ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΔΟΣ - ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Επαναλαμβανόμενες απεργίες για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια, όπου εκδικάζεται εργοδοτική αγωγή ενάντια στην απεργία

Από τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών
Από τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που συνεχίζονται και σήμερα μετά από απόφαση της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, βρίσκονται από το Σάββατο οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο, με αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση και να μπει τέρμα στα ατελείωτα ωράρια.

Λίγο μετά τη χτεσινή απόφαση των εργαζομένων, η μεγαλύτερη εταιρεία κατέθεσε αγωγή ενάντια στην απεργία.

Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί σε κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στις 8.30 π.μ., στα δικαστήρια, όπου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της αγωγής.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα του νησιού στη σημερινή κινητοποίηση.

«Μετά τις απειλές, το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού αξιοποιώντας μέχρι και οχήματα ιδιωτών, η εργοδοσία επιστρατεύει και τα δικαστήρια», αναφέρει το ΠΑΜΕ. «Η προσφυγή στα δικαστήρια της επιχείρησης "Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ", του μεγαλύτερου εργολάβου - ιδιοκτήτη τουριστικών λεωφορείων στο νησί της Ρόδου για να βγάλει παράνομη την απεργία των οδηγών που ζητούν μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, είναι τεράστια πρόκληση και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι της περιοχής», προσθέτει.

Σχολιάζει ακόμα πως «μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι διαδικασίες "εξπρές" με τις οποίες προχωρά η Δικαιοσύνη όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τους αγώνες των εργαζομένων», την ίδια ώρα που κρατά τα μάτια και τα αυτιά της κλειστά «στις καταγγελίες των οδηγών για το ότι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των επιβατών. Μόλις πριν από μία βδομάδα είχαμε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη τουριστικό λεωφορείο με οδηγό εξουθενωμένο από τη δουλειά, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, που φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτύπησαν το απεργιακό δικαίωμα, διατήρησαν και ενίσχυσαν τη δυνατότητα των εργοδοτών να βγάζουν τις απεργίες παράνομες. Τα παραμύθια της εξόδου από τα μνημόνια διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια τη ζωή», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε στήριξη του αγώνα των οδηγών για υπογραφή Σύμβασης.

Ξεσαλώνει η εργοδοσία

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, με χιλιάδες αφίξεις και αναχωρήσεις στο νησί, η απεργία των οδηγών άσκησε μεγάλη πίεση στην εργοδοσία, η οποία έκανε κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, επιστρατεύοντας mini bus, ενοικιαζόμενα βαν, ακόμα και αυτοκίνητα. Μεγάλη εργολαβική εταιρεία απείλησε τους εργαζόμενους ότι αν απεργήσουν θα προσφύγει εναντίον τους και θα τους ζητήσει διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι η απεργία είναι παράνομη. Αλλη εργολαβική εταιρεία επιχείρησε να δωροδοκήσει τους οδηγούς για να μην απεργήσουν. Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί είχαν προχωρήσει σε πετυχημένη απεργία και την 1η Αυγούστου.

Το Σάββατο και την Κυριακή οι οδηγοί έκαναν συγκέντρωση και παρεμβάσεις στο χώρο του αεροδρομίου, όπου σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία. Επίσης, αντιπροσωπεία τους κατήγγειλε σε Τροχαία και εισαγγελέα ότι οδηγοί εξαναγκάζονται από τους εργοδότες να δουλέψουν ατέλειωτες ώρες και απαίτησαν άμεση παρέμβαση για την ακινητοποίηση των λεωφορείων που κινούνται με εξουθενωμένους οδηγούς με κίνδυνο για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.

Την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των απεργών εκφράζουν η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Miramare Wonderland» και Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Amilia Mare & Paradise Village».

«Εργασιακή ειρήνη» ζητά η δημοτική αρχή

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη η απεργία και η εργοδοτική επίθεση, ο δήμαρχος σε δελτίο Τύπου «ζητά από τις δύο πλευρές, εργοδοσία και εργαζόμενους τουριστικών λεωφορείων, να επικρατήσει η σύνεση και η λογική για το συμφέρον του τόπου, να βρεθεί η συναινετική λύση στις μεταξύ τους διαφορές εν μέσω της τουριστικής περιόδου (...) ώστε να επικρατήσει "εργασιακή ειρήνη"».

Απαντώντας, ο Τάκης Πότσος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζει ότι «σε εργαζόμενους, χειροπόδαρα δεμένους στους στόχους της εργοδοσίας, στοχεύουν οι επικλήσεις για "εργασιακή ειρήνη" που επαναλήφθηκαν τις τελευταίες μέρες και διά στόματος δημάρχου Ρόδου». Οπως επισημαίνει, «σύσσωμη η εργοδοσία στη Ρόδο εκφράζει τον αποτροπιασμό της για κάθε εργατική κινητοποίηση, γιατί δήθεν "αμαυρώνεται" η εικόνα του νησιού, "πληγώνεται" ο τουρισμός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος, παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή, με δηλώσεις στο πνεύμα των εργοδοτών, εντείνουν όλοι μαζί ύπουλα την πίεση προς τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων για υπαναχώρηση από τα δίκαια αιτήματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ