Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ετοιμάζουν αποφασιστικό χτύπημα

Αναβρασμός και προετοιμασίες για τον «κοινωνικό διάλογο» από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, συναγερμός στους εργαζόμενους για άμεση απάντηση

Αμετακίνητη στις θέσεις της για ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων παραμένει η κυβέρνηση, ενώ την Πέμπτη του Πάσχα αρχίζει ο «διάλογος» μεταξύ... του ΠΑΣΟΚ, για να οριστεί και το τελικό πλαίσιο των αντιασφαλιστικών σχεδίων. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί της ουσίας επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επανεξετάζει - εννοείται προς το χειρότερο - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και το ισχύον σύστημα στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Οπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση θεωρεί πως η προάσπιση της γονιμότητας που έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση ρυθμίσεων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών στη χώρα μας, είναι «προσχηματική» και γι' αυτό «θα επανεξεταστεί».

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά για επανεξέταση και του συστήματος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με το πρόσχημα της εξίσωσης των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους. Η επίθεση στα βαρέα και ανθυγιεινά έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα από τα κυβερνητικά στελέχη. Θυμίζουμε μόνο τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Παπαδόπουλου στους εργαζόμενους του «Ευαγγελισμού», αλλά και τις χτεσινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα για «ανισότητες που υπάρχουν στο σύστημα και πρέπει να εξαλειφθούν». Υποκρύπτοντας βέβαια ότι οι μεγάλες και πραγματικές ανισότητες είναι ανάμεσα σε πολλά που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και στα ελάχιστα που παίρνουν. Η επιμονή αυτή σχετίζεται βέβαια και με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για ισοπέδωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο όνομα της «ισότητας», στην πραγματικότητα βέβαια εξυπηρετεί την επιδίωξή του για μικρότερο εργατικό κόστος. Αλλά και στην άμεση πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης για διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων και του τεμαχισμού της αντίστασής τους.

Χαρακτηριστικό των σχεδίων της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο ασφαλιστικό έχει αναλάβει ο γνωστός και ένθερμος υποστηρικτής του μοντέλου της Χιλής και σήμερα σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλάτων Τήνιος, ο οποίος χειρίζεται την αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Μάλιστα αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να υποβαθμίσει την αξία του εγγράφου ως μια τυπική διαδικασία μεταξύ υπηρεσιών της κοινότητας και της χώρας μας, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ο Π. Τήνιος «δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις», αλλά «μιλά εξ ονόματος της χώρας».

Στην κοινή συνεδρίαση της Πέμπτης μεταξύ της κυβερνητικής επιτροπής και των μελών του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, αφού ήδη το αρμόδιο υπουργείο, στις μέρες που μεσολαβούν, θα έχει επεξεργαστεί το σύνολο της μελέτης του Βρετανικού Οίκου. Γίνεται έτσι φανερό πως η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα, συντεταγμένα με την ηγεσία του κόμματος, θα εξαπολύσει την αντιασφαλιστική της επίθεση. Μια επίθεση με όχημα τον διαβόητο «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει ήδη προεξοφλήσει τη συμμετοχή της.

Τη σκοπιμότητα αυτή εξυπηρετούσαν και οι τελευταίες συναντήσεις του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ομως παρά τα φτιασιδώματα, τους ελιγμούς και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «διαλόγου», όλα τα στοιχεία συντείνουν στην εκτίμηση πως η επίθεση θα είναι σε μεγάλο βάθος και εύρος. Θα χτυπήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων. Γι' αυτό το κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, το προσκλητήριο του ΠΑΜΕ αφορά όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ