ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ετοιμάζουν αποφασιστικό χτύπημα

Αναβρασμός και προετοιμασίες για τον «κοινωνικό διάλογο» από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, συναγερμός στους εργαζόμενους για άμεση απάντηση

Αμετακίνητη στις θέσεις της για ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων παραμένει η κυβέρνηση, ενώ την Πέμπτη του Πάσχα αρχίζει ο «διάλογος» μεταξύ... του ΠΑΣΟΚ, για να οριστεί και το τελικό πλαίσιο των αντιασφαλιστικών σχεδίων. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί της ουσίας επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επανεξετάζει - εννοείται προς το χειρότερο - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και το ισχύον σύστημα στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Οπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση θεωρεί πως η προάσπιση της γονιμότητας που έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση ρυθμίσεων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών στη χώρα μας, είναι «προσχηματική» και γι' αυτό «θα επανεξεταστεί».

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά για επανεξέταση και του συστήματος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με το πρόσχημα της εξίσωσης των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους. Η επίθεση στα βαρέα και ανθυγιεινά έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα από τα κυβερνητικά στελέχη. Θυμίζουμε μόνο τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Παπαδόπουλου στους εργαζόμενους του «Ευαγγελισμού», αλλά και τις χτεσινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα για «ανισότητες που υπάρχουν στο σύστημα και πρέπει να εξαλειφθούν». Υποκρύπτοντας βέβαια ότι οι μεγάλες και πραγματικές ανισότητες είναι ανάμεσα σε πολλά που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και στα ελάχιστα που παίρνουν. Η επιμονή αυτή σχετίζεται βέβαια και με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για ισοπέδωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο όνομα της «ισότητας», στην πραγματικότητα βέβαια εξυπηρετεί την επιδίωξή του για μικρότερο εργατικό κόστος. Αλλά και στην άμεση πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης για διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων και του τεμαχισμού της αντίστασής τους.

Χαρακτηριστικό των σχεδίων της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο ασφαλιστικό έχει αναλάβει ο γνωστός και ένθερμος υποστηρικτής του μοντέλου της Χιλής και σήμερα σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλάτων Τήνιος, ο οποίος χειρίζεται την αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Μάλιστα αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να υποβαθμίσει την αξία του εγγράφου ως μια τυπική διαδικασία μεταξύ υπηρεσιών της κοινότητας και της χώρας μας, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ο Π. Τήνιος «δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις», αλλά «μιλά εξ ονόματος της χώρας».

Στην κοινή συνεδρίαση της Πέμπτης μεταξύ της κυβερνητικής επιτροπής και των μελών του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, αφού ήδη το αρμόδιο υπουργείο, στις μέρες που μεσολαβούν, θα έχει επεξεργαστεί το σύνολο της μελέτης του Βρετανικού Οίκου. Γίνεται έτσι φανερό πως η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα, συντεταγμένα με την ηγεσία του κόμματος, θα εξαπολύσει την αντιασφαλιστική της επίθεση. Μια επίθεση με όχημα τον διαβόητο «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει ήδη προεξοφλήσει τη συμμετοχή της.

Τη σκοπιμότητα αυτή εξυπηρετούσαν και οι τελευταίες συναντήσεις του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ομως παρά τα φτιασιδώματα, τους ελιγμούς και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «διαλόγου», όλα τα στοιχεία συντείνουν στην εκτίμηση πως η επίθεση θα είναι σε μεγάλο βάθος και εύρος. Θα χτυπήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων. Γι' αυτό το κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, το προσκλητήριο του ΠΑΜΕ αφορά όλους.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ»
«Εγκαίνια» του αντεργατικού νόμου

Απαίτηση για δουλιά 56 ωρών τη βδομάδα με πληρωμή μόνο των 40 ωρών, από τη διεύθυνση των κλωστηρίων που επικαλείται τον αντεργατικό ν. 2874

Τον τελευταίο αντεργατικό νόμο 2874 επικαλείται η διεύθυνση της «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ» για να επιβάλει στους εργαζόμενους ένα πρόγραμμα εργασίας, μέσω του οποίου χάνουν μέρος των αποδοχών τους δουλεύοντας το ίδιο και περισσότερο από πριν!

Με το νέο πρόγραμμα εργασίας που ανακοίνωσαν τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ προσπαθούν να εκβιάσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν να δουλεύουν έως και συνεχόμενο 7ήμερο, 56 ώρες τη βδομάδα, και να πληρώνονται μόνο για 40, χωρίς υπερωρίες και προσαυξήσεις! Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί ότι θα απολύσει όλη την τέταρτη βάρδια στα εργοστάσιά της!!! Το «κλειδί» του νέου προγράμματος έχει να κάνει με τα ρεπό, όπου η κατάληξη θα είναι να υπολογίζεται το Σαββατοκύριακο σαν απλή μέρα.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να αλλάξει η ώρα έναρξης των βραδιών, από 10 το βράδυ στις 12 τα μεσάνυχτα και ότι προτίθεται να μην αλλάξει τις ώρες μόνο εάν κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά υπογράψει ότι δέχεται και ότι δε θα έχει καμία επιπλέον αξίωση από την επιχείρηση!

Η εξωφρενική αυτή συμπεριφορά δεν είναι τυχαία. Εχει άμεση σχέση με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις και τη νομοθεσία που αποσκοπεί στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η εταιρία βασίζει τις μεσαιωνικές αξιώσεις της στο νέο νόμο 2874/2000 και επιχειρεί να επιβάλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας που θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 56 ώρες και να πληρώνονται για 40, ξεκινώντας την ημερολογιακή βδομάδα από τη μέση.

Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση και τις μεθοδεύσεις της εταιρίας, τα σωματεία του κλάδου, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλούν τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν κανένα παρόμοιο έγγραφο και να επιμένουν στη βασική αρχή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, δηλαδή πενθήμερη εργασία με 2 συνεχόμενες μέρες ανάπαυσης.

Οπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να δεχτεί παρόμοιες ρυθμίσεις και θα αγωνιστεί για να μην περάσουν τα αντεργατικά αυτά μέτρα. Τα σωματεία Κλωστοϋφαντουργών Νάουσας και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σαν πρώτο βήμα έχουν ήδη αποστείλει υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας, στο οποίο επισημαίνουν ότι «οι μεγαλοβιομήχανοι της Κλωστοϋφαντουργίας τα τελευταία χρόνια με απειλές και εκβιασμούς για απολύσεις, έχουν υποχρεώσει τους εργαζόμενους σε εξαντλητικά, απάνθρωπα και αντικοινωνικά ωράρια».

«ΜΠΡΑΝΤΕΞ»
Απολύσεις «απείθαρχων» εργατριών

Η εταιρία ιματισμού απολύει σταδιακά εργάτριες που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην καταπάτηση του 40ωρου με μείωση αποδοχών

Σε αγώνα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργατριών της βιομηχανίας ενδυμάτων «ΜΠΡΑΝΤΕΞ» της Αλεξανδρούπολης και αντίσταση στην εργοδοτική τρομοκρατία, καλεί το εργατικό κίνημα της περιοχής η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της πόλης.

Μετά από δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα, που κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης υποχρεώνονταν να δουλεύουν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα χωρίς να παίρνουν τις προσαυξήσεις και κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, η διεύθυνση της «ΜΠΡΑΝΤΕΞ» επέδωσε στις εργάτριες να υπογράψουν κείμενο που έλεγε ότι συμφωνούν με τις ρυθμίσεις της επιχείρησης και ότι όλα είναι κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οσες εργάτριες αρνήθηκαν να υπογράψουν, μπήκαν στον μαυροπίνακα της εταιρίας και άρχισαν οι τρομοκρατικές απολύσεις. Τον περασμένο μήνα απολύθηκαν 4 από τις... απείθαρχες και αυτό το μήνα άλλες 3 και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε το εργοστάσιο της «ΜΠΡΑΝΤΕΞ» και μοίρασε έντυπο υλικό ενάντια στις απολύσεις. Εκανε επίσης παράσταση στην εργοδοσία, που δε θέλησε να συζητήσει το θέμα. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης από την πλευρά του αρκέστηκε να ζητήσει από τη διεύθυνση τριμερή συνάντηση για το θέμα των απολύσεων, χωρίς όμως να παίρνει μέτρα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζόμενων ενάντια στην αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Οι απολύσεις της «ΜΠΡΑΝΤΕΞ» δεν είναι οι μόνες. Πολλές άλλες ιδιωτικές εταιρίες εφαρμόζουν συστηματικά τη μέθοδο των απολύσεων εργαζομένων, που «έχουν πάρει το χαρακτήρα χιονοστιβάδας», όπως τονίζει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής. Η κατάσταση αυτή αποτελεί έκρηξη της εργοδοτικής τρομοκρατίας σε βάρος κάθε εργαζόμενου που αντιστέκεται στις παρανομίες τους και την υπερεκμετάλλευση.

Εδώ οδηγήθηκαν οι εργαζόμενοι, τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, εξαιτίας της καθοδηγητικής ομάδας που διοικεί το Εργατικό Κέντρο. «Μιας ομάδας με φιλοκυβερνητικό και φιλοεργοδοτικό προσανατολισμό και στάση».

Από εδώ και πέρα, δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή, «εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε την αντίσταση και αντεπίθεση των εργαζομένων κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ