ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Καταγγέλλει την αστυνομοκρατία στη Λευκίμμη για τη χωματερή

Από την απόβαση των ΜΑΤ στην Κέρκυρα στα τέλη του περασμένου Ιούνη

Eurokinissi

Από την απόβαση των ΜΑΤ στην Κέρκυρα στα τέλη του περασμένου Ιούνη
Την κατάσταση αστυνομοκρατίας στην περιοχή της Λευκίμμης για τη χωματερή αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κέρκυρας. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει:

«Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο ΠΣ στις 29 Ιούλη (με την ψήφο των περιφερειακών συμβούλων ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) για την κατάσταση στη Λευκίμμη, με την αστυνομοκρατία και τη δημιουργία μιας νέας χωματερής, στην πράξη ζητάει τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής, άρα και της παρουσίας των ΜΑΤ.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει την κρατική καταστολή και την αστυνομοκρατία.

Αρνούνται οποιαδήποτε διερεύνηση νέων χώρων, γιατί θέλουν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση όλης της διαχείρισης των σκουπιδιών, κάτι που θα το πληρώσουν πολύ ακριβά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ αποχώρησαν λίγο πριν από την ψηφοφορία, γιατί στην ουσία συμφωνούν και με τη λειτουργία της χωματερής και την αστυνομοκρατία και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Η στάση των περιφερειακών συμβούλων της ΛΑΕ είναι αποκαλυπτική για την πολιτική υποκρισία και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό αυτού του πολιτικού μορφώματος. Στη Λευκίμμη οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ εμφανίζονται στα ΜΜΕ αντίθετοι στη λειτουργία της χωματερής και την αστυνομοκρατία, ενώ στο ΠΣ και στο δήμο στηρίζουν και την αστυνομοκρατία και τη λειτουργία της χωματερής.

Οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας, η νεολαία μπορούν να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Διεκδικούμε δημόσιους σύγχρονους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη των εγγραφών στους σταθμούς που αφορά το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική αρχή Πάτρας για τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, με αφορμή την ολοκλήρωση της επιλογής στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, εκτός του οποίου μένουν πάνω από 50.000 παιδιά, και την έναρξη των εγγραφών των παιδιών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Συνεχίζονται οι εγγραφές των παιδιών, που οι γονείς τους έχουν λάβει το voucher, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι εγγραφές θα γίνονται στα Κεντρικά Γραφεία του ΚΟΔΗΠ, Γούναρη 76, στον πρώτο όροφο στο Τμήμα Παιδικών Σταθμών. Θέσεις ακόμη υπάρχουν.

Χτες εξυπηρετήθηκαν και εγγράφτηκαν περισσότερα από 700 παιδιά, με κατάλληλη οργάνωση και τήρηση σειράς προτεραιότητας, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και έτσι μειώθηκε η ταλαιπωρία της αναμονής των γονέων, στην οποία τους έχει υποβάλει τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση και το αντίστοιχο υπουργείο, κατόπιν εφαρμογής Οδηγίας της ΕΕ, με την αλλαγή του τρόπου εγγραφής των παιδιών. Το voucher εγγραφής δίδεται πλέον στον γονέα - ο οποίος επωμίζεται και τη βάσανο της αναζήτησης σταθμού - και όχι στη δομή, με τήρηση της μοριοδότησης με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και δομών, αλλά και την εκμετάλλευση πολλές φορές των γονιών.

Φαίνεται ότι και φέτος πολλά παιδιά σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν εκτός κοινωνικών δομών, αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές και το προσωπικό για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των νέων ζευγαριών.

Είναι ανάγκη, με κρατική ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό, να δημιουργηθούν οι δημόσιες δομές, ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την κυβέρνηση αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα».

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Από τις πλημμύρες στο Ναύπλιο
Από τις πλημμύρες στο Ναύπλιο
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας τις επόμενες μέρες και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν: Σήμερα, κατά διαστήματα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η βόρεια Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα πιθανόν η Θεσσαλία, η Ηπειρος, η δυτική και η κεντρική Στερεά. Την Πέμπτη, θα επηρεαστούν κατά διαστήματα η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και πιθανόν η βόρεια Εύβοια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανόν η Ηπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική και η κεντρική Στερεά. Την Παρασκευή θα επηρεαστούν κατά διαστήματα η δυτική και η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ηπειρος και πιθανόν το πρωί οι Σποράδες, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανόν η δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος (κυρίως η δυτική). Το Σάββατο θα επηρεαστούν μέχρι το βράδυ κατά διαστήματα πιθανόν η δυτική και η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα), η Ηπειρος και η Θεσσαλία (κυρίως η δυτική και η βόρεια).

Υπενθυμίζεται ότι οι καταιγίδες των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην Αττική με πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά και στην Αργολίδα, όπως και πλημμύρες στο Ναύπλιο. Ξεροπόταμοι και ρέματα κατέβασαν μεγάλο όγκο νερού, όπως ο Ξεριάς και η Πάνιτσα στο Αργος και το ρέμα Ραμαντάνη στο Ναύπλιο. Αντλήσεις νερών που μπήκαν σε κατοικίες έκανε η Πυροσβεστική σε αρκετές περιπτώσεις στο κέντρο του Ναυπλίου.

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στη Μεθώνη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 12.51 σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Μεθώνης Μεσσηνίας, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Ανοιξαν πυρ σε καταυλισμό Ρομά

Τρία άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σταμάτησαν, χτες λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, έξω από τον καταυλισμό στο Καρακόνερο και άνοιξαν πυρ. Δεκατρία άτομα μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στο Νοσοκομείο της Ρόδου, τραυματισμένοι από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας σε επεισόδιο που σημειώθηκε στον καταυλισμό των Ρομά, στο Καρακόνερο της Ρόδου. Τα 6 από αυτά αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες και οι 7 νοσηλεύονται.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις των καλοκαιρινών παιδότοπων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις των καλοκαιρινών παιδότοπων με τις καθιερωμένες γιορτές λήξης. Το θέμα των γιορτών ήταν «Η ειρήνη μέσα από τις τέχνες», που ήταν και η θεματολογία των φετινών καλοκαιρινών παιδότοπων. Το θέμα επιλέχθηκε επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε σχέση με τα αίτια του πολέμου, αλλά και να αναδείξει το πόσο ελπιδοφόρο και αναγκαίο είναι τα παιδιά να ονειρεύονται και να επιδιώκουν έναν κόσμο χωρίς πολέμους και κατ' επέκταση χωρίς προσφυγιά.

Οι γιορτές περιελάμβαναν εκθέσεις με τις κατασκευές και τα έργα των παιδιών, τραγούδια, γυμναστικές επιδείξεις, θεατρικά δρώμενα και κουκλοθέατρο με χειροποίητες μαριονέτες κατασκευασμένες από τα ίδια, αναδεικνύοντας τα δεινά που επιφέρουν οι πόλεμοι, την ευτυχία της πραγματικής ειρήνης, αλλά κυρίως την ανάγκη της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν όταν τα παιδιά ενός από τους παιδότοπους τραγούδησαν «Το τραγούδι της ειρήνης» που γράφτηκε από τα ίδια και μελοποιήθηκε από την μουσικό του παιδότοπου.

Η αντιδήμαρχος, Ανθή Ζορμπά, ευχαρίστησε εκ μέρους του δημάρχου Βαγγέλη Σίμου τους γονείς, που οι περισσότεροι για ακόμα μία χρονιά εμπιστεύτηκαν τις δράσεις του δήμου και τόνισε πως η δημοτική αρχή, μέσα στις αντίξοες και οικονομικά δύσκολες συνθήκες, προσπαθεί προκειμένου να παρέχει δωρεάν δράσεις δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, όπου έχουν φτάσει τα έξι, από τις 10 Ιούλη, οπότε ταυτοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα. Ειδικότερα, εκτός από τα τρία κρούσματα στους δήμους Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και στο δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ένα άλλο κρούσμα ταυτοποιήθηκε στο δήμο Αλεξάνδρειας και άλλα δύο στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Βόλβης Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «δύο άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για τα κρούσματα από τους δήμους Βόλβης και Αλεξάνδρειας. Οι υπόλοιποι έχουν βγει από το νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους». Ο ίδιος σημείωσε ότι γίνονται όλες οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις απεντόμωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών, ωστόσο τονίζει ότι την κατάσταση επιβαρύνουν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται καθημερινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ