχυρισμού για την ανάληψη της ευθύνης, αφού πηγές της αστυνομίας δεν απέκλειαν ότι μπορεί να έχει σχέση με οργανώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης που προγραμματίζουν διαδηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8)στη Γενεύη, τον Ιούλη, αλλά αυτό είναι ένα από τα πολλά ενδεχόμενα που εξετάζονται.

Παράλληλα, στο Τορίνο, πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη ανατίναξη εκρηκτικού μηχανισμού που βρέθηκε έξω από πρώην γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας «Φίατ», ενώ ο πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, επισκέπτεται την πόλη. Πάντως, ο Μπιάνκο στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός στη Ρώμη ήταν περίπλοκος ενώ αυτός στο Τορίνο ερασιτεχνικής κατασκευής.

Φόβος για μαζικούς θανάτους, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται...

Ενας ακόμα θάνατος, αυτός της 38χρονης Γκουλσουμάν Ντονμέζ, μητέρας πολιτικής κρατούμενης στις φυλακές της Τουρκίας, ήρθε χθες τα ξημερώματα να ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών απεργών πείνας της γειτονικής χώρας στους 31, αλλά και να θυμίσει σε όσους εξακολουθούν να ...ξεχνούν και να σωπαίνουν πως ο αγώνας των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας - ξεκίνησε στις 20 του περασμένου Οκτώβρη - συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τρομερό πείσμα και με την υπόσχεση πως «ή πεθαίνουμε ή αλλάζουμε τα πράγματα».

Η Γκ. Ντονμέζ ήταν μέλος της «Ταγιάντ» (πρόκειται για την οργάνωση των γονιών και συγγενών των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας) και βρισκόταν στην 147η ημέρα της απεργίας πείνας. Οι πληροφορίες έφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα τη μητέρα - αγωνίστρια να έχει πάθει ολική απώλεια μνήμης και στις 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας άφησε στο σπίτι της την τελευταία της πνοή. Δύο ακόμα μέλη απ' την οικογένειά της βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, «ένα βήμα πριν το θάνατο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά χθες από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, που μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις παραχώρησε χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από την 38χρονη μητέρα, το προηγούμενο Σάββατο δύο ακόμη αγωνιστές πέθαναν, αγωνιζόμενοι για την κατάργηση των λεγόμενων λευκών κελιών, του τρομονόμου που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα και των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας. Πρόκειται για τον Αντίλ Καπλάν, που ξεψύχησε στις φυλακές τύπου F Εντιρνέ μετά από 170 ημέρες απεργίας πείνας και τον Μπ. Κομπάν, που πέθανε επίσης μετά από 170 ημέρες απεργίας πείνας στις φυλακές Καντίρα. Πληροφορίες χθες μιλούσαν για έναν ακόμη νεκρό, στις φυλακές Καντίρα, του οποίου το όνομα, όμως, δεν έγινε κατορθωτό να επιβεβαιωθεί... Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Μαρτίου ξεψύχησε και ο Γκεντζίρ Σουντάζ, στις φυλακές τύπου F Σινκάν, μετά από 153 ημέρες απεργίας, ενώ 27 ήταν οι νεκροί πολιτικοί κρατούμενοι από τη βάρβαρη επίθεση του τουρκικού στρατού στις φυλακές στις 19 - 22 Δεκέμβρη του 2000...

Εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Γκιλντιρίμ ανέλαβε χθες να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γειτονική χώρα. Μίλησε για το κράτος, που, αφού δεν μπόρεσε να σπάσει την αντίσταση με τις δολοφονικές επιθέσεις και τα βασανιστήρια, επιχειρεί τώρα να σπάσει στην αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων με την υποχρεωτική σίτιση. Μέχρι στιγμής, είπε, 11 απεργοί που έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτική σίτιση έχουν ολική απώλεια μνήμης, ενώ «για τη διεύρυνση της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής σίτισης και στους υπόλοιπους απεργούς, το κράτος προτίθεται ακόμα και να τους αλυσοδέσει»... Να σημειωθεί ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες πολλοί κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα υγείας και όλοι θεωρούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν στην Τουρκία μαζικοί θάνατοι.

Επίσης, στις 6 χθες το απόγευμα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης πήγαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στη Βασ. Σοφίας - και διαμαρτυρήθηκαν, τόσο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, όσο και για την ...εκκωφαντική σιωπή της Ευρώπης.

Να αναφερθεί, τέλος, κι ένα περιστατικό που συνέβη χθες στα γραφεία του ΔΣΑ και είναι ενδεικτικό για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας. Αστυνομικοί, με στολές και με πολιτικά, βρίσκονταν έξω από το χώρο όπου θα δινόταν η συγκεκριμένη συνέντευξη. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο αξιωματικός ανέβηκε πάνω και προσπάθησε να κατεβάσει όλες τις αφίσες που είχε αναρτήσει στο χώρο η Επιτροπή, με το «επιχείρημα» πως απαγορεύεται η αφισοκόλληση, κάτι που δε συνέβη τελικά με την παρέμβαση των μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης, της ΕΕΔΥΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, αλλά και μελών του ΔΣΑ. «Το συγκεκριμένο γεγονός εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα του αυταρχισμού, που λιθαράκι - λιθαράκι προσπαθεί να χτίσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας η κυβέρνηση, με το λεγόμενο τρομονόμο, την απαγόρευση διαδηλώσεων κλπ.», είπε και κατήγγειλε, εκ μέρους της Επιτροπής, ο δικηγόρος Αντ. Αντανασιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ