ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μέλη ΜΚΟ εμπλέκονται σε δουλεμπόριο

Συνολικά 30 άτομα, μέλη ΜΚΟ, φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ' επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Οπως προέκυψε από έρευνα υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό ενός τζιπ στη Μυτιλήνη που είχε πλαστές στρατιωτικές πινακίδες και επέβαιναν δύο μέλη της ΜΚΟ, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε ξεκινήσει τη δράση της από τα τέλη του 2015. Τα μέλη της, έξι Ελληνες και 24 αλλοδαποί, διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα μας, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκόμιζαν μεγάλα ποσά - χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το ύψος του κέρδους - μέσω επιχορηγήσεων, αποδοχής δωρεών υλικών αντικειμένων, καταθέσεων χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών.

Οπως ανακοινώθηκε, είχαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να γνωρίζουν πληροφορίες και εμπιστευτικά στοιχεία για προσφυγικές ροές μέσω Τουρκίας, ενώ δεν δίσταζαν να παρακολουθούν παράνομα τις ασύρματες επικοινωνίες του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Ετσι γνώριζαν πού συγκεντρώνονται και πότε ξεκινούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Τουρκία, πού κατευθύνονται και πόσοι είναι. Παράλληλα, δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης.

Η Αστυνομία γνωστοποίησε πως «κατά το χρονικό διάστημα από τις 9 Δεκέμβρη 2017 έως τις 9 Φλεβάρη του 2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε δεκάδες περιπτώσεις, ανέμεναν συστηματικά και οργανωμένα την άφιξη λέμβων με παράτυπους αλλοδαπούς, χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο όχημα, με τις πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας. Από το συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ' επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018».

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 30 ατόμων αφορά - κατά περίπτωση - στα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Με βάση τα παραπάνω, συνελήφθησαν στις 21 Αυγούστου ένας Γερμανός υπήκοος και ένας Σύρος, ενώ σήμερα αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν Ελληνα.

Αθλιες συνθήκες στη Μόρια

Ενα οδοιπορικό στον καταυλισμό των μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου παρουσίασε χτες το BBC, με συγκλονιστικές εικόνες παιδιών που δηλώνουν πως προτιμούν το θάνατο από την παραμονή τους στον καταυλισμό των προσφύγων. «Ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού αναλογούν περίπου 70 άτομα ανά τουαλέτα. Μερικοί άνθρωποι μένουν σε λυόμενα, αλλά οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές - των 17 ατόμων - ή τυλιγμένοι σε μουσαμάδες για να αποφύγουν το κρύο. Στη Μόρια ζουν σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, έναντι χωρητικότητας μόλις 2.000 ατόμων», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. «Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα», αναφέρει η δημοσιογράφος.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Πάνω από το 30% των παιδιών εκτός παιδικών σταθμών

Στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο Ζωγράφου με το θέμα των παιδικών σταθμών αναφέρεται με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου και καλεί τους εργαζόμενους να παραβρεθούν την Πέμπτη 30 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο έχει υποβάλει αίτημα για συζήτηση του θέματος.

Οπως σημειώνει, «300 από τις περίπου 950 οικογένειες που έκαναν αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας μένουν εκτός, αφού η διοίκηση του δήμου Ζωγράφου αφήνει απ' έξω το 1/3 από αυτές. Το ζήτημα των παιδικών σταθμών και των ελλείψεων σε αυτούς είναι διαχρονικό. Oι ευθύνες αυτών που και τώρα διοικούν το δήμο και συνεχίζουν να βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, διογκώνοντάς τα, τεράστιες. Στις προτεραιότητες και τα πλάνα της σημερινής διοίκησης του δήμου απ' ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ούτε το άνοιγμα σύγχρονων παιδικών σταθμών ούτε η πλήρης κατάργηση των τροφείων σε αυτούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ένας από τους δήμους πανελλαδικά με το μεγαλύτερο αποθεματικό στα ταμεία του (ξεπερνάει τα 14.000.000), προερχόμενο από το βαρύ χαράτσωμα των δημοτών.

Χαρακτηριστικό να αναφέρουμε είναι ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει 4 παιδικοί σταθμοί και δεν έχει ανοίξει ούτε ένας! Επιλέγει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική που είναι ταυτόσημη με την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής. Φέτος, βγήκαν στην επιφάνεια πιο διογκωμένα μια σειρά από προβλήματα, καθώς ο δήμος Ζωγράφου δεν θα εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, λόγω έλλειψης 20 νέων αιθουσών και λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού.

Καλούμε όλους τους τοπικούς μαζικούς φορείς, τους γονείς και κηδεμόνες να ξεσηκωθούν για αυτό το τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα! Καλούμε το λαό του Ζωγράφου την Πέμπτη 30 Αυγούστου στις 20.30 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έχουμε ήδη υποβάλει αίτημα να συζητηθεί το θέμα της "Κατάστασης που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου".

Καλούμε τους γονείς, τους εργαζόμενους στο δήμο μας, όλους τους φορείς να αγωνιστούν για:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
  • Δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών».
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΕΙΟ χώρο του υπουργείου Εξωτερικών μπήκαν χτες τα ξημερώματα μέλη του «Ρουβίκωνα», με αφορμή το Παλαιστινιακό και τη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ. Οπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιοποίησαν τα μέλη του «Ρουβίκωνα», δύο άτομα πηδούν τα κάγκελα του υπουργείου και εισέρχονται στο χώρο, όπου άφησαν μία τσάντα που περιείχε μία σημαία της Παλαιστίνης και φωτογραφίες νεκρών από τη Δυτική Οχθη.

ΝΕΑ 48ωρη άδεια πήρε ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη «17Ν». Χτες συνεδρίασε το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο εγκρίνει ή απορρίπτει τα σχετικά αιτήματα. Το Συμβούλιο αποτελείται από τον διευθυντή των φυλακών, την κοινωνική λειτουργό και τον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι στον κρατούμενο άρχισαν να χορηγούνται άδειες μετά από 16 χρόνια εγκλεισμού.

ΝΕΚΡΟΣ ανασύρθηκε χτες 47χρονος άνδρας από τις ράγες του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο σταθμό «Πετράλωνα».

Ακρωτηριάστηκε το χέρι του ... και θα οδηγηθεί στον ανακριτή

Στον ανακριτή Κέρκυρας θα οδηγηθεί, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του, ο 32χρονος του οποίου το χέρι ακρωτηριάστηκε και τραυματίστηκε στο πρόσωπο από αντικείμενο που - όπως αναφέρουν πληροφορίες - εξερράγη κοντά στο χέρι του, την ώρα που μαζί με άλλους έτρεχαν να καλυφθούν από την επίθεση των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χειροβομβίδων «κρότου - λάμψης», στα σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών το βράδυ της Κυριακής στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι παράνομος και ότι κυβέρνηση και τοπική διοίκηση προωθούν βίαια τη λειτουργία του, παρατάσσοντας τα ΜΑΤ απέναντι στις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Το θύμα κατηγορείται (δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα) για στάση, διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμό, εκρήξεις και απόπειρα βλάβης ανθρώπινης ζωής... Παράλληλα, δικογραφία για ηθική αυτουργία στην εξέλιξη της κινητοποίησης και στην πρόκληση επεισοδίων από κατοίκους της Λευκίμμης σχηματίστηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας εναντίον και άλλων κατοίκων...

Κατεπείγουσα έρευνα για την αποφυλάκιση Φλώρου

Eισαγγελική έρευνα για την αποφυλάκιση Φλώρου ζήτησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Η έρευνα θα είναι κατεπείγουσα και αντικείμενό της θα έχει τη «διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων των οργάνων που πιστοποίησαν την αναπηρία του αποφυλακισθέντος Αριστείδη Φλώρου», που κρατείτο για την υπόθεση «Energa - Hellas Power».

Ο 39χρονος Αρ. Φλώρος, θυμίζουμε, είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο της «Energa», αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μήνες στη φυλακή, εκ των οποίων οι 18 μήνες ήταν η προφυλάκιση. Για την αποφυλάκισή του επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ζητήσει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας διά του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέθεσε καταρχάς στον πταισματοδίκη Αθηνών. Σημειωτέον, και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας με χτεσινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει εσφαλμένες τις υπόνοιες - από θεσμικά όργανα - κατά δικαστικών λειτουργών που εφήρμοσαν το Δίκαιο στην υπόθεση του Αρ. Φλώρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ