ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι»
Νέος γύρος αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση

Ξεκίνησε την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη Ι», του οποίου οι διατάξεις αποτελούν συνέχεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, ώστε αυτή να προσαρμοστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ (Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι") - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», ενώ χτες στη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκε και σχετική τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β' Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής).

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δήμοι διακρίνονται σε έξι κατηγορίες «με βάση τον πληθυσμό, το βαθμό αστικοποίησης και τα γεωοικονομικά χαρακτηριστικά τους, τη γεωμορφολογική τους ιδιαιτερότητα και τη θέση τους στον διοικητικό χάρτη της χώρας, ανάλογα με το αν αποτελούν ή όχι έδρες Περιφερειακών Ενοτήτων». Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση του επόπτη νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων, την υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης, ενώ ρητά μπαίνουν οι βάσεις για να ενισχυθεί η ανταποδοτική λειτουργία των δήμων και η επιχειρηματική τους δράση μέσα από «συνεργατικά» σχήματα ή δράσεις «κοινωνικής οικονομίας», τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της «Κοινής Ωφέλειας» και άλλων επιχειρηματικών σχημάτων, τη σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης.

Με την τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η Β' Αθήνας διαιρείται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες: Στην Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών, τη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών και τη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών. Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής θα διαιρείται στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και τη Β' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, χωρίς να διαφωνούν με το βασικό του περιεχόμενο, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις τους στην απλή αναλογική και μόνο. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε για την ψήφο της.

Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «εμπεριέχει νέες αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση, οι οποίες συνιστούν δεσμευτική επιταγή του γ' μνημονίου και ανάγκη του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Η κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει οι περιφερειακοί κρίκοι του ενιαίου κρατικού μηχανισμού να συνδράμουν και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά και για λογαριασμό του κεφαλαίου κεντρικές λειτουργίες, πόρους και αναπτυξιακές δυνατότητες που ιεραρχεί το κεφάλαιο. Να αποκτήσουν την ικανότητα και την ευελιξία διασύνδεσης με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, με τα όργανα της ΕΕ, να συνδράμουν στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας».

Επισήμανε ότι πρόκειται για νέο γύρο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, συνέχεια αυτών που προωθήθηκαν με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έφεραν και φέρνουν τη σφραγίδα των εκπροσώπων τους σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

«Αλλωστε» - σημείωσε - «η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών και αρχόντων, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, τα συλλογικά τους επιτελεία, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια ακριβώς πολιτική. Υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων, αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους».

Τόνισε ότι ακριβώς λόγω της στρατηγικής σύμπλευσης όλων των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, περιορίζονται σε διαμάχη για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, την οποία το ΚΚΕ θα ψηφίσει.

Οσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι με σειρά διατάξεων αυτό που προωθείται είναι η «σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν την απαλλάσσει την κυβέρνηση το γεγονός ότι αφαίρεσε τη διάταξη που κατέτασσε τις υπηρεσίες Πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη. Αυτό που επιδιώκεται είναι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και απλώς η κρατική χρηματοδότηση να έχει χαρακτήρα εξισορρόπησης, η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα και τη φοροεισπρακτική δεινότητα των δήμων».

Μεταξύ άλλων, με τον «Κλεισθένη Ι» - όπως είπε ο Μ. Συντυχάκης - μεταφέρονται νέα και παλιά φορολογικά βάρη στην Τοπική Διοίκηση, με σκοπό η κύρια πηγή εσόδων να είναι η ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα, καθώς οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι είναι μειωμένοι κατά 62%. Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για να αποτελέσουν δραστηριότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης πεδίο επένδυσης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως επίσης με την κοινωνική οικονομία να ενισχυθούν νέες μορφές επιχειρηματικότητας.

Ακόμα δήμοι και περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις κ.ο.κ. εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο, «ώστε να συνδράμουν» στη διαμόρφωση «πιο ελκυστικού χώρου για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων».

«Με σειρά από διατάξεις και ειδικά στα κεφάλαια με τίτλο "Ενίσχυση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ", δηλαδή της επιχειρηματικής τους δράσης και νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, ανοίγονται νέα πεδία για την άνθιση της επιχειρηματικότητας, με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης, την παραχώρηση έργων και υποδομών, μέσω συμβάσεων παραχώρησης και ΣΔΙΤ σε ιδιώτες, υπηρετώντας στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων». Ενώ αναδεικνύεται ως νέα μορφή επιχειρηματικότητας η «κοινωνική οικονομία», που στην ουσία είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών.

Προωθείται ο εθελοντισμός, δηλαδή η τζάμπα δουλειά, ενώ εισάγονται «ζητήματα, όπως αυτά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό, και άλλα, κεφάλαιο».

Ενώ όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους ΦΟΔΣΑ, αυτό που προωθούν είναι η εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων ως κερδοφόρο πεδίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» βαδίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι νόμοι του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» και αυτό «δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από τον κουρνιαχτό για το εκλογικό σύστημα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται ο «Κλεισθένης 1».

Οπως εξήγησε, «ενώ ήδη τα τεχνικά προγράμματα των δήμων έχουν ανατεθεί σχεδόν εξολοκλήρου στους ποικιλώνυμους εργολάβους, με το σημερινό νόμο ενισχύεται η ανταποδοτική λειτουργία των δήμων και εμπλουτίζεται η επιχειρηματική τους δράση μέσα από τα διάφορα συνεργατικά σχήματα ή τις δράσεις της λεγόμενης "κοινωνικής οικονομίας"».

Πρεμιέρα της παράστασης «Τα σκουπίδια»

Μετά την παράσταση, με την Ελ. Γερασιμίδου και τον σκηνοθέτη, Κ. Δαμάτη.
Μετά την παράσταση, με την Ελ. Γερασιμίδου και τον σκηνοθέτη, Κ. Δαμάτη.
Επίσημη πρεμιέρα έκανε την Πέμπτη το βράδυ η παράσταση «Τα σκουπίδια», σε σκηνοθεσία Κ. Δαμάτη, με τους ηθοποιούς Ελ. Γερασιμίδου, Αντ. Ξένο, Ακ. Σιδέρη και Αγγ. Ξένου, στην ανακαινισμένη αυλή του Θεάτρου «Από Κοινού».

Το εξαιρετικό έργο «Τα σκουπίδια», του Γιάννη Ξανθούλη, που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του '80, είναι μια πικρή σάτιρα για μια πραγματικότητα επίκαιρη ακόμα. «Σκουπίδια» είναι τα όνειρα κάποιων ανθρώπων που ζωντανεύουν στη σκηνή για να καυτηριάσουν όσα συμβαίνουν στις ζωές μας, χωρίς δική μας υπαιτιότητα.

Την πρεμιέρα παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και οι Δημήτρης Γόντικας, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του Κόμματος.

Για την παράσταση, το θέατρο (Ευπατριδών 4, Γκάζι, Μετρό «Κεραμεικός», τηλ. 2114057249) ανοίγει τη φιλόξενη αυλή του και υποδέχεται το κοινό κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.15.

Σκηνοθεσία: Κ. Δαμάτης. Μουσική: Φ. Παχνιστής. Διδασκαλία τραγουδιών: Ν. Ζάππα. Χορογραφίες: Ακ. Σιδέρης.

Εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα

Την Πέμπτη 12 Ιούλη, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο), θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ που οργανώνουν οι ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

20.45: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

21.30: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.15: Ροκ συναυλία.

22.45: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το πάρκο Τρίτση και την αντιπυρική θωράκιση

Τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο πάρκο Τρίτση (δίπλα στο συντριβάνι), με θέμα: «Το πάρκο Τρίτση είναι πνεύμονας πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα. Εδώ και τώρα μέτρα για την αντιπυρική του θωράκιση». Θα μιλήσουν: Η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ, ο Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., δασολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και ο Δήμος Γαλανόπουλος, Γραμματέας του ΤΣ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ.

ΤΟ Β/Δ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τους 14 εκτελεσθέντες αγωνιστές

Εκδήλωση τιμής στους 14 εκτελεσθέντες αγωνιστές στην Ευκαρπία διοργανώνει η ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 9 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα». Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων, στις 7.30 μ.μ.

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση - συζήτηση, την Πέμπτη 12 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

Λαϊκά γλέντια από ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 13 Ιούλη:

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ του 5ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνουν γλέντι στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή.

-- Οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 9 μ.μ., στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Ανω Αμπελόκηπους (Τριφυλίας και Λ. Μπέλλου).

Το Σάββατο 14 Ιούλη, οι Οργανώσεις Μπραχαμίου και Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ καλούν στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν στις 9 μ.μ., στο πάρκο Ασυρμάτου στο Μπραχάμι.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στη Σύρο

Την Τρίτη 10 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, θα μιλήσει στη Σύρο, στο Αίθριο Δημαρχείου Ερμούπολης, σε εκδήλωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του Ν. Καραθανασόπουλου στη Σύρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ