Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διπλωματική κρίση αποκαλύπτει τους κινδύνους για το λαό

«"Κόκκινη γραμμή" σε ξένες παρεμβάσεις», «διπλό μήνυμα Μαξίμου προς τη Μόσχα», πρακτορολογία και μια κυβέρνηση που παριστάνει ότι δεν σηκώνει «μύγα στο σπαθί της» από δυνάμεις που αναμειγνύονται στις υποθέσεις της Ελλάδας. Τα παραπάνω συνοδεύουν τη φιλολογία γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών την προηγούμενη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, με ταχύτητες που ζάλισαν, με δημοσιεύματα καρμπόν, μια σειρά από ιστοσελίδες και Μέσα έσπευδαν να αναπαραγάγουν το «αφήγημα» της «ανεξάρτητης» πολιτικής της κυβέρνησης και μαζί όλα τα υπόλοιπα, περί «υβριδικού πολέμου» που υφίσταται η χώρα κ.ο.κ.

Οι ίδιοι παράγοντες που στη συμφωνία των Πρεσπών είτε έβαλαν είτε υπερασπίζονται τα άρθρα που μπάζουν τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καμώνονται ότι «πέφτουν από τα σύννεφα» που ένα άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, όπως η Ρωσία, παρεμβαίνει για να προασπίσει τα δικά του συμφέροντα στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση, που παριστάνει ότι δεν ανέχεται έξωθεν παρεμβάσεις, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο ΝΑΤΟικό αμπέλι, σπέρνει βάσεις απ' άκρη σ' άκρη, καμαρώνει τον Αμερικανό πρέσβη να παρεμβαίνει σχεδόν παντού και να ξεδιπλώνει το «όραμά» του για Ελλάδα - «γεωπολιτικό μεντεσέ» των πολιτικοστρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μια παρέμβαση (της Μόσχας) και μια αντίδραση (της Αθήνας, όπως εκδηλώθηκε μάλιστα ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό σημαίνει), που κονιορτοποιεί τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», την οποία διατυμπάνιζε ότι ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βεβαίως «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Μπορούν μόνο να υπάρξουν ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συμφωνίες. Που όλες βεβαίως έχουν στο εσωτερικό τους και την τάση να σπάνε, να διαλύονται και να διαμορφώνονται καινούργιες. Αρα η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια στη βάση συμφερόντων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου υπήρχε μόνο στο βαθμό που αυτή δεν έθιγε τη συνολικότερη στρατηγική της αστικής τάξης που έχει ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς με τον ευρωΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό. Αρα η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει μόνο μια διάσταση, τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε συνθήκες σφοδρού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ούτε υπήρχαν ούτε και θα υπάρξουν ποτέ σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη και τις αντιδραστικές συμμαχίες τους. Οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν έτσι κι αλλιώς «φύλλο και φτερό» τη σχετική κυβερνητική προπαγάνδα.

Οι απελάσεις αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως ένα ακόμα ισχυρό διαπιστευτήριο προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για να δείξει ότι έχει κι άλλα κουράγια για να βγάλει ακόμα περισσότερη βρώμικη δουλειά στην περιοχή. Αλλωστε, μόνο τυχαία, έστω και για συμβολικούς λόγους, δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή της μέρας για τις απελάσεις. Αυτές έγιναν μαζί με την έναρξη της ΝΑΤΟικής συνόδου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δείξει ότι είναι ένας από τους πιο αποφασισμένους παίκτες της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή. Μετά τις απελάσεις άλλωστε ήρθε και η τοποθέτηση Τσίπρα στη Σύνοδο, που απέδειξε ότι η κυβέρνηση είναι ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών και ότι σκοπεύει να πάει μέχρι τέλους το «γράμμα» των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ομως, αυτό που πάνω από όλα ενδιαφέρει το λαό είναι το ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πόσο βαθιά στους ανταγωνισμούς μπλέκεται η χώρα. Οτι όσο περισσότερο προχωρούν οι «διευθετήσεις» στις οποίες πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα, τόσο περισσότερο ρίχνεται ο λαός στις μυλόπετρες των αντιθέσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γιατί η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο «σημαιοφόρου» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει ξανά τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό απ' την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου.


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ