ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμική κινητοποίηση για το «Ασκληπιείο» Βούλας

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Δευτέρας
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Δευτέρας
Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, το μοναδικό νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο εξυπηρετεί 1,5 εκατ. κατοίκους και σμπαραλιάζεται κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16/7, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας.

Συμμετείχαν επίσης: Το Παράρτημα Νότιων Προαστίων του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου - Ταύρου, Αγ. Δημητρίου, Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, Αργυρούπολης, οι Ομάδες Γυναικών Αλίμου και Γλυφάδας, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Δημητρίου και Αλίμου, Γλυφάδας, Δάφνης, Αργυρούπολης, Ελληνικού και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου Νότιας Αθήνας. Η κινητοποίηση αποτελεί τη συνέχεια της πολύμορφης δράσης του προηγούμενου διαστήματος.

«Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε τραγικές επιπτώσεις, όπως η δημιουργία 346 κενών θέσεων προσωπικού, η παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας που οδήγησε πρόσφατα σε εργατικό ατύχημα, και το πλημμύρισμα θαλάμων που βγήκαν εκτός λειτουργίας. Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούρια, είναι διαχρονική, με όλες τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν η μία το έργο της άλλης. Ετσι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη συνεχή μείωση του κρατικού προϋπολογισμού και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αφού δίνει απλόχερα τη λειτουργία του νοσοκομείου σε εργολάβους», τόνισε ο Αλέξης Στεφανίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας.

Ανέδειξαν τη σημασία ουσιαστικής ενίσχυσης του νοσοκομείου με βάση τις ανάγκες

Τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην περιοχή ανέδειξε η Σπυριδούλα Τσάκαλου, αντιπρόεδρος του Νότιου Παραρτήματος του κλαδικού Συνδικάτου, τονίζοντας ότι εκτός από την εντατικοποίηση που οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας, βιώνουν και τις ελλείψεις του νοσοκομείου: «Εργαζόμενη στην περιοχή έπαθε καρδιακό επεισόδιο και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Νίκαιας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «όπως και άλλος συνάδελφος διανομέας μετά από τροχαίο νοσηλεύτηκε στο κέντρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους».

Η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τόνισε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν χιλιάδες συμβασιούχοι και τα μηδαμινά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν στον κλάδο, τα οποία σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο της Υγείας έχουν ως επίπτωση μέχρι και θανατηφόρα ατυχήματα, όπως έγινε και πρόσφατα.

Από το Παράρτημα Νότιων Προαστίων του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Χρήστος Γιαννέζος μίλησε για την ιδιαιτερότητα του αιτήματος για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία, «για έναν κλάδο "βαρύ", όπως είναι η οικοδομή, αφού και στην περιοχή γίνονται δεκάδες μεγάλα έργα, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους».

Η Κατερίνα Κατσαρελά, εκ μέρους της ΟΓΕ, ανέφερε τα εμπόδια που μπαίνουν από την πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου - κυβερνήσεων στις νέες γυναίκες και στα νέα ζευγάρια στο ζήτημα της Υγείας, αλλά και στη μητρότητα, επισημαίνοντας την παντελή έλλειψη γυναικολόγου στο «Ασκληπιείο».

Στις επιπτώσεις της υποστελέχωσης των νοσοκομείων στους συνταξιούχους αναφέρθηκε ο Αποστόλης Παγώνης, εκ μέρους των Σωματείων Συνταξιούχων Γλυφάδας - Βούλας.

Από το Σύλλογο Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, ο Σπύρος Ρήγας, εργαζόμενος στο νοσοκομείο, ανέφερε ότι οι εργολαβικοί καλύπτουν το 1/3 των εργαζομένων του νοσοκομείου σε όλους τους τομείς (φύλαξη, συντήρηση κ.ά.). Τόνισε την ανάγκη ενότητας των εργαζομένων είτε δουλεύουν σε εργολάβους είτε όχι, ώστε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και να μπουν οι όροι να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, διαβάστηκε και υπερψηφίστηκε ψήφισμα που θα επιδοθεί σε όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, στη Βουλή, καθώς και σε εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, ενώσεις γονέων, αθλητικά σωματεία.

Οι φορείς διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καμία απόλυση εργαζομένου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, των επικουρικών. Αμεση ανανέωση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου. Αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων τμημάτων και ίδρυση νέων με μόνιμο προσωπικό και δωρεάν υπηρεσίες. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του νοσοκομείου. Να σταματήσουν η εμπορευματοποίηση της Υγείας και οι πληρωμές των ασθενών. Να ιδρυθεί νέο δημόσιο νοσοκομείο στη νοτιοανατολική Αττική.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Αποστομωτική απάντηση στα καραμπινάτα κυβερνητικά ψέματα

Αποστομωτική απάντηση δίνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στην... εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση και στην Υγεία, αυτήν τη φορά μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, σε κανάλι της Κρήτης.

Το Σωματείο καλεί το λαό να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του σε πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού, το Σωματείο αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Ο Π. Πολάκης είπε ότι ενισχυθήκαν τα νοσοκομεία της Κρήτης με 800 εργαζομένους όλων των κατηγοριών και με όλες τις εργασιακές σχέσεις. «Σκόπιμα δεν είπε πόσοι εργαζόμενοι έπρεπε να δουλεύουν ώστε να μην γίνονται διπλοβάρδιες, να μην χρωστούνται άδειες και να μην εκτελούν αλλότρια καθήκοντα οι εργαζόμενοι. Είναι τόση η ισορρόπηση του συστήματος, που στο ΠΑΓΝΗ είναι κλειστά 4 κρεβάτια ΜΕΘ και σε όλη την Κρήτη 9. Τα κενά στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι 2.000», απαντά το Σωματείο.
  • Είπε ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και το χτύπημα της διαφθοράς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι πλεονασματικά. «Απέκρυψε ότι για το ΠΑΓΝΗ ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπεται στα 32.950.000 ευρώ, μειωμένος κατά 11.000.000 από το 2017, και έχουν αποδοθεί μόνο τα 14.740.000», διευκρινίζει το Σωματείο.
  • Είπε ότι αναγνωρίζει το ρόλο των επικουρικών εργαζομένων, ότι αλλάζει ο τρόπος πρόσληψής τους και ότι επίκειται διαγωνισμός που θα βγει το Σεπτέμβρη. «Δηλαδή από τη μια επιχειρεί να τους καθησυχάσει και από την άλλη ομολογεί ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς της ανακύκλωσης - ομηρίας των εργαζομένων (...). Δεν αναφέρθηκε, σκόπιμα, για τους εργαζόμενους στο ΚΕΕΛΠΝΟ που απολύονται τέλος Οκτώβρη και τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής που απολύονται τέλος Σεπτέμβρη», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.
  • Ο Π. Πολάκης είπε ότι το υπουργείο αποσύνδεσε το δικαίωμα για περίθαλψη από τις ασφαλιστικές εισφορές. «Οι ανασφάλιστοι, όπως και οι άποροι, δεν "πέσανε από τον ουρανό", ούτε είναι αποτέλεσμα "ακραίων καιρικών φαινομένων". Μόνο στο ΠΑΓΝΗ για το 2017 ο αριθμός των ανασφάλιστων που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο ήταν 46.973 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 6.755.188 ευρώ. Το κράτος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή», αποκαλύπτει το Σωματείο.
  • Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ενισχύονται δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εγκαταλείψει και τις είχαν παραδώσει σε ιδιώτες. «Η αλήθεια είναι ότι οι ΤΟΜΥ θα αποτελούν τον κόφτη της ΠΦΥ, θα καλύπτουν υποτυπωδώς ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Απόδειξη, σε ένα νησί 600.000 κάτοικων, αυτές οι μονάδες μπορούν να καλύψουν μόνο 56.000, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης. Στο νομό Ηρακλείου, σε 200.000 κάτοικους, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε 36.500», επισημαίνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.
  • Ο αναπληρωτής υπουργός είπε, τέλος, ότι... από τις 21 Αυγούστου βγαίνουμε σε ήρεμα νερά. «Τότε, γιατί δεν επαναφέρετε τους μισθούς μας, δεν καταργείτε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, δεν κάνετε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν μονιμοποιείτε όλους όσους εργάζονται, ώστε και οι συνάδελφοι επικουρικοί να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά και να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν; Γιατί δεν επαναφέρετε τα καταργημένα 60 κρεβάτια των νοσοκομείων του Ηράκλειου, τις 500 καταργημένες θέσεις του οργανισμού του ΠΑΓΝΗ κ.ά.» ρωτά το Σωματείο των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Παρέμβαση με αφορμή την ανάγκη για νοσηλεία ασθενούς στο εξωτερικό

Ενα ακόμη σοβαρό περιστατικό υγείας, μια νεαρή κοπέλα στη Ζάκυνθο που χρήζει επείγουσας νοσηλείας - θεραπείας για πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα, οπότε και πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό, έρχεται να στηρίξει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου με ομόφωνη απόφασή του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολιτική που αφήνει ξεκρέμαστους ανθρώπους με τέτοια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο θα καταθέσει συμβολικά ένα ποσό και καλεί τα σωματεία μέλη του και το λαό του νησιού να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους όποιο ποσό μπορούν στον εξής λογαριασμό: 345/005158-60 Εθνική Τράπεζα. ΙΒΑΝ GR8301103450000034500515860. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: ΜΑΡΟΥΔΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ & ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.

Με αφορμή και το παραπάνω περιστατικό, το ΕΚΖ αναδεικνύει για πολλοστή φορά δύο σοβαρά ζητήματα:

-- Τις άθλιες υποδομές, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και την αδυναμία αντιμετώπισης σε πολύ μεγάλο βαθμό τέτοιων σοβαρών ή παρόμοιων περιστατικών, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων. «Η Υγεία έχει καταντήσει εμπόρευμα και η μέριμνα του κράτους εξαντλείται στη μείωση των κονδυλίων αντί στην ενίσχυση του ευαίσθητου αυτού τομέα». Τέτοια περιστατικά «δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίζονται σε άλλη χώρα με το χέρι βαθιά στην τσέπη και αν μπορεί να ανταπεξέλθει η κάθε οικογένεια. Η βοήθεια έρχεται από τον απλό κόσμο, από όλους εμάς που με ευαισθησία σκύβουμε πάνω σε κάθε τέτοιο περιστατικό και ο καθένας από το λίγο που μπορεί, προσφέρει. Και αν δεν φτάσουν τα λεφτά που απαιτούνται;», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο.

-- Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη γνωστοποίηση 5 αντίστοιχων σοβαρών περιστατικών στο νησί. «Αραγε πόσα ακόμη δεν γνωρίζουμε; Πόσες οικογένειες έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση και με πόση δυσκολία κατάφεραν, αν κατάφεραν να φύγουν σε άλλη χώρα για να νοσηλευτούν; (...) Το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, απόντες. Ποια η μέριμνα για την επίλυση τέτοιας σοβαρότητας περιστατικών; Ακόμη και αν δεν υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο οι προϋποθέσεις για θεραπεία, τι μέτρα έχει πάρει» για «τις οικογένειες που αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να βρουν το πολυπόθητο, την υγεία τους;», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί: Να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μεταφοράς και χειρουργείων από το αρμόδιο υπουργείο όλων αυτών των αποδεδειγμένα σοβαρών περιπτώσεων, που δεν υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας τους στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ