ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ»
Πεδίο για παρέμβαση από ισχυρές δυνάμεις

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Το «Επιχειρηματικό Φόρουμ των Τριών Θαλασσών» (Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας) ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βουκουρέστι. Αφορά την επιδίωξη των αστικών τάξεων 12 χωρών της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία) να προωθήσουν διάφορες συμμαχίες εντός και εκτός ΕΕ. Η πρώτη σύνοδος έγινε στο Ντουμπρόβνικ το 2016 και η δεύτερη στη Βαρσοβία το 2017 ενώ φέτος παρέμβαση κάνουν και οι ΗΠΑ και Κίνα, ενώ δεδομένος είναι και ο ρόλος της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στο εν λόγω Φόρουμ και μίλησε για μια μελλοντική «επιχειρηματική Σύνοδο Κορυφής» μεταξύ χωρών της περιοχής, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Σε επιστολή του προς τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (...) θα μπορούσε να διευρύνει τις υποδομές, τις επιχειρηματικές συνδέσεις, την ενεργειακή ασφάλεια και να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς».

Τη θέση της στην περιοχή θέλει να κατοχυρώσει και η Κίνα. Λίγο μετά την άφιξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας, Ρικ Πέρι, στο Βουκουρέστι, η Ρουμάνα πρωθυπουργός, Βιόριτσα Ντάντσιλα, συναντήθηκε με τον Σεν Γιουεγιουέ από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο Κίνας, εκφράζοντας την επιθυμία της χώρας της να αυξήσει τις εξαγωγές στην Κίνα και να προσελκύσει περισσότερες σινικές επενδύσεις.

Η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως καθώς έγινε αφενός κατά την έναρξη της περιφερειακής συνόδου και αφετέρου δύο μήνες αφότου μετέβη στη Σόφια ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, συναντώντας ηγέτες από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής «16+1».

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Η Ουκρανία κατέρριψε το μαλαισιανό αεροσκάφος»

ΜΟΣΧΑ.--

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες ο επικεφαλής της Διοίκησης Πυραύλων Πυροβολικού του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, αντιστράτηγος Νικολάι Πάρσιν, εμφάνισε νέα στοιχεία που φέρονται να τεκμηριώνουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση εμπλέκεται στην κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών τον Ιούλη του 2014, με 298 νεκρούς. Το περιστατικό συνέβη κοντά στην περιοχή Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι χτυπήθηκε από πύραυλο BUK του 1986, που ήταν στην κατοχή του ουκρανικού στρατού. Παρουσιάστηκαν ο αριθμός παραγωγής του πυραύλου αλλά και μαγνητοφωνημένη συνομιλία που φέρεται να έγινε μεταξύ Ουκρανών στρατιωτικών. Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για παραποιημένα βίντεο που εμφάνισε η ουκρανική πλευρά, κατηγορώντας τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ειπώθηκε επίσης ότι η ρωσική πλευρά θα παραδώσει τα στοιχεία στην ολλανδική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους της πτήσης MH17, Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ντένις Πουσίλιν, πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (είναι στην πραγματικότητα αστικό καθεστώς που θέλει σύνδεση με τη Ρωσία), δήλωσε το Σάββατο ότι η δολοφονία του προκατόχου του, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, στις 31 Αυγούστου, «είναι έργο του 5ου Τμήματος Αντιτρομοκρατικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας». Οπως είπε, και με τη συμμετοχή της Ρωσίας, που ζητήθηκε η βοήθειά της, «η ανάλυση των θραυσμάτων των βομβών ανίχνευσε ίχνη υψηλών τεχνολογιών που δεν ήταν διαθέσιμα στην Ουκρανία, κάτι που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή δυτικών μυστικών υπηρεσιών στο σχεδιασμό της δολοφονίας». Υποστήριξε επίσης ότι «υπήρξαν πληροφορίες που έδωσε ένας συλληφθείς ύποπτος για τη δολοφονία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «συνέδραμε» την ηγεσία της Βόρειας Κορέας στη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του αδερφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Μαλαισία το Μάρτη του 2017. Από τη μεριά του, ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Μα Ζαοξού, υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση με την Πιονγιάνγκ μπορεί να έχει «ολέθριο τέλος» και ζήτησε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τους 68 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα «Μανγκούτ» στις Φιλιππίνες, όπου επλήγησαν ειδικά οι βόρειες επαρχίες. Στην περιοχή εκτιμάται ότι ο πληθυσμός φτάνει τα 10 εκατομμύρια, εκ των οποίων η πλειοψηφία μένει σε σπίτια φτιαγμένα με πρόχειρα υλικά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.-- Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χτες ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Lucid Motors», μολονότι στα 11 χρόνια λειτουργίας της δεν έχει βγάλει στην αγορά κάποιο προϊόν της. Η εξέλιξη προκάλεσε παροδικά πτώση στην αξία μετοχών της ανταγωνιστικής εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ιλον Μασκ, «Tesla».

ΡΙΑΝΤ.-- Κρούσμα χολέρας σε νότια επαρχία της πλουσιότερης χώρας του Περσικού Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαίωσαν χτες οι υγειονομικές αρχές, τονίζοντας ότι διενεργούν εξετάσεις για άλλα τρία ύποπτα κρούσματα. Δεν έγινε ωστόσο άμεσα σαφές εάν τα κρούσματα συνδέονται με τον πόλεμο στην Υεμένη ή το προσκύνημα μουσουλμάνων τον περασμένο μήνα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν χτες ότι σχεδιάζουν μείωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ για προϊόντα που είναι πιο απαραίτητα σε αμερικανικές εταιρείες, ως αντίποινα για τις απειλές της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

ΡΩΣΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Καταγγελίες για νοθεία αλλά και συνεργασία ΚΚΡΟ - κυβέρνησης

Περιφερειακές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας για την ανάδειξη τοπικών κυβερνητών. Στην περιφέρεια της Απω Ανατολής του Πριμόρσκ και στο Βλαδιβοστόκ υπάρχουν έντονες υπόνοιες για παραποίηση των αποτελεσμάτων του β' γύρου που έγινε την Κυριακή, από την πλευρά του υποψηφίου του κόμματος «Ενιαίας Ρωσίας» (του κυβερνώντος κόμματος του Προέδρου Βλ. Πούτιν), Αντρέι Ταρασένκο. Αυτό καταγγέλλει ο Αντρέι Ισένκο, υποψήφιος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 95% των καταμετρημένων ψήφων είχε μια διαφορά της τάξης του 5-6%, όμως στη συνέχεια ο κυβερνητικός υποψήφιος αναδείχτηκε πρώτος με 49,55% έναντι 48,06% του Ισένκο. Στο Βλαδιβοστόκ γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενώ το ΚΚΡΟ ζήτησε να συσταθεί από την κυβέρνηση ειδική επιτροπή που θα διενεργήσει ελέγχους για πιθανή νοθεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Απω Ανατολής και το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ έχουν αναδειχτεί σε βασικούς μοχλούς για τους σχεδιασμούς της ρωσικής αστικής τάξης, όπως ανέδειξε και το πρόσφατο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, όπου συμμετείχαν οι ηγέτες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Τους στόχους αυτούς πάντως συμμερίζεται και η ηγεσία του ΚΚΡΟ.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή Οριόλ, στις 14 Σεπτέμβρη ορκίστηκε νέος κυβερνήτης ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ, Αντρέι Κλιτσκόφ (είχε πάρει στις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη 83,5%) έχοντας τη στήριξη και του κυβερνώντος κόμματος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το δικαστήριο του Ροστόφ μετά από επταετή δίκη καταδίκασε ερήμην τον Βλαντιμίρ Μπεσόνοφ, πρώην βουλευτή του ΚΚΡΟ, σε τρία χρόνια φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 20 χρόνια, με την κατηγορία της βιαιοπραγίας κατά δύο ανώτατων αξιωματικών όταν η αστυνομία είχε διακόψει με τη βία πολιτική προεκλογική συγκέντρωση το Δεκέμβρη του 2011. Το ζήτημα της άρσης της παράνομης δίωξης του πρώην βουλευτή είχε αναδείξει με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις διώξεις και τα εμπόδια στην πολιτική δράση στη Ρωσία.

ΚΙΝΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τετραήμερη επίσκεψη, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, στην Κίνα, όπου είχε σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι ήδη ισχυρές διμερείς σχέσεις. Ο Ν. Μαδούρο συνέδεσε την επίσκεψη με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνησή του να ξεπεράσει τα προβλήματα της οικονομίας, αποτέλεσμα τόσο των εξωτερικών κυρώσεων όσο και της εσωτερικής οικονομικής κρίσης, που οξύνεται αφού ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της οικονομίας δεν άλλαξε την περίοδο της λεγόμενης «μπολιβαριανής διαδικασίας» με σοσιαλδημοκρατικά μέτρα διαχείρισης.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, διαβεβαίωσε τον Βενεζουελανό Πρόεδρο ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της χώρας του να αναπτύξει την οικονομία της. Ακόμα συστάθηκε διμερής επιχειρηματική επιτροπή και έγινε συνάντηση επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Οπως ανακοινώθηκε και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υπογράφτηκαν 28 συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής, των ορυχείων, της Παιδείας, των τηλεπικοινωνιών και του Πολιτισμού, δίνοντας συνέχεια σε συνεργασίες που εγκαινιάστηκαν από την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην πολιτική εξουσία (όπως και με τη Ρωσία), προκαλώντας την αντίδραση τμήματος της αστικής τάξης, αλλά και των ΗΠΑ και ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την επιθετική στάση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, που έχει προβάλει πολλές φορές την απειλή στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στη Βενεζουέλα στο όνομα της δημοκρατίας, απέρριψαν το Σάββατο 11 κυβερνήσεις της λεγόμενης «Ομάδας της Λίμα», που θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις κυβερνήσεις των Αργεντινής, Βραζιλίας, Χιλής, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Μεξικού, Παναμά, Παραγουάης, Περού και Σάντα Λουκία (στην ομάδα συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς και η Κολομβία), που για λόγους τακτικής απέρριψαν κάθε χρήση βίας, αλλά ζητούν «αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και να ξεπεραστεί η σοβαρή κρίση με μια ειρηνευτική και διαπραγματεύσιμη λύση».

ΗΠΑ
Νεκροί και πλημμύρες από τον κυκλώνα «Φλόρενς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκτεταμένες πλημμύρες, καταστροφές σε υποδομές και σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και σημαντικά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά προκαλεί τις τελευταίες μέρες το πέρασμα του κυκλώνα «Φλόρενς» από τις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ.

Εως χτες, οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει το θάνατο τουλάχιστον 23 ατόμων και καταστροφικές πλημμύρες εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων που συνεχίζονται. Μία από τις πιο σκληρά δοκιμαζόμενες περιοχές είναι η πόλη Νιου Μπερν, με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, που βρίσκεται από την Παρασκευή κάτω από τα νερά, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν εκατοντάδες κάτοικοι.

Το ίδιο διάστημα, συνεχίζονται οι κόντρες μεταξύ Κογκρέσου και κυβέρνησης σε σχέση με τις έρευνες για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Χτες, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Ρεπουμπλικάνος), Ντέβιντ Νούνες, δήλωσε ότι προτίθεται να δημοσιοποιήσει στοιχεία «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ώστε η αμερικανική κοινή γνώμη «να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε αυτά» πριν από τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών στις αρχές Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ