ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία τον δίκαιο αγώνα τους

Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας - Στο επίκεντρο η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις

Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της απεργίας
Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της απεργίας
Με νέα 24ωρη απεργία, από σήμερα στις 6 π.μ., σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, οι ναυτεργάτες εντείνουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με ικανοποιητικές αυξήσεις, για την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων, αιτήματα πλήρως συνυφασμένα και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών από τα ξημερώματα στη χτεσινή, πρώτη 24ωρη απεργία, όπως και η δράση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα, ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που συνέβαλαν ώστε χτες το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ να αποφασίσει ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας. Σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση.

Παράλληλα, σημαντική είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από άλλους κλάδους εργαζομένων στους απεργούς ναυτεργάτες, σε όλα τα λιμάνια. Δίνεται έτσι η κατάλληλη απάντηση στη συντονισμένη επιχείρηση για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού», που έστησαν εφοπλιστές - μεγαλοεργοδότες του Τουρισμού - κυβέρνηση - άλλα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αναμασώντας τα περί «χτυπήματος του τουρισμού», «προβλημάτων στη σύνδεση των νησιών» κ.ο.κ., όταν στην πραγματικότητα η απεργία των ναυτεργατών αφορά και την υπόθεση της εξυπηρέτησης των νησιών.

Στο λιμάνι του Πειραιά, από τις 5.30 το πρωί εργαζόμενοι από κλάδους της στεριάς, αλλά και φοιτητές, σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στις προβλήτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Στο πλευρό των ναυτεργατών έδωσαν μαζικά το «παρών» και εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, οι οποίοι παρέμειναν στο χώρο μέχρι την έναρξη της βάρδιας τους.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο καταγράφηκε και στο λιμάνι της Πάτρας, όπου απήργησαν και οι ναυτεργάτες του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «CRUISE EUROPA», το οποίο φέρει σημαία Ιταλίας.

Οπως ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, μιλώντας στους ναυτεργάτες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, η οργάνωση της πάλης τους είναι μονόδρομος. Οι εφοπλιστές αρνούνται την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, ενώ για την κερδοφορία και τις επιδοτήσεις τους με ζεστό χρήμα, η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, συνεχίζει την επίθεση στο εισόδημα και τις συντάξεις των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν μειωθεί πάνω από το 45%, ενώ από το 2016 έως σήμερα με το νόμο 4387 δεν έχει βγει ούτε μία κύρια σύνταξη ή εφάπαξ. Με το νόμο 4150 της κυβέρνησης της ΝΔ που διατηρεί σε πλήρη ισχύ η σημερινή, έχουν μειωθεί πάνω από το 40% οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών, παραβιάζονται ΣΣΕ, ωράρια εργασίας, μέτρα προστασίας.

Κάλεσμα από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και την αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων.

«Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αποκαλύπτει την κούφια ρητορική της κυβέρνησης για "τέλος μνημονίων", "επιστροφή στην κανονικότητα"», τονίζουν. «Τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, καταγράφονται "συνθήκες γαλέρας" με χιλιάδες ναυτεργάτες, που δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Καλούμε τους ναυτεργάτες με αγωνιστική αισιοδοξία να συμμετέχουν ενεργά στην περιφρούρηση της απεργίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δυναμώνουμε την ταξική πάλη και την αλληλεγγύη του κλάδου των ναυτεργατών με τους άλλους εργαζόμενους, που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των εκπροσώπων τους.

Αγωνιζόμαστε - διεκδικούμε: ΣΣΕ με αυξήσεις. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κλαδικών ΣΣΕ για όλους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στον ν. 4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».


ΔΑΣ ΟΤΑ
Οχι στην υπονόμευση του αγώνα των συμβασιούχων

Καταγγελία για τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ

Τις θέσεις που προβάλλει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, υπονομεύοντας τον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ (08/9/18), μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και σε κάποια αιτήματα που έχει διαμορφώσει. Ενα από αυτά τα αιτήματα είναι αυτό: "...Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - μέσω του ΑΣΕΠ - που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας"».

Οπως υπογραμμίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ, «πρόκειται για ένα "αίτημα" που ποτέ δεν είχαν οι συμβασιούχοι και ανοιχτά υπονομεύει τον αγώνα τους.Οι συμβασιούχοι (...) όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν ηρωικούς, μαζικούς αγώνες με κεντρικό αίτημα: "Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους, νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου".

Αποκαλύπτεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδίων έχει άξιους συμμάχους: Από τη μια, τα κόμματα που από κοινού υπερψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, από την άλλη συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η ΑΔΕΔΥ, που με μοιρασμένους ρόλους χτυπάνε το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και απολύει τους συμβασιούχους, η δε ηγεσία της ΑΔΕΔΥ υιοθετεί για λογαριασμό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΑΣΕΠ ως εργαλείο που απολύει τους συμβασιούχους.

Δεν ξέρουν εκεί στην ΑΔΕΔΥ ότι απολύθηκαν "μέσω" ΑΣΕΠ χιλιάδες συμβασιούχοι; Το ξέρουν. Και μάλιστα πολύ καλά!

(...) Αξίζει να σημειωθεί ότι το "αίτημα" αυτό της ΑΔΕΔΥ το υπογράφουν όχι μόνο οι παραδοσιακοί εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού, δηλαδή η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ, αλλά και παρατάξεις που σήκωναν αγωνιστικές κορόνες υπέρ των συμβασιούχων, όπως το ΜΕΤΑ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή"».

Η ΔΑΣ - ΟΤΑ καλεί «όλους τους συνδικαλιστές, όλα τα σωματεία να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, και κυρίως τους συμβασιούχους, για την αρνητική αυτή εξέλιξη (...) Να καταδικάσουν την απόφαση αυτή της ΑΔΕΔΥ, να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων για σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους (...) Να συστρατευτούν με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να συμπορευτούν με εκείνες τις δυνάμεις που αταλάντευτα στήριξαν και στηρίζουν το δίκιο του αγώνα των συμβασιούχων, που καθημερινά αντιπαλεύουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου, ΕΕ. Στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων και παντού να γυρίσουν την πλάτη και να "μαυρίσουν" τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα που υπονομεύουν το δίκαιο αγώνα τους και υπηρετούν ξένα προς αυτούς συμφέροντα».

Κινητοποιήσεις στην Πάτρα

Στο μεταξύ, συγκέντρωση στα δικαστήρια πραγματοποίησαν χτες οι παρατασιούχοι συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του δήμου Πάτρας, όπου επρόκειτο να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει για να μην απολυθούν.

Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα προσληφθούν με μοριοδότηση στους δήμους που εργάζονται. Ομως, με την προκήρυξη και τα προσωρινά στοιχεία του ΑΣΕΠ, μόνο 11 από τους 63 παρατασιούχους προσλαμβάνονται στο δήμο Πατρέων και οι υπόλοιποι απολύονται!

Συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εργάζονται με τρεις παρατάσεις των συμβάσεών τους και με προσωρινή διαταγή από τα δικαστήρια. Στη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο αλλά και στα δικαστήρια παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας και Παναγιώτης Μελάς. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή είναι σταθερά δίπλα τους, παλεύει μαζί τους για να μην απολυθούν, για το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά. Τόνισε ότι εργάζονται σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες και καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού και είναι δίκαιο το αίτημά τους για μονιμοποίηση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 7 Νοέμβρη 2018.

Την περασμένη Παρασκευή, το Σωματείο Καθαριότητας του δήμου Πατρέων μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στην Πάτρα, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους.

Χτες εξάλλου, συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων, Κ. Πελετίδη, και τον αντιδήμαρχο Διοίκησης, Δ. Πλέσσα, είχαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, του Σωματείου Εργαζομένων Καθαριότητας, του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών και της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον δήμαρχο για την κινητοποίηση που οργανώνουν την Πέμπτη, με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ (απέναντι από το γήπεδο της Παναχαϊκής). Διεκδικούν: Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μισθό σύμφωνα με τις ΣΣΕ και την ειδικότητα. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μεροκάματο με βάση την ηλικία. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη. Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ σε οικογένειες που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν.

«Τα αιτήματά σας είναι και δικά μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου», σημείωσε ο δήμαρχος μιλώντας στους εργαζόμενους, ενώ υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή διεκδικεί την πρόσληψη 1.000 εργαζομένων στο δήμο, με πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Μοναδική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στους δήμους είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών σας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας», είπε ο δήμαρχος μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ