Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
«Περισσεύουν» οι ελλείψεις προσωπικού

Σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, εντατικοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Δείγμα της «μεταρρύθμισης» που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας αποτελεί το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Βέβαια επί 17 χρόνια υπήρχε η υπόσχεση για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου αλλά τελικά επί υπουργίας του Λ. Παπαδήμα οριστικοποιήθηκε ως «μη επιλέξιμο έργο από την ΕΕ». Το κύριο πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό (όχι ότι σε γιατρούς και βοηθητικό προσωπικό είναι επαρκές) που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και εντατικοποιεί τη δουλιά του υπάρχοντος μέχρι εξάντλησης.

Η στενότητα και η έλλειψη χώρων, από την αδυναμία επέκτασης του νοσοκομείου, έχει οδηγήσει την τωρινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση - με τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας - σε «εσωτερικές αναδιαρθρώσεις». Π.χ. η μονάδα βραχείας νοσηλείας των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου διαθέτει μόνο 5-6 κρεβάτια, βρίσκεται στο χώρο των έκτακτων εξωτερικών ιατρείων και λειτουργεί με προσωπικό των έκτακτων ιατρείων, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει δικό της προσωπικό και προϊστάμενο. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Χαλκίδας δε δέχεται περιστατικά μόνο απ' όλη την Εύβοια, αλλά και από την περιοχή Θήβας και τον οδικό άξονα της Εθνικής οδού.

Πρόσφατα, αποφασίστηκε η ίδρυση παιδιατρικού τμήματος και για να το στεγάσουν στο ισόγειο όπου μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος «ξεσπίτωσαν» το γραφείο της ιατρικής υπηρεσίας και το παθολογοανατομικό τμήμα μεταφέροντάς τα σε άλλους χώρους.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι προσπαθεί η διοίκηση να δημιουργήσει νέο τμήμα με το ίδιο προσωπικό. Μάλιστα, ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Γ. Παπουτσής, είπε στους συνδικαλιστές να ξεχάσουν - όταν ζήτησαν - τις προσλήψεις για τη λειτουργία του παιδιατρικού τμήματος.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Την ασφυκτική για τους εργαζόμενους απ' όλες τις πλευρές, μέχρι σημείου αποδιοργάνωσης, κατάσταση, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Νοσοκομείου Χαλκίδας (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ). Η «μεταρρύθμιση», τονίζει, «που άρχισε να υλοποιείται στο χώρο της υγείας, έχει σαν συνέπεια την απαξίωση των υπηρεσιών υγείας και την παραπέρα υποβάθμισή τους. Οσο για τους εργαζόμενους, η εντατικοποίηση είναι μόνο η αρχή».

Στη συνέχεια αφού αναφέρεται στην προσπάθεια της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας να περιορίσει τις πάγιες ανάγκες, για να συγκαλύψει, κατά πρώτο, τη σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού (π.χ. εσωτερικές μετακινήσεις για στελέχωση παιδιατρικού τμήματος ή νυχτερινής βάρδιας στη μονάδα τεχνητού νεφρού), καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν μαζικά και αποφασιστικά στην «ανθυγιεινή» επίθεση της κυβέρνησης. Μπροστά σ' αυτή την επίθεση, σημειώνει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, κανείς δεν μπορεί να μείνει αδρανής, την ίδια ώρα που η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του σωματείου «σφυρίζει αδιάφορα» και βάζει «πλάτη» για να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική. Η εμπορευματοποίηση της υγείας, η ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, η ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεν είναι αποσπασματικά μέτρα.

Διεκδικούμε, τονίζει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για όλο το λαό, γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου Χαλκίδας από το κράτος, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού.

«Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, η συσπείρωση γύρω απ' τις θέσεις και τη δράση μας, αποτελούν μονόδρομο και ταυτόχρονα εγγύηση για την αλλαγή ρότας στον προσανατολισμό του σωματείου μας για να μπει μπροστάρης στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ