Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μέλη ΜΚΟ εμπλέκονται σε δουλεμπόριο

Συνολικά 30 άτομα, μέλη ΜΚΟ, φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ' επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Οπως προέκυψε από έρευνα υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό ενός τζιπ στη Μυτιλήνη που είχε πλαστές στρατιωτικές πινακίδες και επέβαιναν δύο μέλη της ΜΚΟ, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε ξεκινήσει τη δράση της από τα τέλη του 2015. Τα μέλη της, έξι Ελληνες και 24 αλλοδαποί, διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα μας, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκόμιζαν μεγάλα ποσά - χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το ύψος του κέρδους - μέσω επιχορηγήσεων, αποδοχής δωρεών υλικών αντικειμένων, καταθέσεων χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών.

Οπως ανακοινώθηκε, είχαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να γνωρίζουν πληροφορίες και εμπιστευτικά στοιχεία για προσφυγικές ροές μέσω Τουρκίας, ενώ δεν δίσταζαν να παρακολουθούν παράνομα τις ασύρματες επικοινωνίες του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Ετσι γνώριζαν πού συγκεντρώνονται και πότε ξεκινούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Τουρκία, πού κατευθύνονται και πόσοι είναι. Παράλληλα, δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης.

Η Αστυνομία γνωστοποίησε πως «κατά το χρονικό διάστημα από τις 9 Δεκέμβρη 2017 έως τις 9 Φλεβάρη του 2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε δεκάδες περιπτώσεις, ανέμεναν συστηματικά και οργανωμένα την άφιξη λέμβων με παράτυπους αλλοδαπούς, χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο όχημα, με τις πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας. Από το συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ' επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018».

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 30 ατόμων αφορά - κατά περίπτωση - στα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Με βάση τα παραπάνω, συνελήφθησαν στις 21 Αυγούστου ένας Γερμανός υπήκοος και ένας Σύρος, ενώ σήμερα αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν Ελληνα.

Αθλιες συνθήκες στη Μόρια

Ενα οδοιπορικό στον καταυλισμό των μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου παρουσίασε χτες το BBC, με συγκλονιστικές εικόνες παιδιών που δηλώνουν πως προτιμούν το θάνατο από την παραμονή τους στον καταυλισμό των προσφύγων. «Ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού αναλογούν περίπου 70 άτομα ανά τουαλέτα. Μερικοί άνθρωποι μένουν σε λυόμενα, αλλά οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές - των 17 ατόμων - ή τυλιγμένοι σε μουσαμάδες για να αποφύγουν το κρύο. Στη Μόρια ζουν σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, έναντι χωρητικότητας μόλις 2.000 ατόμων», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. «Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα», αναφέρει η δημοσιογράφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ