ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις συναντά Κοτζιά στη Σμύρνη

Φωτ. από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου

Copyright 2017 The Associated

Φωτ. από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου
«Αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις των δυο χωρών δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ενόψει και της σημερινής συνάντησής του με τον Ελληνα ομόλογό του στη Σμύρνη, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, «η Ελλάδα μετατράπηκε σε "ασφαλές καταφύγιο" για Τούρκους εγκληματίες, όπως οι 8 φυγάδες στρατιωτικοί». Ακόμα, ότι «ούτε οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μειονότητα στους τομείς της εκπαίδευσης και της θρησκευτικής ελευθερίες υλοποιήθηκαν. Τα προβλήματα της μειονότητας δυστυχώς χειροτερεύουν, επίσης».

Σημείωσε ακόμη πως «οι διαμαρτυρίες προς το κοινό και προς τους τρίτους για τα διμερή ζητήματα είναι αντιπαραγωγικές (...) Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. αρχές Ιούλη) ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση (...) Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία του διμερούς διαλόγου δίχως όρους».

Δίνοντας μια ιδέα για το τι σημαίνουν στην πράξη τα παραπάνω και επικεντρώνοντας στα Ενεργειακά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε π.χ. ότι η Αγκυρα «δεν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα» για έρευνες της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες, «όσο δεν επηρεάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντά της». Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε και στο «γκριζάρισμα» και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, παραπέμποντας στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 (Καραμανλή - Ντεμιρέλ), βάσει της οποίας «οι δυο χώρες έχουν προσεκτικά αποφύγει την έρευνα καθώς και την εκμετάλλευση δραστηριοτήτων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, έως ότου βρεθούν βιώσιμες και περιεκτικές λύσεις σε όλα τα αλληλένδετα θέματα που προκύπτουν από το Αιγαίο».

Μιλώντας γενικά για την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 17), είπε ότι «τα μαξιμαλιστικά και μη ρεαλιστικά σχέδια επιδεινώνουν περαιτέρω τα υφιστάμενα προβλήματα στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατ. Μεσόγειο, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και ουσιώδη συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε, παραπέμποντας βασικά στις διαφορές για τη λεγόμενη επήρεια ή μη του Καστελόριζου: «Η Τουρκία έχει καταχωρήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατ. Μεσόγειο στον ΟΗΕ, τα δυτικά τερματικά σημεία της οποίας συνδέονται με τη μελλοντική λύση των διαφωνιών για το Αιγαίο. Μάλιστα, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχουν οριοθετηθεί ακόμα μεταξύ όλων των παράκτιων μερών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Αρα, ούτε τα μονομερή βήματα ούτε οι άκυρες διμερείς συμφωνίες ούτε τα μαξιμαλιστικά σχέδια μπορεί να έχουν οποιαδήποτε νομική επίπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και στη δικαιοδοσία βάσει του διεθνούς δικαίου για την υφαλοκρηπίδα της».

Παραπέμποντας δε στο συνολικότερο παζάρι των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων όσο και των δρόμων μεταφοράς στην περιοχή, σημείωσε ότι «εντέλει, μια ξεκάθαρη εικόνα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιτευχθεί μόνο μέσω μιας δίκαιης οριοθέτησης μεταξύ όλων των μερών».

Ερωτηθείς αν ισχύει ακόμα το περιλάλητο casus belli, το χαρακτήρισε «αντίδραση» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995 στην απόφαση τότε της ελληνικής Βουλής για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε μια ελληνική κυβέρνηση το κρίνει σκόπιμο. Η τουρκική διακήρυξη «χρησίμευσε ως πολιτική προειδοποίηση εκ των προτέρων (...) ξεκαθαρίσαμε απολύτως τη θέση μας για το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο καθώς και την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα νόμιμα και ουσιώδη δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στη θέση της Τουρκίας» ως προς αυτό, ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Μ. Τσαβούσογλου την χαρακτηρίζει «πολυπρόσωπη», εστιάζοντας στη συνεργασία σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι μεταφορές, η οικονομία αλλά και το Μεταναστευτικό, για το οποίο ζητάει εκ νέου από την ΕΕ «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» από την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Για τις δε σχέσεις με τις ΗΠΑ, λέει ότι «η γλώσσα των απειλών δεν είναι αποδεκτή μεταξύ των συμμάχων» και ότι οι σχέσεις των δυο είναι σημαντικές «για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Σε ένα τέτοιο κλίμα, μεταβαίνει σήμερα στη Σμύρνη ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, προκειμένου να παραστεί στην τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου, εκεί, κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας (Μέγαρο Καπετανάκη, από τα λίγα ελληνικά κτίρια που σώθηκαν από την καταστροφή του 1922). Στην τελετή θα παραστεί και ο Μ. Τσαβούσογλου, οπότε προγραμματίζεται ακολούθως συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ώστε να συζητήσουν «ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις», όπως λέγεται επισήμως.

Στη φυλακή ξανά ο Αρ. Φλώρος

Στις Φυλακές Χαλκίδας επέστρεψε χτες ο καταδικασμένος για το σκάνδαλο «Energa» Αρ. Φλώρος, μετά την αναίρεση του βουλεύματος αποφυλάκισης. Την ίδια στιγμή, στα χέρια της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, βρίσκεται πια η δικογραφία για την υφ' όρον απόλυση του Αρ. Φλώρου. Με την ιδιότητα του υπόπτου κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το απόγευμα στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ο γιατρός που είχε καταγγελθεί από τον διευθυντή της Α' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Σπ. Ζακυνθινό, ότι πλαστογράφησε την ιατρική βεβαίωση η οποία είχε κατατεθεί στον φάκελο του Αριστείδη Φλώρου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είχε αρχικά μεταβεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς αυτοβούλως, πλην όμως απέκτησε την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων και με αυτήν έδωσε τελικά κατάθεση. Νωρίτερα κατέθεσε ως μάρτυρας ο Σπύρος Ζακυνθινός, θέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπόψη των εισαγγελέων όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την πλαστογράφηση της ιατρικής γνωμάτευσης.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή κυβέρνηση και ΝΔ σήκωσαν νέο κουρνιαχτό σκανδαλολογίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να διερωτάται αν υπάρχει σκάνδαλο στο οποίο δεν εμπλέκεται η οικογένεια Μητσοτάκη, με αφορμή δημοσιεύματα που έφεραν συγγενή του Κυρ. Μητσοτάκη να είναι σύμβουλος του Αρ. Φλώρου και τη ΝΔ να απαντά κάνοντας λόγο για πόλεμο λάσπης απ' το Μαξίμου με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη. «Στην υπόθεση της "Εnerga" η αλήθεια είναι μία: Ο Αριστείδης Φλώρος διώχθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με τη συνδρομή και του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Αποφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ανέφερε η ΝΔ. Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Γρ. Δημητριάδης.

ΟΓΕ
Συλλυπητήριο για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

Απεβίωσε την Παρασκευή 31 Αυγούστου, σε ηλικία 101 χρόνων, και κηδεύτηκε το Σάββατο, με πολιτική κηδεία, η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και σημαντική μορφή στον αγώνα για την ισότητα των γυναικών. Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ενώ διατέλεσε πρόεδρός του για δεκαετίες.

Ηταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα. Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διατέλεσε δύο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας εκφράζει τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, που υπήρξε σημαντική μορφή των γυναικείων αγώνων στη χώρα μας για την ισότητα γυναικών και ανδρών απέναντι στο νόμο και την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Υπηρέτησε το σκοπό αυτό ως πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και ως πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη

Εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Χαλκίδη, τον νεολαίο κομμουνιστή και στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που δολοφονήθηκε από τα όργανα της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 5 Σεπτέμβρη του 1967, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στον τόπο της θυσίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη (κοντά στην Κωνσταντινουπόλεως 164Α).

Περιοδεία στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

Αύριο, Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 8.45 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα επισκεφθεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών και θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς.

Τη σύλληψη της Ζαχαράκη ζήτησε ο Κ. Βαξεβάνης

Τη σύλληψη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μ. Ζαχαράκη, ζήτησε χτες το βράδυ ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης, με αφορμή τηλεοπτική συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο του «Εpsilon», κατά την οποία αποκάλεσε τον δημοσιογράφο «γνωστό συκοφάντη, που έχει καταδικαστεί πολλές φορές από τη δικαιοσύνη», ενώ αρνήθηκε να ανακαλέσει μετά από τηλεφωνική παρέμβασή του. Για τη μήνυση, καθώς και για την προσπάθεια της αστυνομίας να συλλάβει την εκπρόσωπό της, ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η ΝΔ, καταλογίζοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ