ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Στις 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Από τις αφίσες που κυκλοφορεί το ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Από τις αφίσες που κυκλοφορεί το ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

Σε καθημερινή βάση ανοίγει η συζήτηση με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη. Απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών να ωραιοποιήσουν την αθλιότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, μέσα από το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και του «τέλους των μνημονίων», οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν ότι μόνο η λαϊκή πάλη, με την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η Κοινωνική Συμμαχία εργατών, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών, μπορεί να βάλει φρένο στη βαρβαρότητα που ζουν και να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χτες περιοδεία στη φαρμακευτική «Βασιλάκος». Σήμερα Τρίτη θα περιοδεύσει στη φαρμακευτική «Ζιούτας», αύριο Τετάρτη στη φαρμακευτική ΣΕΛΦΑΡ, την Πέμπτη 30/8 στη «Vita 4 You» και την Παρασκευή 31/8 στην «Dust+Cream».

Τα Σωματεία Δημοσίου στα ΑΕΙ, αύριο Τετάρτη, προγραμματίζουν περιοδεία στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Το Σωματείο Καθαριστών και Φυλάκων, τη Δευτέρα 3/9, θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., μπροστά στο «Ηλέκτρα Παλλάς», και καλεί τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, μόνιμους και συμβασιούχους, να απαιτήσουν καμία απόλυση συμβασιούχου, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Συνέντευξη Τύπου Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

Σε Συνέντευξη Τύπου ενόψει των κινητοποιήσεων της ΔΕΘ καλούν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Πέμπτη 30/8, στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τη συνέντευξη διοργανώνουν: Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα», ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Ο Αγιος Μοδέστος», ο Αγροτικός Σύλλογος Γυψοχωρίου «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, εκπρόσωποι από τις Αγροτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Προετοιμασίες σε άλλες πόλεις για το συλλαλητήριο

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη. Η μετακίνηση από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη θα είναι δωρεάν και η αναχώρηση των λεωφορείων του ΕΚΛ θα γίνει στις 2.30 μ.μ., μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας προγραμματίζει για σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του, στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα αποφασιστεί ο σχεδιασμός δράσης.

Ηδη το ΕΚΛ προγραμματίζει περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ενώ την Τρίτη 4/9, στις 11 π.μ., οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΕΔΥ Λάρισας (οδός Ρούσβελτ), διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και εξοπλισμό.

Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Νάουσας προγραμματίζει σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ. Παράλληλα, ανακοινώνει την οργανωμένη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη, με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν το Σάββατο 8/9, στις 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων καλεί και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Οπως σημειώνει, «για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα η πραγματικότητα λέει ότι οι 700 και πλέον μνημονιακοί νόμοι θα είναι εδώ: Η εντατικοποίηση της εργασίας στα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία, η δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, τα ατέλειωτα ωράρια ημερησίως (14-18 ώρες). Τα μεροκάματα πείνας, η πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές. Η αφόρητη ζέστη στα κονσερβοποιεία, χωρίς κλιματιστικά, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τα απανωτά εργατικά "ατυχήματα", η επιστροφή δώρων και επιδομάτων υπό την απειλή της απόλυσης. Το πενιχρό ταμείο ανεργίας, τα αυξημένα όρια ηλικίας που για τους εποχιακούς σημαίνει ότι η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο. Θα είναι εδώ ο φόβος, η τρομοκρατία, η ασυδοσία της εργοδοσίας».

Τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη η σύσκεψη στην Αττική

Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και συνδικαλιστές της Αττικής καθώς και μαζικούς φορείς αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, συνταξιούχων, φοιτητών - σπουδαστών σε πλατιά σύσκεψη, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως).

Η σύσκεψη έχει θέμα την οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη.

Στο κάλεσμά της η Γραμματεία Αττικής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εχουμε αποκτήσει σημαντική πείρα πια. Δεν μας ξεγελούν οι ψεύτικες υποσχέσεις. Η ανάπτυξή τους σημαίνει νέες θυσίες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Κανείς συμβιβασμός με τη μίζερη ζωή. Καμία ανοχή. Εχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε. Εχουμε τη δύναμη, με ισχυρή οργάνωση στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, να οργανωθεί η πάλη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη απευθύνει προς τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και των ενώσεων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στο κάλεσμά της τονίζει ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση «για την πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων σημαίνει ατέλειωτες ώρες δουλειάς, χρέη που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των μικρών, διακανονισμοί στους οποίους δύσκολα θα ανταποκριθούν, αναδουλειά». «Παρά τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για "καθαρή έξοδο", όλοι οι νόμοι που μας εξοντώνουν είναι εδώ. Εδώ είναι το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Εδώ είναι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι», υπογραμμίζει και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να οργανώσουν μαζί με τους εργαζόμενους την αγωνιστική τους απάντηση σε κυβέρνηση και ΕΕ.

Σύσκεψη και στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο

Σε πλατιά σύσκεψη - συζήτηση καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20). «Περνάμε στην αντεπίθεση! Δεν μας ξεγελούν διαγγέλματα και φιέστες όπως αυτή που πάει να στήσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ. Οργανώνουμε την πάλη για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας», αναφέρει στο κάλεσμά του.

Λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης στα Γιάννενα

Λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης οργανώνει την Πέμπτη 30/8 το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, είναι ένα έμπρακτο βήμα ταξικής αλληλεγγύης.

«Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία των λαϊκών μαθημάτων για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων της Αττικής και συνολικά της δράσης των σωματείων», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην 4σέλιδη ανακοίνωσή του, με την οποία προχωρά καθημερινά σε εξορμήσεις.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Κανένας μόνος, κανένας ανοργάνωτος. Αλληλεγγύη είναι: Να ματώνεις μήνες έξω από το "Market Ιn", κόντρα στην κρατική καταστολή, στο πογκρόμ μηνύσεων και τους μπράβους της εργοδοσίας, διεκδικώντας το αυτονόητο, ανάκληση των απολύσεων. Να επιμένεις στη λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, παρέχοντας δωρεάν στήριξη όλα αυτά τα χρόνια σε πάνω από 300 παιδιά λαϊκών οικογενειών. Να απαιτείς την επανασύνδεση του ρεύματος, να αποτρέπεις πλειστηριασμούς σπιτιών του γείτονα, του συναδέλφου σου. Να δίνεις από το υστέρημά σου για την ανακούφιση του πυρόπληκτου, του πλημμυροπαθούς. Να αγκαλιάζεις τους πρόσφυγες, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες ζωής, επανένωσης των οικογενειών τους, κόντρα στις απελάσεις και στον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας. Να παλεύεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να διασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια σε Ελληνες και μετανάστες. Να αγωνίζεσαι για την απεμπλοκή της χώρας σου από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να μάχεσαι για σωματεία μαζικά, αποκούμπι κάθε εργάτη, κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Αλληλεγγύη είναι να προσφέρεις τη ζωή σου στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

  • Γλέντι αλληλεγγύης οργανώνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην Ηγουμενίτσα, την Παρασκευή 31/8, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
Θανατηφόρα ατυχήματα σε Πιερία και Αρκαδία

Τη ζωή του έχασε την περασμένη Παρασκευή 60χρονος εργαζόμενος στην Πιερία, κατά τη διάρκεια εργασιών ασφαλτόστρωσης στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ. Ο εργαζόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρασύρθηκε από φορτηγό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε επίσης την περασμένη Τετάρτη στην κοινότητα Κάψια του δήμου Τρίπολης. Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών υλοτόμησης, όταν κορμός δέντρου καταπλάκωσε έναν αλλοδαπό εργάτη.

Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα νοσοκομεία, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ