ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι χιλιάδες εργάτες του εργοταξίου

Απεργία και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς, την απληρωσιά, την τρομοκρατία

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών
Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν στο τεράστιο εργοτάξιο του υπό κατασκευή 3ου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην ωμή εργοδοτική βία και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής στις οποίες τους έχουν καταδικάσει το κυνήγι του κέρδους και τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για αναβάθμιση της χώρας. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που όταν ολοκληρωθεί πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Κυβέρνηση και εργολάβοι πιέζουν τους εργάτες για να προλάβουν τα μεγαλόπρεπα εγκαίνια που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτώβρη, αλλά από την άλλη οι εργάτες (που ανάλογα με την πορεία των έργων φτάνουν και τους 36.000) είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε μεγάλη απεργία, όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι μετά από την ανατροπή λεωφορείου που μετέφερε στα έργα τη βάρδια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 εργάτες και 17 ακόμα να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργατών - όπως καταγράφει αναλυτικό ρεπορτάζ του «Sol» (της ιστοσελίδας του ΚΚ Τουρκίας) - οι οδηγοί αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες και τα λεωφορεία είναι λιγοστά, για να μειωθεί το «κόστος» των έργων.

Για να τρομοκρατήσουν τους απεργούς, κυβέρνηση και εργοδοσία (γύρω στις 1.500 εταιρείες είναι στο έργο) επιστράτευσαν τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, κανόνια νερού αλλά και πλαστικές σφαίρες. Μέχρι και την Κυριακή είχαν γίνει 600 συλλήψεις, σύμφωνα με το «Sol», μετά όμως από δυναμικές αντιδράσεις, μέχρι χτες πάνω από 150 είχαν απελευθερωθεί.

Οι εργάτες καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες εργασίας: Η εντατικοποίηση είναι τεράστια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι από το 2015 που άρχισαν τα έργα έχουν γίνει 400 εργατικά δυστυχήματα. Ο οικισμός που βρίσκεται δίπλα στο εργοτάξιο φιλοξενεί 10.000 από τους εργαζόμενους, οι οποίοι όμως κοιμούνται μες στους ψύλλους και τρώνε φαγητό από το οποίο έχουν διαρκή προβλήματα.

Το ΚΚ Τουρκίας πρωτοστατεί στην οργάνωση

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) χαιρετίζει την αντίσταση των εργατών και με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους όλης της χώρας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα στο εργοτάξιο του αεροδρομίου παράδειγμα συνολικά για τους εργάτες.

Εξάλλου, το ΤΚΡ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης και με τις δυνάμεις που έχει στο ίδιο το εργοτάξιο. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «αν οργανωθούμε, θα κερδίσουμε και θα χάσουν τα αφεντικά».

Παρά την άγρια καταστολή με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι, οι εργάτες συνεχίζουν τον αγώνα και υπέβαλαν στην εργοδοσία διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει αιτήματα όπως: Να σταματήσουν οι απολύσεις πρωτοπόρων εργατών. Να διασφαλιστούν ασφαλείς χώροι διαμονής και λουτρά, ασφαλές φαγητό. Να ξοφληθούν δεδουλευμένα.

ΜΕΡΚΕΛ - ΚΟΥΡΤΣ
Μετανάστευση, Brexit και Αφρική στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης, η διείσδυση των ευρωπαϊκών ομίλων στην Αφρική και το παζάρι για τους όρους της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωένωση (Brexit) βρέθηκαν στο επίκεντρο των προχτεσινών συνομιλιών μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Αυστριακού ομολόγου της Σεμπάστιαν Κουρτς στο Βερολίνο.

Η συνάντηση έγινε για την προετοιμασία της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει Τετάρτη - Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ.

«Συμμεριζόμαστε τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας, δηλαδή ότι πρέπει να φροντίσουμε για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» και «χαιρετίζω ρητά τις προτάσεις του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ», σημείωσε η Μέρκελ. «Φυσικά, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην Αφρική, στις χώρες προέλευσης (μεταναστών)» και «ίσως συζητήσουμε έναν καταμερισμό, γιατί η Αφρική έχει 53 χώρες και δεν μπορεί όλοι να ασχολούνται με όλα», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι Βερολίνο και Βιέννη συμμερίζονται την άποψη ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ένα "σκληρό" Brexit», ενώ σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, τάχθηκε και εκείνος υπέρ των προτάσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της Frontex με επιπλέον προσωπικό και περισσότερες αρμοδιότητες - «μια ενίσχυση την οποία εμείς ζητούμε εδώ και καιρό, όχι για κάποτε, αλλά για το 2020, ώστε η Frontex να μπορεί να συνεργαστεί με χώρες διέλευσης, για να μην μπορούν καν να αποπλεύσουν σκάφη», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της βαθύτερης οικονομικής - εμπορικής - στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες, ο Κουρτς ανακοίνωσε πως το Δεκέμβρη, από κοινού με την Αφρικανική Ενωση, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, όπου εκτός από τη μετανάστευση θα συζητηθούν η στενότερη οικονομική συνεργασία, η ανάπτυξη και αξιοποίηση της καινοτομίας. Στην ομιλία του για την κατάσταση στην ΕΕ για το 2018 την περασμένη βδομάδα, ο Γιούνκερ είχε θέσει ως στόχο της Κομισιόν την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Αφρική κατά 23% μέχρι την άνοιξη του 2019.

  • Την αντικατάσταση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος), Χαντς - Γκέοργκ Μάασεν, φέρεται να ζητά η καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Die Welt». Αφορμή στάθηκε η αμφισβήτηση του Μάασεν ότι στο Κέμνιτς υπήρξαν ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, αλλά και οι τακτικές συναντήσεις του με στελέχη της εθνικιστικής - ρατσιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Την αντικατάστασή του ζητούν και οι άλλοι εταίροι του «μεγάλου συνασπισμού», οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σήμερα θα υπάρξει για το θέμα συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Αντρεα Νάλες (SPD).
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Περιοδεία στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Περιοδεία σε χώρες των Βαλκανίων - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - ξεκίνησε χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, από το Βουκουρέστι. Μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου Προέδρου, Κλάους Γιοχάνις, θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» (17 - 18 Σεπτέμβρη), όπου 12 κράτη της Ανατολικής Ευρώπης συζητούν για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα της περιοχής.

Σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την ΠΓΔΜ, ενόψει και του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στις 30 Σεπτέμβρη. Στα Σκόπια, ο Μάας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, και με εκπροσώπους της «Κοινωνίας των Πολιτών», σημειώνοντας τη γερμανική προσήλωση «στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Αύριο, Τετάρτη, ο Χ. Μάας επισκέπτεται την Αλβανία, όπου στα Τίρανα θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας, Εντι Ράμα, μεταξύ άλλων για τη «μεταρρυθμιστική πορεία» και την «ενταξιακή προοπτική» της χώρας στην ΕΕ. Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2014.

Για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και για ευρωπαϊκά θέματα θα συζητήσει ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στην Ελλάδα - από την περαιτέρω μεταρρυθμιστική διαδικασία μέχρι τη συνεργασία μας στην ΕΕ. Η πορεία της Ελλάδας είναι επίσης ένα παράδειγμα θαρραλέας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αυτόν το δρόμο θέλουμε να τον συνεχίσουμε», δήλωσε χτες ο Χ. Μάας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΛΕΓΚΑΣ» - M5S
Στη μάχη υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Την πορεία κλιμάκωσης και εξειδίκευσης της αντιλαϊκής επίθεσης καθορίζει η ιταλική κυβέρνηση, όπως δείχνει και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), μιλούν για μείωση φόρων που επιδιώκουν, προσπαθώντας ωστόσο να κρύψουν επιμελώς ότι κυρίαρχες είναι οι μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και όχι κάποια μέτρα που ανακουφίζουν τμήμα λαϊκών οικογενειών, για τις οποίες ωστόσο το κόστος ζωής αυξάνεται σταθερά και πολύπλευρα. Δηλαδή, από τη μια πλευρά λένε ότι τους δίνουν και μετά τους παίρνουν (ή τα έχουν ήδη πάρει) πολλαπλά από άλλη πλευρά (ή άλλες πλευρές).

Είναι ενδεικτικά και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν περί ανάγκης «εξυγίανσης». Για παράδειγμα, ο ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός «πρέπει να αρχίσει με την περικοπή όλων των περιττών. Δεν μπορούν να γίνονται πια σπατάλες σε αυτήν τη χώρα».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και η αντιπαράθεση με την ΕΕ, στο πλαίσιο διεργασιών και αντιθέσεων που επιδρούν συνολικά στην πορεία της ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, επανέλαβε ότι «είμαστε όλοι ανήσυχοι» σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. «Πρόκειται πραγματικά για μια νέα κατάσταση (αυτή στην Ιταλία)... Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ιταλία θα γίνει ξανά η ισχυρή χώρα του G7 που είναι σθεναρά υπέρ της ΕΕ».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σέφκοβιτς ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και (ηγέτης της εθνικιστικής «Λέγκας»), Ματέο Σαλβίνι, μίλησε για «πολλοστή επίθεση στην Ιταλία, στη "Λέγκα" και την κυβέρνηση (...) Τώρα ενδιαφέρονται για μας αλλά για χρόνια οι ευρω-γραφειοκράτες αγνοούσαν τα αιτήματα της χώρας μας για να σταματήσουμε τις αφίξεις (των μεταναστών)... Θα ήταν καλύτερο να πάψουν..!».

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Οι εργαζόμενοι «έχουν ποτίσει με το αίμα τους» το συγκεκριμένο έργο, τονίζει σε ανακοίνωσή του, και επισημαίνει: «Το ΠΑΜΕ, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, καταδικάζει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την καταστολή εναντίον των εργατικών κινητοποιήσεων. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και απαιτούμε την άμεση ικανοποίησή τους».

Την αλληλεγγύη της εκφράζει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ