ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία - συμβιβασμός για «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στο Ιντλίμπ

Από τη συνάντηση των Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Μετά από συμφωνία - συμβιβασμό, που φέρεται να έχει τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού, δημιουργείται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ, στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Σότσι. Γίνεται λόγος για ζώνη βάθους 15 έως 20 χλμ. μέχρι τις 15 Οκτώβρη, με επίκληση της αποτροπής μίας μαζικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών.

Οπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος μετά την πολύωρη συνάντηση, η συμφωνία προβλέπει επίσης την «απομάκρυνση» των ακραίων ένοπλων αντικαθεστωτικών (άγνωστο προς ποια κατεύθυνση...) καθώς και των βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης, εκτοξευτήρων ρουκετών και όλμων έως τις 10 Οκτώβρη. Προβλέπονται επίσης η επιτήρηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στρατιωτικών αλλά και η επανέναρξη ομαλών οδικών συγκοινωνιών κατά μήκος των αρτηριών Χαλέπι - Λατάκεια και Χαλέπι - Χάμα έως το τέλος του 2018 «με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς».

«Ρωσία και Τουρκία συνεργάζονται στενά στη συριακή κρίση για την ενίσχυση της εκεχειρίας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «η συριακή ηγεσία υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση» και ότι οι συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του «απέδωσαν σε συντονισμένες λύσεις». Ανέφερε επίσης ότι θα ακολουθήσουν «σύντομα και άλλες διαβουλεύσεις με τις συριακές αρχές» και ότι παράλληλα με το σχήμα της Αστάνα ανάμεσα στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στη Συρία (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) θα αναζητηθούν «μακροπρόθεσμα πολιτικές λύσεις» στη Γενεύη, υπό τον ΟΗΕ.

Ο Τούρκος ηγέτης από την πλευρά του εκτίμησε ότι με τη συμφωνία στο Σότσι «εμποδίσαμε ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιντλίμπ». Προέβλεψε ότι θα ενθαρρύνει τη συνέχιση των προσπαθειών στη Γενεύη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.

Οι αντιδράσεις Δυτικών και άλλων αξιωματούχων στη συμφωνία που ανακοίνωσαν στο Σότσι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας δεν έγιναν άμεσα γνωστές.

Πάντως, ένα 24ωρο πριν από τη συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011 δημοτικές εκλογές σε πολλές περιοχές της Συρίας. Πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA ανέφεραν πως άνοιξαν περισσότερα από 6.550 εκλογικά κέντρα στις 7 το πρωί της Κυριακής σε περιοχές που καλύπτουν σχεδόν τα 2/3 της χώρας. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε την είδηση της παράτασης της ψηφοφορίας έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής εξαιτίας της «μαζικής προσέλευσης των ψηφοφόρων».

ΗΠΑ
Συνεχίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις στους Παλαιστίνιους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμακώνει τις ασφυκτικές οικονομικές και πολιτικές πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκοντας να την αναγκάσει να καθίσει στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» με το Ισραήλ. Προχτές, οι ΗΠΑ ακύρωσαν την καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. δολαρίων στους Παλαιστίνιους που θα δίνονταν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν την επαναπροσέγγιση με τους Ισραηλινούς. Πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης του Γραφείου Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.

Επιπλέον, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα κλείσει το γραφείο της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσιγκτον, ανακοινώθηκε πως ανακλήθηκε η βίζα που είχε χορηγηθεί στη σύζυγο του επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής, Χουσάμ Ζομλότ, και στα δύο παιδιά τους, ηλικίας 5 και 7 ετών.

Σε αυτό το κλίμα όξυνσης συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις και οι συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι υπέκυψε στα τραύματά του ένας 16χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ. Αλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος, 17 ετών, σκοτώθηκε την Κυριακή έξω από εμπορικό κέντρο στη Δυτική Οχθη επειδή φέρεται πως μαχαίρωσε θανάσιμα Εβραίο έποικο. Επίσης, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν πως άφησαν ελεύθερο μετά από διήμερη κράτηση τον Αμερικανό καθηγητή Νομικής Φρανκ Ρομάνο, ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή σε κινητοποίηση κατά της επικείμενης κατεδάφισης του χωριού Βεδουίνων Χαν αλ Αχμαρ. Μετά την απελευθέρωσή του ο καθηγητής επέστρεψε στο χώρο της κινητοποίησης λέγοντας: «Και τώρα μπορώ να συνεχίσω την πάλη μαζί σας».

Τέλος, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» υποστήριξε πως ξανάρχισαν πριν από λίγες μέρες οι μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο την «ομαλοποίηση» των διπλωματικών τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

ΙΣΡΑΗΛ
Σε κινεζική εταιρεία η διαχείριση του λιμανιού της Χάιφα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η Κίνα ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλαμβάνοντας στρατηγικές θέσεις σε καίρια εμπορικά λιμάνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος». Την Παρασκευή υπεγράφη συμφωνία της κινεζικής εταιρίας SIPG με την ισραηλινή κυβέρνηση, για τη λειτουργία του εμπορικού τερματικού σταθμού του λιμανιού της Χάιφα για 25 χρόνια.

Ο εμπορικός τερματικός σταθμός κατασκευάζεται εδώ και λίγα χρόνια από τις ισραηλινές εταιρίες «Shapir Engineering» και «Ashtrom», με στόχο να είναι έτοιμος πριν το 2021. Η SIPG αναλαμβάνει τη διαχείριση του νέου εμπορικού λιμανιού της Χάιφα από το 2021 έως το 2046. Ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ χαρακτήρισε τη μέρα υπογραφής της συμφωνίας «ιστορική για το Ισραήλ», εκτιμώντας ότι η κινεζική εταιρεία «θα αυξήσει τον ανταγωνισμό» στον τομέα διαχείρισης λιμανιών, θα συμβάλει στη δημιουργία «χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας» και στη «μείωση του κόστους ζωής». Ο ίδιος τόνισε πως η ανάθεση διαχείρισης της λειτουργίας του λιμανιού «είναι μία έκφραση εμπιστοσύνης του ισραηλινού κράτους σε μία υπερδύναμη που έχει αποφασίσει να επενδύσει δισεκατομμύρια σέκελ (σ.σ. ισραηλινό νόμισμα) και να το μετατρέψει σε διεθνές κέντρο μεταφοράς εμπορευμάτων για όλο τον κόσμο»!

Τα τελευταία χρόνια, ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών («Mossad»), Εφραίμ Χαλεβί, προειδοποιεί συχνά για τον «κίνδυνο» που θέτει «στην εθνική ασφάλεια» η αύξηση της ανάμειξης κινεζικών εταιρειών στο Ισραήλ. Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες, τέσσερις βουλευτές από το νέο κεντροδεξιό κόμμα «Γες Ατίντ» ζήτησαν από την Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων και Ασφαλείας να εξετάσει «την είσοδο κινεζικών εταιρειών σε στρατηγικές σφαίρες του Ισραήλ».

Η SIPG είναι η δεύτερη κινεζική εταιρεία που αναλαμβάνει έργο το οποίο σχετίζεται με ισραηλινά λιμάνια, μετά την «China Harbor Engineering», που ανέλαβε το 2014 την κατασκευή του νέου λιμανιού της πόλης Ασντότ.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία κινεζικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες δείχνουν εντεινόμενα ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις ύψους 25 δισ. δολαρίων στην ισραηλινή αγορά, είτε ως εργολάβοι είτε ως προμηθευτές, στους τομείς της μεταφοράς εμπορευμάτων, των υποδομών, της αγροτικής βιομηχανίας και της μεταποίησης τροφίμων, αποκτώντας πριν από τέσσερα χρόνια το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «ναυαρχίδας» της ισραηλινής γαλακτοκομικής βιομηχανίας, «Tnuva». Επιπλέον, κινεζικές εταιρείες έχουν αγοράσει δύο σταθμούς αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, ενώ άλλες είναι ενεργές στην κατασκευή των σηράγγων του όρους Κάρμελ, στη σιδηροδρομική γραμμή «Acre - Carmiel» και στη γραμμή τραμ σύνδεσης των πόλεων Τελ Αβίβ - Ιερουσαλήμ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η μόνη εναλλακτική είναι να μην υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ», προειδοποίησε χτες τους εσωκομματικούς της αντιπάλους η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με αφορμή τις αντιδράσεις που εκφράζουν απέναντι στις προτάσεις της για διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, η Μέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τελικά τη συμφωνία για το Brexit όταν αυτή καταστεί εφικτή, «διότι οι πολίτες θα διακρίνουν τη σπουδαιότητα μιας συμφωνίας που θα διατηρεί μια καλή εμπορική σχέση με την ΕΕ (...) αλλά μας δίνει την ελευθερία να απολαμβάνουμε τα οφέλη και τις ευκαιρίες του Brexit». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως διακυβεύεται η τύχη της κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς είναι αμφίβολο αν το σχέδιό της για το Brexit θα εξασφαλίσει τις 320 ψήφους που χρειάζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Times» ανέφερε ότι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, επεξεργάζεται σχέδιο πρωτοκόλλου που θα περιγράφει με ποιον τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, με πιθανή τη χρήση γραμμικού κώδικα (barcodes).

Το ίδιο διάστημα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν επανέφερε την πρόταση για διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επικρίνοντας την έως τώρα διαχείριση των διαπραγματεύσεων για το Brexit από τη βρετανική κυβέρνηση.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις κατά του Στ. Μπάνον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε το Σάββατο η εμφάνιση του πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Στιβ Μπάνον, στην εκδήλωση «Open Future Festival» που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη το βρετανικό πολιτικό - οικονομικό περιοδικό «The Economist».

Η προσπάθεια του Μπάνον να εξάρει τις αντιμεταναστευτικές και ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές ηγετών όπως του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε αποδοκιμασίες από εκατοντάδες άτομα. Ταυτόχρονα ο Μπάνον ετοιμάζει και το λεγόμενο «κίνημα» με εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις στην ΕΕ, με στόχο να παρουσιάσει τη δήθεν «εναλλακτική» κίνηση ενόψει ευρωεκλογών. Τα πυρά στράφηκαν και κατά του περιοδικού «Economist», με αρκετά ειρωνικά πλακάτ να λένε: «Θα προσκαλούσατε για ομιλητή τον Γκέμπελς;».

Λίγες μέρες πριν, το αμερικανικό περιοδικό «New Yorker», που είχε απευθύνει πρόσκληση στον Στιβ Μπάνον, ακύρωσε τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ μετά από αντιδράσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ