ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
Δεκαπλασίασε τα κέρδη της!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το δεκαπλασιασμό των κερδών της για το 2000 διαλαλεί με προχτεσινή της ανακοίνωση η «Cosmos Business Systems». Κάνει λόγο για κέρδη 121 εκατ. δρχ. από 12 εκατ. το το 1999 και για αύξηση των πωλήσεων σε 1,15 δισ. από 262 εκατ. Και απ' ό,τι λέει, οι «δουλιές» πάνε ακόμη καλύτερα φέτος αφού οι πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1.100% (!). Περισσότερο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση αναφέρεται και στις... δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος η «αγορά υψηλής τεχνολογίας», τομέας που δραστηριοποιείται και η εν λόγω εταιρία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας άκλαυτος...

Μέρα τη μέρα, γίνεται φανερό πως οι εργατικές κινητοποιήσεις, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ την προηγούμενη βδομάδα και οι πριν απ' αυτές απασχολούν τόσο την άρχουσα τάξη και την κυβέρνησή της, έτσι που να μην κάνουν βήμα στην άσκηση της πολιτικής τους, δίχως να παίρνουν σοβαρά υπόψη τι θα βρουν μπροστά τους. Οσο πλησιάζουν οι μέρες που αναγκαστικά πλέον η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανοίξει τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό, τόσο αυξάνεται ο βαθμός κρυψίνοιας, που χαρακτηρίζει την τακτική της. Μια τακτική, που χαρακτηρίζει συνήθως λωποδύτες, που ετοιμάζουν το μεγάλο κόλπο. Βολιδοσκοπήσεις, κινήσεις αντιπερισπασμού, αδιάφορο σφύριγμα, κραγμένα - τελικά - φτηνά κόλπα, που, όμως, χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, γιατί είναι και τα μόνα διαθέσιμα.

Οπως δεν μπορεί ο λωποδύτης να πει στο θύμα του «αύριο θα 'ρθω να σε ληστέψω», έτσι και η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ευθέως ότι, προκειμένου να έχουν περισσότερα κέρδη οι βιομήχανοι, οι εργάτες πρέπει να γονατίσουν. Η τακτική αυτή δεν έχει σχέση μόνο με το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που θέλει να διατηρήσει για τον εαυτό της. Και ασφαλώς, δεν οφείλεται στις διαφημιζόμενες «εσωκομματικές αντιδράσεις» όλων αυτών, που το πρωί συναποφασίζουν με τον Σημίτη και το βράδυ βγαίνουν στα τηλεοπτικά «παράθυρα» να πείσουν το πόπολο πως είναι αντάρτες. Η τακτική της κυβέρνησης αποκαλύπτει απλά το φόβο της. Πως οι αντιδράσεις εργαζομένων και πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων μπορούν να πάρουν χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας. Γιατί γνωρίζει. Οτι τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Οπως γνωρίζει, επίσης, και ότι σ' αυτήν τη μάχη δεν υπάρχει εργάτης που θα αφήσει να τον στείλουν άκλαυτο...

Οι μέχρι τώρα εργατικές κινητοποιήσεις έχουν δημιουργήσει ένα θετικό ισοζύγιο. Παρά τις αδυναμίες που το εργατικό κίνημα καλείται να συζητήσει στο εσωτερικό του, γεγονός είναι ότι οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα πολλά: Αποκάλυψαν έγκαιρα τα αντεργατικά σχέδια, έδειξαν ότι οι ανατροπές που επιδιώκονται θα είναι σαρωτικές. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι απέδειξαν έμπρακτα πως ο αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ενώ, ταυτόχρονα, με τη δική τους θετική δράση, αποδείχτηκε στην πράξη και ο πεμπτοφαλαγγίτικος ρόλος που έχουν αναλάβει διάφορες δυνάμεις στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Για την προοπτική της μάχης, όλα αυτά είναι σημαντική παρακαταθήκη. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει εν κρυπτώ τις ανατροπές που σχεδιάζει, ενώ ταυτόχρονα οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθούν να δείξουν ότι, έστω και στα χαρτιά, κάπως θα αντιδράσουν, είναι κέρδος.

Γιατί, όπως ήδη έχουμε σημειώσει, από τις στήλες του «Ριζοσπάστη», η αποφασιστική σύγκρουση είναι μπροστά. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε και χτες ότι τον πρώτο λόγο, για το ποιες ρυθμίσεις θα προωθηθούν τελικά, τον έχουν απευθείας ανώτερα στελέχη του μεγάλου κεφαλαίου. Η τακτική που θα ακολουθήσουν είναι λίγο - πολύ γνωστή: Διαίρει και βασίλευε, εφησυχασμός, διάσπαση κ.ά. Στον αντίποδα, το εργατικό κίνημα, με ξεκάθαρη τη στρατηγική του αντίθεση στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και με δεδομένη τη μέχρι τώρα θετική δράση του, οφείλει να είναι ετοιμοπόλεμο για μάχες που θα χρειαστεί να δοθούν και πριν και μετά την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Κι όμως, συνεχίζουν να αντιστέκονται

Μπουλέντ Κομπάν, Αντίλ Καπλάν, Γκουλσουμάν Ντονμέζ. Δύο πολιτικοί κρατούμενοι και μια αδελφή πολιτικού κρατούμενου, που άφησαν, το Σάββατο και προχτές, την τελευταία τους πνοή αγωνιζόμενοι με το έσχατο όπλο που τους απέμεινε -την απεργία πείνας- εναντίον της φασιστικού τύπου καταπίεσης στην τουρκική κοινωνία και τα κολαστήριά της, τις φυλακές. Οταν, τη 19η του Δεκέμβρη, οι αρχές της γειτονικής χώρας επενέβαιναν για να «σπάσουν» την απεργία πείνας, δολοφονώντας εκ προθέσεως 28 πολιτικούς κρατούμενους, ήλπιζαν να τελειώνουν με την αντίσταση αυτών των ανθρώπων που επιμένουν να αγωνίζονται για ένα μέλλον που δε θα κλειδώνει τις ψυχές τους στα Λευκά Κελιά, επειδή απλώς ενστερνίζονται ιδανικά και τα υπερασπίζονται. Δεν τα κατάφεραν. Η απεργία πείνας συνεχίζεται έως ακόμη και σήμερα. Τουλάχιστον 120 άνθρωποι χτυπούν την πόρτα του θανάτου. Η σιωπή είναι συνενοχή. Ρωτήστε και την Ευρώπη, που σιωπά επιδεικτικά...

Διπλωματική επιτυχία, αποτελεσματική συνάντηση

Ολονύκτιες ήταν οι διαπραγματεύσεις. Σημαντικότατη η συμβολή της ΕΕ, μέσω του επικεφαλής της διπλωματίας της Χαβιέ Σολάνα. Σε βάθος η ενημέρωση που ακολούθησε από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Η «ιστορική» πρώτη, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Σαρόν, υψηλόβαθμη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», στην Αθήνα, δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ κανείς από όσους τη δρομολόγησαν, ότι θα απαξιωθεί και θα διαψευστεί τόσο γρήγορα και τόσο τρανταχτά.

Λίγες, μόλις, ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και ενώ η είδηση παρέμενε πρώτη σε ιεραρχία, τόσο στην εσωτερική ειδησεογραφία όσο και στα ξένα πρακτορεία, το επιτυχές της αποτέλεσμα αποδεικνύεται προκαθορισμένο. Συγκεκριμένα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας, «που επιτεύχθηκε στην Αθήνα», είχε προκαθοριστεί από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, μία βδομάδα νωρίτερα.

Ο πρώτος τριγμός, όμως, ακολουθήθηκε από σεισμό. Η συνάντηση των Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε υπό αμερικανική επιστασία. Ομως, πριν καν η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία επιστρέψει στη Γάζα, δέχτηκε τα ισραηλινά πυρά. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Νέες συγκρούσεις, σφοδρότερες ισραηλινές επιδρομές, δολοφονίες ακριβείας και η ατμόσφαιρα να θυμίζει, όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο ισραηλινός Τύπος, ολοκληρωτικό πόλεμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εμβέλεια, πλέον, των χρησιμοποιούμενων όπλων.

Κατά τα άλλα, η συνάντηση στην Αθήνα ήταν, αναμφιβόλως, ένα εποικοδομητικό βήμα, μια διπλωματική επιτυχία. Υποθέτουμε σε όλα τα άλλα (ποια άραγε;), πλην του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητάς της.

Τα ... ρεπορτάζ

Πάνε, τέλειωσαν και τα ρεπορτάζ για τον Πάσσαρη. Ο εξαιρετικός αυτός κύριος είναι εξαφανισμένος, για την ώρα τουλάχιστον. Αλλά εξαφανισμένοι είναι και οι θαμώνες των TV, που έκαναν αναλύσεις βάθους για το σωφρονιστικό σύστημα, για την κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ, και για άλλα σοβαρά και μη σοβαρά. Ανοιξε η γης και τους κατάπιε.

Αλλά κάτι θα συμβεί στο μέλλον και θα τους ξαναφάμε στα μούτρα! Θα ξαναλένε τα ίδια και τα ίδια αμετροεπή, επιφανειακά, αποπροσανατολιστικά, φιλοκυβερνητικά, ψευτοκυβερνητικά, και λοιπά και λοιπά...

Στο σταυρό

«Επί ξύλου»

ο λαός,

που τους πίστεψε

αφελώς,

«επί ξύλου»

τελειώνει,

κρεμασμένος

με τη «ζώνη»

και στυμμένος

σα λεμόνι!

* * *

«Επί ξύλου»,

στο σταυρό,

με καρφιά,

ένα σωρό,

στα μπαλκόνια

λέγαν άλλα,

τάζαν μέλι,

τάζαν γάλα

και, να, τώρα,

η «κρεμάλα»!

* * *

«Επί ξύλου»

οι ταπεινοί,

στην εσχάτη

την ποινή,

αχ, λαέ, λάθεψες

πάλι,

μα μην «κλίνεις»

το κεφάλι,

αναστήσου

με την πάλη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ