Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΛΕΓΚΑΣ» - M5S
Στη μάχη υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Την πορεία κλιμάκωσης και εξειδίκευσης της αντιλαϊκής επίθεσης καθορίζει η ιταλική κυβέρνηση, όπως δείχνει και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), μιλούν για μείωση φόρων που επιδιώκουν, προσπαθώντας ωστόσο να κρύψουν επιμελώς ότι κυρίαρχες είναι οι μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και όχι κάποια μέτρα που ανακουφίζουν τμήμα λαϊκών οικογενειών, για τις οποίες ωστόσο το κόστος ζωής αυξάνεται σταθερά και πολύπλευρα. Δηλαδή, από τη μια πλευρά λένε ότι τους δίνουν και μετά τους παίρνουν (ή τα έχουν ήδη πάρει) πολλαπλά από άλλη πλευρά (ή άλλες πλευρές).

Είναι ενδεικτικά και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν περί ανάγκης «εξυγίανσης». Για παράδειγμα, ο ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός «πρέπει να αρχίσει με την περικοπή όλων των περιττών. Δεν μπορούν να γίνονται πια σπατάλες σε αυτήν τη χώρα».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και η αντιπαράθεση με την ΕΕ, στο πλαίσιο διεργασιών και αντιθέσεων που επιδρούν συνολικά στην πορεία της ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, επανέλαβε ότι «είμαστε όλοι ανήσυχοι» σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. «Πρόκειται πραγματικά για μια νέα κατάσταση (αυτή στην Ιταλία)... Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ιταλία θα γίνει ξανά η ισχυρή χώρα του G7 που είναι σθεναρά υπέρ της ΕΕ».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σέφκοβιτς ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και (ηγέτης της εθνικιστικής «Λέγκας»), Ματέο Σαλβίνι, μίλησε για «πολλοστή επίθεση στην Ιταλία, στη "Λέγκα" και την κυβέρνηση (...) Τώρα ενδιαφέρονται για μας αλλά για χρόνια οι ευρω-γραφειοκράτες αγνοούσαν τα αιτήματα της χώρας μας για να σταματήσουμε τις αφίξεις (των μεταναστών)... Θα ήταν καλύτερο να πάψουν..!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ