ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
40 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 12 του Απρίλη συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ιστορική πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα, του Γιούρι Γκαγκάριν (φωτο), η οποία άνοιξε στην ανθρωπότητα το δρόμο στο Διάστημα. Η πτήση αυτή δεν απέδειξε μόνο τα μεγάλα επιτεύγματα του σοβιετικού σοσιαλιστικού συστήματος, το οποίο άνοιξε το δρόμο προς την επιστήμη σε εκατομμύρια παιδιά των εργατών και των αγροτών, αλλά και αποτελεί την απαρχή της νέας εποχής στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας, ανοίγοντας μπροστά της νέους ορίζοντες. Η Σοβιετική Ενωση είχε συγκεντρώσει τεράστιους υλικούς πόρους και ανθρώπινες δυνάμεις για την κατάκτηση του Διαστήματος για το καλό όλων των κατοίκων της Γης. Ομως, η ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και η καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, η εμφύτευση του καπιταλισμού στη Ρωσία έθεσαν τέρμα σ' αυτή την εξέλιξη των γεγονότων. Φροντίζοντας μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, οι νέες ρωσικές αρχές σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέστρεψαν ό,τι δημιούργησαν οι γενιές σοβιετικών ανθρώπων. Στην ουσία, κατ' απαίτηση των Αμερικανών καταστράφηκε το μοναδικό διαστημικό σύμπλεγμα «ΜΙΡ», μαζί του και τόνοι των πιο τέλειων επιστημονικών μηχανημάτων. Η Ρωσία χάνει συνεχώς την ανεξαρτησία στην εξερεύνηση του Διαστήματος, όπως φαίνεται και από το ρόλο που της αναθέτει η αμερικανική κρατική μηχανή στα κοινά διαστημικά προγράμματα.

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε στις 11 του Απρίλη κρατικά παράσημα σε παράγοντες τις επιστήμης, του πολιτισμού, σε κοινωνικούς παράγοντες, μεταξύ τους και σε κοσμοναύτες. Με την ευκαιρία αυτή δήλωσε ότι πιστεύει στα διαστημικά σχέδια και προγράμματα της Ρωσίας, ενώ προηγουμένως είχε αγνοήσει τη γνώμη των δημιουργών του διαστημικού σταθμού «ΜΙΡ» ότι αυτός μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια.

Στη Ρωσία υποδέχονται κατά διαφορετικό τρόπο τα 40 χρόνια της πρώτης πτήσης ανθρώπου στο Διάστημα. Για ορισμένους είναι αφορμή να «παρουσιάσουν» στις τηλεοπτικές οθόνες και στις εφημερίδες «τις φρικαλεότητες του σοβιετικού ολοκληρωτισμού» και να χαίρονται για τα σημερινά χάλια της Ρωσίας. Για τους άλλους, να νοσταλγούν παθητικά για το «ανεπίστρεπτα» χαμένο μεγαλείο της χώρας. Για τους τρίτους, να θυμηθούν τα μεγάλα κατορθώματα των προηγούμενων γενεών και να συσπειρωθούν στον αγώνα για την αναγέννηση του συστήματος, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σ' ένα σεμνό παλικάρι από εργατική επαρχιακή οικογένεια να ανέβει σε πρωτοφανή ύψη και να γίνει σύμβολο ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ομάδα Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό
Συνάντηση εφ' όλης της «βαλκανικής» ύλης...

Από τη συνάντηση του Κ. Πάουελ με τον Ζ. Σιράκ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Κ. Πάουελ με τον Ζ. Σιράκ
ΠΑΡΙΣΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Τις πρόσφατες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, την αστάθεια στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο και το «μέλλον» του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά τη σύλληψή του από τις σερβικές αρχές, συζητούσαν χτες από το πρωί στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών της εξαμελούς Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) για το Γιουγκοσλαβικό. Το πρόσωπο, μεταξύ των υπουργών, που προσέλκυσε περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, φάνηκε να είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε ξεχωριστές συναντήσεις με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν...

Αν και μέχρι αργά χτες το απόγευμα, δεν είχε εκδοθεί η κοινή ανακοίνωση από τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, διπλωματικές πηγές έλεγαν σε δημοσιογράφους πως κατά τη συνάντηση θα εκφραστεί υποστήριξη προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, θα καταδικαστούν οι προσπάθειες των Αλβανών αυτονομιστών για απόσχιση και αλλαγή των συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ θα ασκηθούν πιέσεις προκειμένου οι αρχές των Σκοπίων να βελτιώσουν αιτήματα της αλβανικής κοινότητας. Σύμφωνα πάντα με τις διπλωματικές πηγές, μολονότι στη συνεδρίαση η Μόσχα επέκρινε σφόδρα τη Δύση για την ενθάρρυνση και υποστήριξη που είχε παράσχει στο παρελθόν σε Αλβανούς αυτονομιστές, εντούτοις κάτι τέτοιο δε θα καταγραφεί στο τελικό ανακοινωθέν.

Εγινε επίσης γνωστό, πως υπήρχαν διχογνωμίες μεταξύ των αξιωματούχων της Ομάδας Επαφής αναφορικά με τη στάση τους και το μέλλον του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι ΗΠΑ φέρονταν να πρωτοστατούν στην άσκηση πιέσεων στο Βελιγράδι για να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν η παράδοση Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης, η Βρετανία φάνηκε να θεωρεί χρήσιμη την πρότερη έναρξη και ολοκλήρωση της δίκης του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι ενώ η Ρωσία έμεινε στον «αντίποδα», διαφωνώντας πλήρως με τη διατύπωση μιας «έκκλησης» για την το συντομότερο δυνατόν παράδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη...

Η Ομάδα Επαφής φέρεται επίσης να προχώρησε σε συνολική εκτίμηση της πολιτικής της στο Κοσσυφοπέδιο, συζητώντας κυρίως το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων γενικών εκλογών αλλά και τις προσπάθειες για συγγραφή συντάγματος που κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον θα εξασφαλίζει την παραμονή της επαρχίας στο πλαίσιο της κυριότητας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον φαίνεται πολύ πιθανό τα μέλη της Ομάδας Επαφής να συμφωνήσουν σε μία καταδικαστική αναφορά των αυτονομιστικών κινήσεων Κροατών της Βοσνίας με το σκεπτικό ότι τέτοιες εξελίξεις διακυβεύουν τη συνθήκη του Ντέιτον... Ωστόσο, πέρα από το μέτωπο ποικίλων εξελίξεων στα Βαλκάνια, ορισμένοι αξιωματούχοι - ευρωπαίοι πλην των Βρετανών... - αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη συνθήκη του Κιότο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να βάλει μπροστά το αντιβαλλιστικό πρόγραμμα - «πόλεμος των Αστρων»... - παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών χωρών της διεθνούς κοινότητας...

Η περιοδεία Πάουελ στα Βαλκάνια

Από τα Σκόπια ξεκινά σήμερα το μεσημέρι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τη μίνι περιοδεία του στα Βαλκάνια, έχοντας ως επόμενους σταθμούς το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

Ο Πάουελ αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια γύρω στις 14.30 και θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, τον πρωθυπουργό Λιούπσκο Γκεοργκιέφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκάν Κερίμ. Από το πρόγραμμα συναντήσεων του Πάουελ δε λείπουν οι συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων της αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» Αρμπέν Τζαφέρι αλλά και ο αρχηγός της «Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών» Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Επιπλέον, σήμερα το απόγευμα και με αφορμή την επίσκεψη Πάουελ, θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια άτυπη συνάντηση υπουργών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αύριο, ο Πάουελ θα αναχωρήσει για την Πρίστινα και ακολούθως θα μεταβεί στο Σαράγεβο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα 24ωρο προ της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, η αμερικάνικη πρεσβεία στα Σκόπια γνωστοποίησε τη χορήγηση «στρατιωτικής βοήθειας σε τηλεπικοινωνιακό υλικό», συνολικού ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα περιλαμβάνει «υλικό σύμφωνο με τα στάνταρτς του ΝΑΤΟ και θα είναι στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας»...

ΠΕΑΕΑ
Η σύλληψη Μιλόσεβιτς «δημιουργεί νέα προβλήματα»

Την εκτίμηση ότι η σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όχι μόνο δε συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων στα Βαλκάνια αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα, διατυπώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), η οποία με επιστολή που απέστειλε σε οργανώσεις αντιστασιακών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, καλεί για συμβολή σε μια ειρηνική λύση των μειονοτικών προβλημάτων στα Βαλκάνια. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της ΠΕΑΕΑ:

«Η ΠΕΑΕΑ διαμαρτύρεται με αγανάκτηση για τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τέως εκλεγμένου Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, και την παραπομπή του στο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που δε διέπραξε, όπως έδειξε η σχετική έρευνα.

Η Γιουγκοσλαβία πολέμησε πάντα για την ελευθερία, όπως έκανε και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των λαών να εκλέγουν μόνοι τους τον τρόπο που θα κυβερνηθούν.

Η Γιουγκοσλαβία θέλησε μόνη της και με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ να ρυθμίσει τα εσωτερικά της προβλήματα με τις μειονότητες που μεγιστοποίησαν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (...).

Αυτή η στάση της Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ με τις καταστροφικές συνέπειες για το λαό και την οικονομία της χώρας.

Η άδικη και μονομερής πράξη της σύλληψης του Μιλόσεβιτς που οφείλεται στην άρνησή του να υπογράψει τις συμφωνίες για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, δε βοηθάει στην ομαλοποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια.

Αντίθετα, η παραπομπή του στη Χάγη δημιουργεί νέα προβλήματα και γίνεται για την κάλυψη των εγκληματικών ενεργειών του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Οι Ελληνες Αντιστασιακοί καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και επιμένουμε στη λύση των προβλημάτων των Βαλκανίων μόνο με τη μεσολάβηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καλούμε τους αντιστασιακούς των Βαλκανίων και της Ευρώπης να συμβάλουμε για την ειρηνική και δίκαιη λύση των προβλημάτων των μειονοτήτων των βαλκανικών χωρών χωρίς αλλαγές συνόρων και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

ΔΠΔ - ΟΑΣΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ζητούν την παράδοση Μιλόσεβιτς «το ταχύτερο δυνατόν»...

ΧΑΓΗ.-

Μία ανεπαίσθητη... «υποχώρηση» έκανε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, καθώς ζήτησε την παράδοση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όχι «άμεσα»... αλλά το «ταχύτερο δυνατόν»...

«Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να μεταφερθεί εδώ με την πρώτη δυνατή ευκαιρία», δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Τζιμ Λάντεϊλ, ενώ μία βδομάδα νωρίτερα ο πολιτικός σύμβουλος της γενικής εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε είχε απαιτήσει την «εδώ και τώρα»... έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

Το περασμένο 24ωρο, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολήθηκαν με την υπόθεση Μιλόσεβιτς για να απαιτήσουν και αυτοί την «καθολική συνεργασία του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ» ώστε να επιτευχθεί η μεταφορά του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη. «Ευχόμαστε να υπάρξει μια καθολική συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το ΔΠΔ... γεγονός που σημαίνει τελικά τη μεταφορά στη Χάγη» του Μιλόσεβιτς, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ. Λίγες ώρες μετά, ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ και επικεφαλής της διπλωματίας της Ρουμανίας Μιρτσέα Νταν Γκιοάνου, δήλωσε στο Βουκουρέστι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ δεν έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το θέμα αυτό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ