ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ανέβασαν τους τόνους», για να κρύψουν τη σύμπλευση

Eurokinissi

Με προσωπικές επιθέσεις, χαρακτηρισμούς και ψευτοκαβγάδες επιχείρησαν, αλλά δεν κατάφεραν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, να κρύψουν τις από κοινού δεσμεύσεις για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αλ. Τσίπας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια «κατάσταση δραματική» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εκεί που υποτίθεται ότι θα χτίζατε το "success story" στα δημοσιονομικά, πετύχατε το απόλυτο διπλό φιάσκο», κατηγορώντας την ότι «όχι μόνο δεν είχατε πάρει καμία ρύθμιση για το χρέος, αλλά δεν είχατε προχωρήσει και σε καμία ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση».

Κρίνοντας τις δύο κυβερνήσεις απ' τη σκοπιά των επιδόσεών τους προς όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, επανέλαβε ότι «εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις, η δική μας κυβέρνηση πέτυχε», ενώ παραθέτοντας τα ...επιτεύγματά της αναφέρθηκε στην «υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων» στα ματωμένα δηλαδή πλεονάσματα από τη φοροληστεία του λαού και τις περικοπές, στους «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» του κεφαλαίου που χτίζονται πάνω στα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση, στα «ελληνικά ομόλογα που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», προκειμένου το αστικό κράτος να δανειστεί φτηνότερα για λογαριασμό των ομίλων.

«Και όλα αυτά είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας, που διαρκώς από εδώ και στο εξής θα επιταχύνεται, ιδιαίτερα μετά την καθοριστική (...) ιστορική απόφαση του Γιούρογκρουπ της 21ης του Ιούνη», πρόσθεσε κλείνοντας το μάτι στην αστική τάξη και προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως καταγράφεται και στην πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Κατά τα άλλα, επιστράτευσε και τις κάλπικες προσδοκίες απευθυνόμενος στο λαό, λέγοντας ότι στο εξής η κυβέρνηση θα εργαστεί με σκοπό η έξοδος απ' τα μνημόνια να φανεί στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και τα κάλπικα διλήμματα για να τονώσει τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, επιτέθηκε στη ΝΔ και για τη στάση της στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ αλλά και για το Προσφυγικό, χρεώνοντάς της ότι «πολιτεύεται δανειζόμενη τη ρητορική της ακροδεξιάς και των εθνικιστών», κρύβοντας βέβαια και το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, το οποίο κάθε άλλο παρά αμφισβητεί η ΝΔ, όσο και το συνολικά αντιδραστικό περιεχόμενο των αποφάσεων της ΕΕ για το Προσφυγικό, το οποίο ψήφισε την περασμένη βδομάδα. Απ' τη φαρέτρα του δεν έλειψε η διαφθορά, κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη για προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματίες και αναφωνώντας: «Η Ελλάδα του χτες, της χρεοκοπίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, τελείωσε».

Ενδεικτική δε και των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα όσο και της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει «δίχτυα» στη λεγόμενη «κεντροδεξιά» ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού για το «πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα, αλλά και πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση μιας πολύ σημαντικής παράταξης για τον τόπο» αν στις εκλογές της ΝΔ είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Με το ρόλο του στη δικομματική κοκορομαχία

Στη γνωστή γραμμή του, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έκανε και εφαρμόζει όσα κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, ότι «διχάζει τους Ελληνες» και ότι διέπεται από «ανικανότητα» και «αδυναμία» να υπηρετήσει τους στόχους της αστικής τάξης, κινήθηκε και χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι επί των ημερών της έχει διογκωθεί το ιδιωτικό χρέος (χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία), ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και του αφανισμού - όπως είπε - της λεγόμενης μεσαίας τάξης, αλλά και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε και τα οποία «κόβουν» από τη ρευστότητα του κεφαλαίου.

Παραπέρα, στην προσπάθειά του να πείσει για τη δική του χρησιμότητα στην ντόπια καπιταλιστική οικονομία, υποστήριξε ότι μια δική του κυβέρνηση μπορεί να αναδειχτεί πιο αξιόπιστη απέναντι στους εταίρους και δανειστές τους στο εξωτερικό και αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, κατόπιν να διεκδικήσουν μείωση στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ίδιο μοτίβο, πρόσθεσε ότι με μια «αποτελεσματική» κυβέρνηση, με διασφάλιση «σιγουριάς» και καλλιέργειας «φιλοεπενδυτικού κλίματος», μπορεί να έρθει ένα «αναπτυξιακό σοκ», με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενώ επιβεβαιώνοντας ότι τα περιβόητα μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας δεν αποτελούν αντίβαρο, αλλά συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, αναφέρθηκε και εκείνος σε θέσεις όπως για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» κ.ο.κ.

Σε μια τέτοια βάση ζήτησε ξανά πρόωρες εκλογές, επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη, χυδαίο και συκοφάντη, ενώ αναδίνοντας ταυτόχρονα την μπόχα του συστήματός τους, κατονόμασε σειρά μεγαλοεπιχειρηματιών, που όπως είπε συναντώνται με τον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε και «διαπλεκόμενο».

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Στα χνάρια του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη κινήθηκαν οι αρχηγοί των υπόλοιπων αστικών κομμάτων κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, παρουσιάζοντας κι εκείνοι με τη σειρά τους τα «θέλω» του κεφαλαίου και την «αγωνία» τους για την πορεία της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο και για μια «θέση στον ήλιο» της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε χτες ξανά ...αγώνα για να εμφανίσει το χώρο της με διακριτό ρόλο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κατηγορώντας αμφότερους για «καιροσκοπισμό», ενώ επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, όσο και στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, στο τώρα, με έγνοια για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, στηλίτευσε τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόσθεσε ότι με τα συμφωνηθέντα «δεν ενισχύονται οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης» και η «προοπτική», ενώ χαρακτήρισε την επιβληθείσα φορολογία «εξοντωτική». Παράλληλα, ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει την πρόταση του νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μη περικοπή συντάξεων και ζήτησε εκλογές, για «πολιτική αλλαγή».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έκανε λόγο για «μαύρο μέτωπο της διαπλοκής» και «όψιμους μακεδονομάχους» που θέλησαν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα με το Σκοπιανό, στήνοντας παγίδα στους ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση, και κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την «υπονόμευση της εθνικής οικονομίας». «Αν είχαμε πέσει στην παγίδα, θα ήμασταν σήμερα εδώ να συζητάμε για το τέλος των μνημονίων, τη ρύθμιση του χρέους, την έξοδο στις αγορές;». Ενώ, κάνοντας ονομαστική αναφορά στο Ποτάμι, μίλησε για «κυβερνητικές καβάντζες» και υποστήριξε ότι αν οι ΑΝΕΛ έριχναν την κυβέρνηση θα σχηματίζονταν νέες πλειοψηφίες, που θα πέρναγαν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ρώτησε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη τι θα πράξει αν η συμφωνία για την ΠΓΔΜ έρθει στη Βουλή για κύρωση με πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στον Π. Καμμένο. «Δεν θα γίνουμε οι καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, και στη συνέχεια επέκρινε τη κυβέρνηση για «μπρος - πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις» και πως εξακολουθεί να διατηρεί έναν «φορολογικό συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη». Εξέφρασε δε «παράπονο» για το ότι ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε πως τα υπόλοιπα κόμματα - με την ψήφο τους στο τρίτο μνημόνιο - «στηρίξαμε τη στροφή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, ζήτησε φιλοεπιχειρηματικά μέτρα για «να γυρίσουν τα λεφτά που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να έρθουν ξένες επενδύσεις». Ενώ καταλόγισε «ανικανότητα» και στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι δεν είχε γίνει καμία επένδυση επί κυβέρνησής της.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, αφού αναμάσησε τις θέσεις της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ - χωρίς να βάλει άχνα για το ευρωατλαντικό «μεδούλι» της συμφωνίας - στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας ότι το φασιστικό μόρφωμα είναι σταθερά στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλων, ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του «μείωση 15% της φορολογίας για επιχειρήσεις», «σταθερό φορολογικό σύστημα», ευνοϊκά μέτρα για «να επενδυθούν τα δεκάδες δισ. που είναι εκτός τραπεζικών λογαριασμών» κ.ά.

ΝΑΤΟική «παρέμβαση»...

«Πρέπει να παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις και όχι απλά να τις παρακολουθούμε ως αναλυτές». Ετσι επιχείρησε να απαντήσει ο Ευκλ. Τσακαλώτος στις αναφορές του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για την εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Με δυο λόγια ανέλαβε για λογαριασμό της κυβέρνησης να προσαρμόσει... στο ΝΑΤΟικότερο το παραμύθι της «φιλολαϊκής διαχείρισης» του σάπιου καπιταλισμού. «Παρέμβαση» στις εξελίξεις, λοιπόν, όλες οι βρωμοδουλειές που φέρνει σε πέρας η κυβέρνηση, παίζοντας το ρόλο σημαιοφόρου στα πολεμοκάπηλα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. «Παρέμβαση» στις εξελίξεις οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς. «Παρέμβαση» στις εξελίξεις είναι η υπηρέτηση όλων αυτών των σχεδιασμών για λογαριασμό της αστικής τάξης. Μόνο που τα αποτελέσματα αυτών των «παρεμβάσεων» τα απολαμβάνει το κεφάλαιο με την αναβάθμιση της θέσης του, τα πληρώνει όμως ακριβά ο λαός: Και ματώνοντας για τη χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, αλλά και με τους κινδύνους που φορτώνονται στην πλάτη του και τη χώρα, αφού είναι γνωστό τι παθαίνει όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα. Γι' αυτό και ο λαός πρέπει όντως να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που με ζήλο υπηρετεί η ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ