ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
1946: Κυβέρνηση διά χειρός... Αγγλίας

Πλακάτ του ΕΑΜ κατά της τρομοκρατίας, στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο αναγράφεται: 11.500 Τουφεκισμένοι Δολοφονημένοι και μάρτυρες της Αθήνας, Ζητάνε την τιμωρία των προδοτών. Απρίλης 1946
Πλακάτ του ΕΑΜ κατά της τρομοκρατίας, στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο αναγράφεται: 11.500 Τουφεκισμένοι Δολοφονημένοι και μάρτυρες της Αθήνας, Ζητάνε την τιμωρία των προδοτών. Απρίλης 1946
1946: Οι Αγγλοι κατασκευάζουν την πρώτη «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον δοσίλογο Πουλίτσα.

Αμέσως μετά τις «εκλογές» της 31ης Μάρτη, ή ακριβέστερα μετά τον πρωτοφανή βιασμό της θέλησης του ελληνικού λαού, οι Αγγλοι αποφασίζουν να πάρουν απ' ευθείας την υπόθεση στα χέρια τους. Στόχος, όπως τον είχε προσδιορίσει ο Τσόρτσιλ, η εξόντωση του ΕΑΜικού κινήματος, των αγωνιστών του και, κυρίως, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η «κατασκευή», λοιπόν, της κυβέρνησης υπό τον δοσίλογο Πουλίτσα εξυπηρετούσε κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό το στόχο.

Μέσα σ' ένα μήνα, ο απολογισμός της δράσης των παρακρατικών συμμοριών (Σούρλα, Βουρλάκη, Μαγγανά, Τσαντούλα, Βελέντζα, Βόιδαρου, Κατσαρέα, Καμαρινέα κ.ά.) σε στενή συνεργασία με τη χωροφυλακή και τα μεταβατικά αποσπάσματα του στρατού στην ύπαιθρο, ήταν ο εξής:

Φόνοι 116, τραυματισμοί 31, βασανισμοί 114, εμπρησμοί 4, καταστροφές γραφείων 7. Στο ίδιο διάστημα, χιλιάδες ΕΑΜίτες στάλθηκαν από τις Επιτροπές Ασφαλείας στα ξερονήσια.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε απόφασή του της 6ης Μάη τόνιζε ότι «την πρωταρχική και αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην Ελλάδα και για τη δολοφονική αποχαλίνωση, που παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερο κρατικά όργανα και μοναρχοφασιστικές συμμορίες, τη φέρνουν οι Αγγλοι και η κυβέρνηση» και προειδοποιούσε πως, εφόσον δε σταματήσει το όργιο, «σε κάθε χτύπημα του μοναρχοφασισμού θ' απαντά με τα ίδια μέσα» και ότι «η κυβέρνηση δε θα μπορεί τη φυσική αυτή άμυνα του λαού να την παρουσιάζει για "αναρχία", αφού αυτή υποθάλπει την πραγματική αναρχία, όταν αφήνει ασύδοτους τους δολοφόνους».

Ετσι, το ΚΚΕ χωρίς να παραιτηθεί από την πολιτική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης και της συμφιλίωσης, από τα ίδια τα πράγματα αναγκάστηκε να προωθήσει και την ένοπλη πάλη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1946 έκαναν την εμφάνισή τους ομάδες ενόπλων καταδιωκομένων αγωνιστών στα Πιέρια, στο Βόιο - Γράμμο, τα Χάσια, τον Ολυμπο, Κίσσαβο, την Ηπειρο και στη Ρούμελη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1899 Γεννιέται ο Τζούλιαν Πέρσι. Αμερικανός χημικός. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια ντε Πάου και Χάρβαρντ και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης υπό τον καθηγητή Ερνστ Σπατ, ο οποίος συνέθεσε τεχνητά τη νικοτίνη και την εφεδρίνη. Στη συνέχεια, δίδαξε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Φισκ της Δυτικής Βιρτζίνια. Εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και ανέλαβε τις έρευνες για τους σπόρους της σόγιας για λογαριασμό της εταιρίας «Γκλίντεν». Στις έρευνές του προσπάθησε και κατάφερε να απομονώσει από φυσικά προϊόντα διάφορες ουσίες και ενώσεις, όπως τις βιταμίνες και τις ορμόνες και προσπάθησε να τις ανασυνθέσει τεχνητά. Ετσι, κατάφερε να συνθέσει τη physostigmine, η οποία χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Από την πρωτεΐνη της σόγιας προχώρησε στη σύνθεση του αφρού, ο οποίος χρησιμοποιείται στους πυροσβεστήρες. Μεγάλης σπουδαιότητας ήταν επίσης η σύνθεση προγεστερόνης, τεστοστερόνης και των φαρμάκων της κορτιζόνης. Πέθανε το 1975.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1949. Δημιουργείται η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

1964. Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κων. Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις Σαρτζετάκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1967. Ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική, ανακοινώνει ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ.

1968. Απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγετικού στελέχους του φοιτητικού κινήματος στη Γερμανία Ρούντι Ντούτσκε, από ακροδεξιό, στο κέντρο του Δυτικού Βερολίνου. Ξεσπά κύμα διαδηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων και συγκρούσεων με την Αστυνομία σε δεκάδες πόλεις.

1969. Παραλύει για ακόμη μια φορά η Ιταλία, καθώς διογκώνεται το κύμα απεργιών και η χώρα συγκλονίζεται από εκρήξεις βομβών, συμπλοκές διαδηλωτών και Αστυνομίας και συλλήψεις στις μεγάλες πόλεις.

1970. Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσεδάφιση στη Σελήνη, αλλά προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αισίως στις 18 του Απρίλη.

1984. Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο εκλέγεται Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης.

Καιρός

Στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, που σταδιακά στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν και υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι και στα νότια τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 -18 βαθμούς, στα νησιά από 12-19 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 7-15 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-18 βαθμούς.

διαβάστε

ΑΜΕΤΡΟΕΠΗΣ είναι η κριτική κατά του «τρομονόμου», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, που έγιναν την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Ομως, την ίδια ώρα που υποστήριζε αυτή την άποψη, αστυνομικός της προσωπικής του ασφάλειας επιδόθηκε στο... έργο της εξακρίβωσης στοιχείων, απαιτώντας την ταυτότητα δικηγόρου, μέλους του Συλλόγου (σελίδα 6)

ΕΠΑΦΕΣ και διαβουλεύσεις με αντικείμενο τη διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας μετά και την επιστροφή Σουφλιά αλλά και τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες, βρίσκονται σε εξέλιξη στη ΝΔ. Προφανής στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να δείξει ότι έχει ξεπεράσει τα εσωκομματικά προβλήματα και έχει συγκροτήσει μια «ισχυρή ομάδα» που να «εμπνέει εμπιστοσύνη» για να αναλάβει «τα ηνία της χώρας» (σελίδα 7)

ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ εμφάνισε ο τιμάριθμος το μήνα Μάρτη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν να ακριβύνει κι άλλο το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα (σελίδα 18)

ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή της να μη δεχτεί τη μεταβίβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας των παιδικών σταθμών και των αθλητικών κέντρων, χωρίς την αναγκαία διασφάλιση των απαραίτητων πόρων, κοινοποιεί η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες (σελίδα 21)

ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ και πανάκριβο αεροδρόμιο Σπάτων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη επιβατική κίνηση του Πάσχα, ενώ πολλοί επιβάτες στρέφονται τις μέρες αυτές στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, καθώς η «Ολυμπιακή Αεροπορία» υποχρεώθηκε σε δραστική περικοπή των δρομολογίων της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του νέου αεροδρομίου (σελίδα 22)

ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ρυθμούς προωθείται το ξεπούλημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Μετά την αξιολόγηση των ξένων εταιριών που θέλουν να αποκτήσουν μέχρι το 25% της μητρικής και το 50% της θυγατρικής των ταχυμεταφορών, προς εξέταση βαίνουν και οι εν Ελλάδι συνεργάτες τους. «Χέρι» στον πλούτο των ΕΛΤΑ ετοιμάζονται να βάλουν και Ελληνες μεγαλοκαρχαρίες (σελίδα 24)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ