ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
CHAMPIONS LEAGUE
Στη μάχη της πρόκρισης οι «Δικέφαλοι»

Τους πρώτους αγώνες για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League δίνουν απόψε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Eurokinissi

Τους πρώτους αγώνες για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League δίνουν απόψε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
Χωρίς τον Πέτρο Μάνταλο θα παραταχθεί απόψε η ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα με τη Σέλτικ, στη Γλασκόβη (21.45 - Cosmote Sport 1 HD), για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Οι ενοχλήσεις που αισθάνθηκε ο αρχηγός της «Ενωσης» στον δεξιό προσαγωγό κατά την προπόνηση της Κυριακής θα τον κρατήσουν εκτός της πρώτης μάχης με τους «Κέλτες». Η ελληνική ομάδα θα παλέψει για ένα αποτέλεσμα που θα διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες της για πρόκριση ενόψει του επαναληπτικού στην Αθήνα.

Φυσικά η απουσία του Μάνταλου αναπροσαρμόζει και τα αγωνιστικά πλάνα του Μαρίνου Ουζουνίδη, με τον Λούκας Μπογέ να είναι πλέον το φαβορί για τη θέση του αρχηγού στην ενδεκάδα. Αλλωστε και ο Αργεντίνος, όπως και ο Αλέφ με τον Πόνσε, είναι κανονικά στην αποστολή για τη Γλασκόβη. Αντίθετα, εκτός είναι οι τραυματίες Τσιγκρίνσκι και Γιαννούτσος, αλλά και ο Αϊντάρεβιτς, ο οποίος είναι εκτός αγωνιστικών πλάνων.

Ο Ουζουνίδης κατά την αναχώρηση της ΑΕΚ στάθηκε στην απουσία του Μάνταλου αλλά και στο γεγονός πως η ομάδα δεν είναι ακόμα στα επίπεδα ετοιμότητας που επιθυμεί. Αναλυτικά η αποστολή της ΑΕΚ στη Σκοτία: Μπάρκας, Τσιντώτας, Γιαννίκογλου, Μπακάκης, Λόπες, Χουλτ, Λαμπρόπουλος, Γκάλο, Οικονόμου, Τσόσιτς, Μοράν, Σιμόες, Αλέφ, Γαλανόπουλος, Κλωναρίδης, Μπακασέτας, Αλμπάνης, Πόνσε, Γιακουμάκης, Λιβάγια, Μπογέ.

Χωρίς τον αρχηγό του και ο ΠΑΟΚ

Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Βασιλείας, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει απόψε (20.00 - Novasports 1 HD) στο γήπεδο της Τούμπας τη Σπαρτάκ Μόσχας για το πρώτο παιχνίδι του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League. Ο ΠΑΟΚ θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση, που θα τον φέρει πιο κοντά στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, και θα επιδιώξει νίκη με σκορ που θα του δίνει τη δυνατότητα να το υπερασπιστεί στη ρεβάνς.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, μετά την πρωινή προπόνηση της ομάδας του χτες στην Τούμπα, άφησε εκτός αποστολής για τον αγώνα με τη Σπαρτάκ τον τραυματία Βιεϊρίνια και τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, τον οποίο θεωρεί ανέτοιμο. Αντίθετα, συμπεριέλαβε σε αυτήν τον νεαποκτηθέντα Τσούμπα Ακπομ. Οι 18 εκλεκτοί του Ρουμάνου τεχνικού είναι οι: Ρέι, Πασχαλάκης, Μάτος, Κίτσιου, Μαλεζάς, Κρέσπο, Βαρέλα, Χατσερίδης, Σάκχοφ, Μαουρίσιο, Κάνιας, Πέλκα, Ελ Καντουρί, Λημνιός, Ουάρντα, Ζαμπά, Πρίγιοβιτς και Ακπομ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Χάλκινος» ο Χρήστου

Ο «χάλκινος» Απόστολος Χρήστου

Copyright 2018 The Associated

Ο «χάλκινος» Απόστολος Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου κέρδισε το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στη Γλασκόβη, τερματίζοντας στην 3η θέση των 100 μ. ύπτιο. Ο Ελληνας κολυμβητής έκανε μια καταπληκτική κούρσα και με ένα ντεμαράζ στα τελευταία 50 μέτρα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Χρήστου ήταν 3ος και πριν από δύο χρόνια στο Λονδίνο. Ο 22χρονος πρωταθλητής τερμάτισε σε 53.72 δευτερόλεπτα, αρκετά κοντά στο ατομικό του ρεκόρ (53.36). 1ος αναδείχθηκε ο Κλίμεντ Κολέσνικοφ από τη Ρωσία με 52.53, που είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων, και 2ος ο επίσης Ρώσος Εβγκένι Ρίλοφ με 52.74.

Σπουδαία κούρσα έκανε ο Κριστιάν Γκολομέεβ στον τελικό των 50 μ. πεταλούδα. Ο Ελληνας κολυμβητής κατέλαβε την 4η θέση στον τελικό του αγωνίσματος, ενώ θα μπορούσε να είχε κατακτήσει και μετάλλιο. Ο 25χρονος κολυμβητής τερμάτισε την απόσταση σε 23.19 δευτερόλεπτα, βελτιώνοντας για τρίτη φορά το πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχει ο ίδιος, καθώς το είχε βελτιώσει ήδη δύο φορές στον προκριματικό και στον ημιτελικό. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αντρέι Γκοβόροφ από την Ουκρανία με χρόνο 22.48 δευτερόλεπτα. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Μπέντζαμιν Πράουντ από τη Μεγάλη Βρετανία με 22.78, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Ολεγκ Κόστιν από τη Ρωσία με 22.97.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Βαζαίος δεν κατάφερε να διατηρήσει τα σκήπτρα του στα 200 μ. μεικτής ατομικής, αφού τερμάτισε 5ος στον τελικό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο Λονδίνο βρισκόταν στη διεκδίκηση μεταλλίου στα πρώτα 150 μέτρα, ωστόσο στο ελεύθερο έμεινε από δυνάμεις, με συνέπεια να μην κάνει καλό φίνις και να τερματίσει με 1:58.88, μαζί με τον Βρετανό Μαρκ Σάρανεκ στην 5η θέση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ελβετός Ζερεμί Ντεσπλάνς με 1:57.04, το αργυρό ο Γερμανός Φίλιπ Χάιντς με 1:57.83 και το χάλκινο ο Βρετανός Μαξ Λίτσφιλντ με 1:57.96.

Μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 100 μ. ύπτιο, ο Απόστολος Χρήστου συνεχίζει ορεξάτος τις προσπάθειές του στο Ευρωπαϊκό της Γλασκόβης και φιλοδοξεί για νέες διακρίσεις. Ο Ελληνας πρωταθλητής κολύμπησε στον προκριματικό των 200 μ. ύπτιο, το πρωί της Τρίτης, και με 1.59.30 πέρασε στους απογευματινούς ημιτελικούς, με την 10η καλύτερη επίδοση απ' όσους προκρίθηκαν. Φυσικά έχει τη δυνατότητα να πάει ακόμα καλύτερα και να μπει σε έναν ακόμα τελικό.

Με τη 16η καλύτερη επίδοση προκρίθηκε στους ημιτελικούς των 50 μ. πρόσθιο ο Γιάννης Καρπουζλής, με 27.74, καθώς κατετάγη μεν 17ος, αλλά ήταν μπροστά του τρίτος Βρετανός (και σύμφωνα με τον κανονισμό δεν μπορούν να προκριθούν περισσότεροι από δύο από την ίδια χώρα). Ο Καρπουζλής κολύμπησε σε μια γρήγορη προκριματική σειρά, στην οποία μετείχε και ο Ανταμ Πίτι, που έκανε ρεκόρ αγώνων με 26.50.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Εξαιρετικές εμφανίσεις

Με πολύ καλή εμφάνιση και στον τελικό, οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου ανέβηκαν στην 5η θέση της Ευρώπης στο ελεύθερο πρόγραμμα του ντουέτου, στην τελευταία μέρα των αγωνισμάτων της καλλιτεχνικής κολύμβησης στη Γλασκόβη.

Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες εκτέλεσαν πολύ όμορφα το πρόγραμμά τους και βαθμολογήθηκαν με 89,1667 β. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ρωσίδες Σβετλάνα Κολεσνιτσένκο και Βαρβάρα Σουμπότινα (96,7000 β.), το ασημένιο οι Ουκρανές Αναστασία Σαβτσούκ και Γελιζαβέτα Γιάκνο (93,4000 β.) και το χάλκινο οι Ιταλίδες Λίντα Τσερούτι και Κοστάντζα Φέρο (92,1333 β.).

Λίγο αργότερα έγινε και ο τελικός στο ελεύθερο πρόγραμμα του μεικτού ντουέτου, όπου η Νικολέττα Παπαγεωργίου και ο Βασίλης Γκορτσιλάς πήραν την 4η θέση με 74,9333 β. Το χρυσό κατέκτησε η Ρωσία, το ασημένιο η Ιταλία και το χάλκινο η Ισπανία.

Με την κατάκτηση της πολύ τιμητικής 5ης θέσης από την Ευαγγελία Πλατανιώτη στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος του σόλο ολοκληρώθηκαν τα αγωνίσματα της καλλιτεχνικής κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Γλασκόβης.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και στον τελικό, με τη χορογραφία της από τη «Λίμνη των Κύκνων», βαθμολογήθηκε με 89,4000 β. και κατετάγη 5η, λίγα χιλιοστά του βαθμού πίσω από την 4η Ισπανίδα Ιρις Τίο Κάσας (89,6000). Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Σβετλάνα Κολεσνιτσένο με 94,933 βαθμούς, το ασημένιο πήρε η Ιταλίδα Λίντα Τσερούτι (92,5000) και το χάλκινο η Ουκρανή Γελιζαβέτα Γιάκνο (92,1333).

Η Ρωσία σάρωσε και πάλι τα χρυσά μετάλλια με εννέα σε ισάριθμους τελικούς όπου είχε συμμετοχή (μόνο στο Κόμπο δεν μετείχε).

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ηφαιστος Λήμνου: Ο Δημήτρης Σταμάτης παραμένει νησιώτης, απλώς αλλάζει νησί. Θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ηφαιστο Λήμνου, έπειτα από μία σεζόν στον Κολοσσό Ρόδου.

Ο 22χρονος ύψους 1.88 διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες γκαρντ είναι το 7ο φετινό μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, που έχει ακόμα ανακοινώσει την απόκτηση των Σωτήρη Μανωλόπουλου, Τόντρικ Γκότσερ, Κωστή Γόντικα, Σον Εβανς, Ταϊρόν Μπρέιζελτον και Τζέρι Σμιθ.

ΠΑΟΚ: Ο Ουίλιαμ Χάτσερ είναι και πάλι παίκτης του ΠΑΟΚ, επιστρέφοντας έπειτα από 2 χρόνια στον «Δικέφαλο», τη φανέλα του οποίου είχε φορέσει τη σεζόν 2015-16.

Ρέθυμνο: Την απόκτηση του Δημήτρη Κουρέπη ανακοίνωσε το Ρέθυμνο, με τον 20χρονο ύψους 2.04 διεθνή με τις μικρές Εθνικές ομάδες φόργουορντ/σέντερ να υπογράφει τριετές συμβόλαιο.

SUPER LEAGUE
Συμφωνία για τηλεοπτικά, σέντρα στις 25 Αυγούστου

Μία πολύ σημαντική εκκρεμότητα που άφηνε στον «αέρα» την κλήρωση και την έναρξη του νέου πρωταθλήματος διευθετήθηκε οριστικά χτες μετά το ραντεβού του Γ. Βασιλειάδη με τις επτά ομάδες της πρώτης κατηγορίας που δεν είχαν εξασφαλίσει τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση με τους Παναθηναϊκό, Αρη, Ατρόμητο, Ξάνθη, Παναιτωλικό, Απόλλωνα Σμύρνης και Λαμία, όπου συμφωνήθηκε οι εντός έδρας αγώνες τους να μεταδίδονται τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. Το συμβόλαιο που προτάθηκε είναι διετούς διάρκειας με οψιόν ανανέωσης για τρία ακόμα χρόνια, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα προκύψουν στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης και της ενδεχόμενης παρουσίας 12 ομάδων από τη σεζόν 2020-21.

Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας για κάθε έτος έχει οριστεί στα 17 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν αναλογικά με βάση το brand name της καθεμιάς ενώ υπάρχει πρόβλεψη μπόνους σε περίπτωση που υπάρχουν αξιοπιστία στις πληρωμές, χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών, εξάλειψη της βίας και άλλες ενέργειες προς αναβάθμιση του προϊόντος.

Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή προσυμφώνου μέχρι αύριο Πέμπτη, οπότε είναι προγραμματισμένη η κλήρωση του πρωταθλήματος. Μετά το προσύμφωνο με την ΕΡΤ (τα χρήματα θα δοθούν μέσω της Λίγκας) οι επτά «άστεγες» ομάδες θα συνυπογράψουν και την προκήρυξη του πρωταθλήματος 2018-2019. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο τρόπος που θα μειωθεί ο αριθμός των ομάδων της Super League από 16 σε 14. Σημειώνεται ότι τα 18 εκατ. ευρώ δεν θα μοιραστούν ισόποσα στις επτά ομάδες, αλλά ανάλογα με την εμπορικότητά τους και το συμβόλαιο που είχαν πέρυσι από τη «Nova».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ