ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Τουρκία έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Διαδικασίες που «πρέπει να βασιστούν στη σημερινή πραγματικότητα» ζητά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου

Από επαφές του Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος, τον Ιούλη

Copyright 2018 The Associated

Από επαφές του Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος, τον Ιούλη
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η Αγκυρα για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνα βήματα» τις συμφωνίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που προχωρούν στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς τη δική της συμμετοχή.

Με τη συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα του Σαββατοκύριακου» ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε ότι οι «ισορροπίες» στο νησί αφορούν την υπεράσπιση στρατηγικών συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου και σε αυτήν τη βάση η Τουρκία θα κλιμακώσει την επιθετικότητά της, μαζί με τη συμμετοχή της σε κάθε παζάρι που κρίνει ότι ωφελεί τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της.

Κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους για «κοντόφθαλμη προσέγγιση» και ότι «δεν είναι πραγματικά έτοιμοι να μοιρασθούν την εξουσία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι δεν θέλουν να μοιρασθούν και τις φυσικές πηγές του νησιού», ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που έληξαν το περσινό καλοκαίρι χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σχολίασε ότι οι Ελληνοκύπριοι «επέμειναν στο "μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις". Και αυτό οδήγησε στο "μηδενικό αποτέλεσμα"». Για να διαμηνύσει ταυτόχρονα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για νέα κλιμάκωση παζαριών, που και ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα αναπτυχθούν και παρασκηνιακά, με φόντο πολλά παράλληλα «μέτωπα» που είναι ανοιχτά σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: «Σε αυτήν τη φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευτούμε. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις γενικές αρχές μιας μελλοντικής συμφωνίας. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία θα πρέπει να βασιστεί στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί και στην εμπειρία που αποκομίσαμε από παλαιότερες διαπραγματεύσεις».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «οι απειλές από όποιον και εάν προέρχονται είναι μια ένδειξη αδυναμίας». Αναφερόμενος σε επαφές που πιθανολογούνται και ενόψει της ΓΣ του ΟΗΕ, μίλησε για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Κυπριακό, με πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ και ανέφερε ότι από την πρωτοβουλία αυτή «θα κριθούμε όλοι, αν πραγματικά επιθυμούμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και να οδηγηθούμε σε μια επίλυση του Κυπριακού».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, Χριστοδουλίδης και Τσαβούσογλου είχαν άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, την περασμένη Παρασκευή. Πηγές από την κυπριακή Προεδρία εκτιμούσαν ότι η συζήτηση «ήταν καλή και χρήσιμη, αλλά δεν υπήρξε κάτι συγκλονιστικό που να αλλάζει τη μέχρι στιγμής εικόνα».

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, που χτες αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα, για επαφές με την τουρκική ηγεσία, ο οποίος επανέλαβε ότι «εφόσον θα ξεκινήσει στην Κύπρο η φάση της γεώτρησης και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ξεκινήσει τη δική της γεώτρηση». Τόνισε ξανά ότι «εφόσον θα δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός θα πρέπει να μοιραστούν η διακυβέρνηση και ο πλούτος» και πρόσθεσε: «Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό, οι μελλοντικές εξελίξεις δεν θα λάβουν χώρα αποκλειστικά με βάση την βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για την βασική οπτική γωνία... Σε περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" θα διατηρηθεί».

Ευρύτεροι ανταγωνισμοί

Στο μεταξύ, η πορεία των παζαριών για την Κύπρο θα αλληλεπιδράσει και με τους ευρύτερους σχεδιασμούς για τη Μέση Ανατολή. Ολο και περισσότερα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα εκτιμούν το ρόλο που μπορεί το νησί να παίξει για την ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη τη «γειτονιά».

Μάλιστα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, εξέφρασε την ετοιμότητα της Λευκωσίας να εργαστεί, και εκ μέρους της ΕΕ συνολικά, για μια πιο άμεση και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στη Μέση Ανατολή.

Επισήμανε την πολυεπίπεδη σημασία της Μέσης Ανατολής για την ΕΕ και τόνισε «την ανάγκη για ανάπτυξη μίας πιο συγκεκριμένης και στοχευμένης εμπλοκής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση τα κράτη -μέλη της Ενωσης, που γειτνιάζουν με την περιοχή».

Ακόμα, μίλησε για «κοινές προκλήσεις, που απαιτούν την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες» και σημείωσε την ανάγκη για έναν συνεχή και ειλικρινή διάλογο, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθούνται οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΕΕ

Την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη η συνάντηση Σέρβων - Κοσσοβάρων στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εντείνονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις 7 του μήνα στις Βρυξέλλες, υπό τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Μία μέρα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς προγραμματίζει συναντήσεις με εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Σεπτέμβρη.

Βασικοί πρωταγωνιστές του νέου γύρου διαπραγμάτευσης προσπάθησαν και χτες να προωθήσουν τις προτάσεις τους για τις μελλοντικές σχέσεις «ομαλοποίησης» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με υπόβαθρο τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς επανέλαβε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί στις Βρυξέλλες μία «συμβιβαστική λύση». Απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσει η σερβική πλευρά την αυτονόμηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, καθώς και το να αναγνωρίσει το Βελιγράδι τη μονομερή ανεξαρτησία του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου. Πρόσθεσε πως αρκετοί στην Ευρώπη «δεν είναι ευχαριστημένοι» με την ιδέα ανταλλαγής εδαφών ή «διόρθωσης» συνόρων, μολονότι «βιάστηκαν πολύ γρήγορα να αναγνωρίσουν τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τώρα θα πρέπει να αμφιβάλλουν για τις αποφάσεις τους». Δεν απέκλεισε να συνεχιστεί στις Βρυξέλλες η πίεση σε βάρος της αντιπροσωπείας των Σέρβων αξιωματούχων ώστε να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου και του βόρειου τμήματος, όπου ζουν οι περισσότερες κοινότητες Σέρβων. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μάλιστα να κλιμακωθούν αυτές οι πιέσεις με νέες πιθανές διώξεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, παρόμοιες με αυτές που έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του '90 σε βάρος των Σέρβων στην Κράινα της Κροατίας. Σε άλλο σημείο απαίτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις σε ό,τι συμφωνηθεί», όχι μόνο από την ΕΕ (υπονοώντας και τις ΗΠΑ).

Αντίθετος με «διόρθωση συνόρων» ο Χαραντινάι

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι επανέλαβε την αντίθεσή του σε προτάσεις «διόρθωσης» συνόρων και ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία. Μιλώντας στην εφημερίδα «Zeri», τόνισε ότι «η αμοιβαία αναγνώριση και η βιωσιμότητα μίας συμφωνίας πρέπει να είναι τα μόνα που θα συζητηθούν» στις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείς γιατί δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο ως πρωθυπουργός, απάντησε ότι δεν έχει χρόνο...

Από την άλλη, ο Σκιπρίμ Αρίφι, δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο, όπου διαβιεί σημαντική αλβανική μειονότητα, εμφανίστηκε θετικός μόνο στο ενδεχόμενο «ενσωμάτωσης» συνολικά της κοιλάδας του Πρέσεβο - και όχι μόνο της πόλης του - με το Κοσσυφοπέδιο.

Σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τα σενάρια και τις προτάσεις που θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και για τις διαφοροποιήσεις τακτικής που υπάρχουν πάνω στο θέμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, και ιδιαίτερα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία. Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστήριξε πως η Γερμανία «φοβάται μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» ανάφλεξης των εθνοτικών συγκρούσεων στα Δυτικά Βαλκάνια από ενδεχόμενες ανταλλαγές εδαφών ή «διορθώσεις» συνόρων. Η ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «EU Observer» τονίζει ότι «οι θεσμοί της ΕΕ ελπίζουν σε έναν ακόμη «συμβιβασμό» στα Δυτ. Βαλκάνια, και θυμίζει τη δήλωση της Μογκερίνι στις 31/8, μετά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βιέννη, πως «Σερβία και Κοσσυφοπέδιο μπορεί να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με νομικώς δεσμευτική συμφωνία το 2020».

Οι αποκαλύψεις του «WikiLeaks» για τα Σκόπια

Την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είχε δεχθεί από τον Ιούλη του 2008 η τότε κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι, απαιτώντας έκτοτε αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». Αυτό καταγράφεται σε 10σέλιδη εμπιστευτική έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, με ημερομηνία 29 Ιούλη 2008, που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα «WikiLeaks», στον απόηχο της ΝΑΤΟικής Συνόδου στο Βουκουρέστι, όπου η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή είχε θέσει ως όρο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ την επίλυση της διένεξης για τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Επιπλέον, στην έκθεση της αμερικάνικης πρεσβείας επισημαίνεται πως ο Αμερικανός πρέσβης είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι να εξασφαλίσει την προώθηση κριτηρίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα να «εστιαστούν οι διαπραγματεύσεις μόνο σε περιοχές - κλειδιά, όπως το όνομα και η χρήση, δίχως να συμπεριλαμβάνονται άλλα διμερή ζητήματα». Προβλεπόταν επίσης από τότε η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για την όποια συμφωνία υπογραφόταν μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.

Οπως αναμενόταν, η δημοσιοποίηση ξεσήκωσε ένα νέο κουρνιαχτό ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, σχετικά με το ποιος οδήγησε στην εξέλιξη αυτή, μακριά πάντα από τη ΝΑΤΟική «ουσία» της συμφωνίας, στην οποία άλλωστε συμφωνούν.

Επίσκεψη Μέρκελ στην ΠΓΔΜ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με στόχο - ανάμεσα σε άλλα - να ενημερωθεί «επιτόπου» για το δημοψήφισμα που θα γίνει στο τέλος του μήνα.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, «το πρόγραμμα ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά μπορώ ήδη να σας πω ότι η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ». Πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», ενώ «η κυρία Μέρκελ θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ