Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΑΕΑ
Η σύλληψη Μιλόσεβιτς «δημιουργεί νέα προβλήματα»

Την εκτίμηση ότι η σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όχι μόνο δε συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων στα Βαλκάνια αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα, διατυπώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), η οποία με επιστολή που απέστειλε σε οργανώσεις αντιστασιακών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, καλεί για συμβολή σε μια ειρηνική λύση των μειονοτικών προβλημάτων στα Βαλκάνια. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της ΠΕΑΕΑ:

«Η ΠΕΑΕΑ διαμαρτύρεται με αγανάκτηση για τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τέως εκλεγμένου Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, και την παραπομπή του στο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που δε διέπραξε, όπως έδειξε η σχετική έρευνα.

Η Γιουγκοσλαβία πολέμησε πάντα για την ελευθερία, όπως έκανε και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των λαών να εκλέγουν μόνοι τους τον τρόπο που θα κυβερνηθούν.

Η Γιουγκοσλαβία θέλησε μόνη της και με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ να ρυθμίσει τα εσωτερικά της προβλήματα με τις μειονότητες που μεγιστοποίησαν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (...).

Αυτή η στάση της Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ με τις καταστροφικές συνέπειες για το λαό και την οικονομία της χώρας.

Η άδικη και μονομερής πράξη της σύλληψης του Μιλόσεβιτς που οφείλεται στην άρνησή του να υπογράψει τις συμφωνίες για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, δε βοηθάει στην ομαλοποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια.

Αντίθετα, η παραπομπή του στη Χάγη δημιουργεί νέα προβλήματα και γίνεται για την κάλυψη των εγκληματικών ενεργειών του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Οι Ελληνες Αντιστασιακοί καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και επιμένουμε στη λύση των προβλημάτων των Βαλκανίων μόνο με τη μεσολάβηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καλούμε τους αντιστασιακούς των Βαλκανίων και της Ευρώπης να συμβάλουμε για την ειρηνική και δίκαιη λύση των προβλημάτων των μειονοτήτων των βαλκανικών χωρών χωρίς αλλαγές συνόρων και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ