ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 44 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο (20 Ιούλη 1974) αναφέρει:

«Συμπληρώνονται 44 χρόνια από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου.

Αυτή η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να εμφανίσουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας.

Το κυπριακό πρόβλημα, διαχρονικά, ήταν αναπόσπαστα δεμένο με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο μιας κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την οποία κατέχει αναμφισβήτητα η Κύπρος. Γι' αυτό και η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, Τουρκίας και άλλων, τόσο με τα γεωτρύπανα των μονοπωλίων τους όσο και με τα πολεμικά τους σκάφη, το επιβεβαιώνουν εκ νέου και αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου δεν αποτελεί παράγοντα επίλυσης του προβλήματος, αλλά περαιτέρω εμπλοκής του.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται συμβιβαστική "λύση" στο Κυπριακό, που καμία σχέση δεν έχει με την επίλυση των προβλημάτων προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς, για το συμφέρον της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε "λύσεις" - ανοιχτής ή συγκαλυμμένης - διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του.


Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού, όλων των λαών της περιοχής».


Η διπλωματική κρίση αποκαλύπτει τους κινδύνους για το λαό

«"Κόκκινη γραμμή" σε ξένες παρεμβάσεις», «διπλό μήνυμα Μαξίμου προς τη Μόσχα», πρακτορολογία και μια κυβέρνηση που παριστάνει ότι δεν σηκώνει «μύγα στο σπαθί της» από δυνάμεις που αναμειγνύονται στις υποθέσεις της Ελλάδας. Τα παραπάνω συνοδεύουν τη φιλολογία γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών την προηγούμενη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, με ταχύτητες που ζάλισαν, με δημοσιεύματα καρμπόν, μια σειρά από ιστοσελίδες και Μέσα έσπευδαν να αναπαραγάγουν το «αφήγημα» της «ανεξάρτητης» πολιτικής της κυβέρνησης και μαζί όλα τα υπόλοιπα, περί «υβριδικού πολέμου» που υφίσταται η χώρα κ.ο.κ.

Οι ίδιοι παράγοντες που στη συμφωνία των Πρεσπών είτε έβαλαν είτε υπερασπίζονται τα άρθρα που μπάζουν τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καμώνονται ότι «πέφτουν από τα σύννεφα» που ένα άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, όπως η Ρωσία, παρεμβαίνει για να προασπίσει τα δικά του συμφέροντα στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση, που παριστάνει ότι δεν ανέχεται έξωθεν παρεμβάσεις, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο ΝΑΤΟικό αμπέλι, σπέρνει βάσεις απ' άκρη σ' άκρη, καμαρώνει τον Αμερικανό πρέσβη να παρεμβαίνει σχεδόν παντού και να ξεδιπλώνει το «όραμά» του για Ελλάδα - «γεωπολιτικό μεντεσέ» των πολιτικοστρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μια παρέμβαση (της Μόσχας) και μια αντίδραση (της Αθήνας, όπως εκδηλώθηκε μάλιστα ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό σημαίνει), που κονιορτοποιεί τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», την οποία διατυμπάνιζε ότι ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βεβαίως «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Μπορούν μόνο να υπάρξουν ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συμφωνίες. Που όλες βεβαίως έχουν στο εσωτερικό τους και την τάση να σπάνε, να διαλύονται και να διαμορφώνονται καινούργιες. Αρα η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια στη βάση συμφερόντων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου υπήρχε μόνο στο βαθμό που αυτή δεν έθιγε τη συνολικότερη στρατηγική της αστικής τάξης που έχει ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς με τον ευρωΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό. Αρα η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει μόνο μια διάσταση, τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε συνθήκες σφοδρού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ούτε υπήρχαν ούτε και θα υπάρξουν ποτέ σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη και τις αντιδραστικές συμμαχίες τους. Οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν έτσι κι αλλιώς «φύλλο και φτερό» τη σχετική κυβερνητική προπαγάνδα.

Οι απελάσεις αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως ένα ακόμα ισχυρό διαπιστευτήριο προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για να δείξει ότι έχει κι άλλα κουράγια για να βγάλει ακόμα περισσότερη βρώμικη δουλειά στην περιοχή. Αλλωστε, μόνο τυχαία, έστω και για συμβολικούς λόγους, δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή της μέρας για τις απελάσεις. Αυτές έγιναν μαζί με την έναρξη της ΝΑΤΟικής συνόδου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δείξει ότι είναι ένας από τους πιο αποφασισμένους παίκτες της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή. Μετά τις απελάσεις άλλωστε ήρθε και η τοποθέτηση Τσίπρα στη Σύνοδο, που απέδειξε ότι η κυβέρνηση είναι ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών και ότι σκοπεύει να πάει μέχρι τέλους το «γράμμα» των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ομως, αυτό που πάνω από όλα ενδιαφέρει το λαό είναι το ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πόσο βαθιά στους ανταγωνισμούς μπλέκεται η χώρα. Οτι όσο περισσότερο προχωρούν οι «διευθετήσεις» στις οποίες πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα, τόσο περισσότερο ρίχνεται ο λαός στις μυλόπετρες των αντιθέσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γιατί η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο «σημαιοφόρου» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει ξανά τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό απ' την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου.


Θ.


Συνεχίζεται η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών και της απέλασης Ρώσων διπλωματών, ίδιες μέρες με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με φόντο καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα και χρηματισμό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με δηλώσεις της την περασμένη Τετάρτη τόνισε ότι η απέλαση δεν γίνεται να μην έχει συνέπειες για την Ελλάδα.

Εκανε λόγο για «πιέσεις» που δέχτηκε η Αθήνα για να προχωρήσει στις απελάσεις και μάλιστα τις ενέταξε στην «ίδια αλυσίδα», που περιλαμβάνει τις «δήθεν επεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές, τη δήθεν δηλητηρίαση των Σκριπάλ...» κ.λπ.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών - αποτυπώνοντας την αντίθεση της Μόσχας - λέγοντας ότι είναι «βαθύς ο διχασμός που προκάλεσε στις κοινωνίες Ελλάδας και FYROM» και ότι «έγινε μόνο για να επιταχυνθεί η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Επίσης, διέψευσε τους ισχυρισμούς Ζάεφ για «φιλορώσους επιχειρηματίες» που ανέπτυξαν υπονομευτική δράση στην ΠΓΔΜ.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα». Σε μια προσπάθεια να παραστήσει η κυβέρνηση ότι δεν ανέχεται «έξωθεν παρεμβάσεις», υποστήριζε ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Σε επόμενο επεισόδιο της διπλωματικής κρίσης, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Α. Μασλόφ, ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το Σεπτέμβρη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ έλεγαν επ' αυτού ότι ο Λαβρόφ είχε περίπου «αυτοπροσκληθεί», διαχέοντας την επιθυμία του να έρθει στην Αθήνα και μάλιστα σε σημείο χρονικά κοντά στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι φέτος οι ΗΠΑ. Οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μια επίσκεψη Λαβρόφ τότε στην Ελλάδα σκοπό θα είχε να λειτουργήσει σαν ρωσικό «αντίβαρο» στην τέτοια αμερικανική αναβαθμισμένη παρουσία.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς πήγε την Πέμπτη στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα, για να συζητήσουν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία». Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, «κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Ακολούθησαν την Παρασκευή νεότερες δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Μασλόφ, πως «τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», ωστόσο «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας». Παράλληλα, επισήμανε πως η δήλωση Ζαχάροβα, με την οποία προειδοποίησε πως «τέτοια περιστατικά στις διμερείς σχέσεις "δεν ξεχνιούνται"», «ήταν σωστή και ισορροπημένη», σε αντίθεση με την «αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ (που ήταν) υπερβολική». Την ίδια μέρα, άλλωστε, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κληθεί ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρ. Φρυγανάς, με διπλωματικές πηγές να υποστηρίζουν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δηλώσεις Ζαχάροβα και στην αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ