ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΓΙΑΞ - ΑΕΚ 3-0
Πλήρωσε τις αδυναμίες της

Ο Αγιαξ στο Αμστερνταμ ήταν αυτός που έβαλε τέλος στο ευρωπαϊκό αήττητο σερί της ΑΕΚ (14/14), επικρατώντας με 3-0 για την 1η αγωνιστική του 5ου ομίλου στο Champions League. Παράλληλα, συνεχίστηκε η δυσμενής παράδοση για την «Ενωση», που δεν έχει φύγει ποτέ με τη νίκη από την Ολλανδία. Συνολικά η επιστροφή της ΑΕΚ στους ομίλους της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 12 χρόνια ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Η ελληνική ομάδα, πληρώνοντας τις τις βασικές απουσίες (Λιβάγια, Λόπεζ, Μπακασέτας) και τις αγωνιστικές της αδυναμίες, κατέρρευσε στο δεύτερο 45λεπτο, όταν και δέχτηκε και τα τρία γκολ.

Η «Ενωση» στάθηκε όρθια στο πρώτο μέρος και παρά τη συντριπτική υπεροχή των γηπεδούχων στην κατοχή της μπάλας (68% έναντι 32% στα πρώτα 45') δεν τους επέτρεψε να δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για γκολ. Μετά τα πρώτα 25 λεπτά, μάλιστα, η ΑΕΚ ισορρόπησε και «ξεθάρρεψε» επιθετικά, χωρίς όμως να δημιουργήσει κάτι το αξιόλογο, πέρα από δύο φάσεις με τους Σιμόες και Πόνσε.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα του αγώνα στην επανάληψη. Το γκολ του Ταλιαφίκο με το «καλημέρα» (46') άλλαξε τις ισορροπίες, με τον Αγιαξ να ανεβαίνει ψυχολογικά και αγωνιστικά και να κυριαρχεί στο υπόλοιπο του αγώνα. Στο 58' με τον ίδιο παίκτη έφτασε κοντά στο 2-0, αλλά ο Μπάρκας έσωσε την εστία του. Τα λάθη όμως της ελληνικής ομάδας ήταν πολλά και ταυτόχρονα η πίεση στην αντίπαλη περιοχή μηδαμινή (0 τελικές στο δεύτερο 45λεπτο), με αποτέλεσμα ο Φαν ντε Μπέεκ στο 77' να κάνει δύο τα γκολ των Ολλανδών και να τελειώσει ουσιαστικά τον αγώνα. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε και πάλι ο Ταλιαφίκο στο 90'.

Στις ...συμπληγάδες του Αγιαξ εγκλωβίστηκαν τα όνειρα της ΑΕΚ για θετικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League

Copyright 2018 The Associated

Στις ...συμπληγάδες του Αγιαξ εγκλωβίστηκαν τα όνειρα της ΑΕΚ για θετικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League
Αγιαξ: Ονανά, Μαζράουι, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ταλιαφίκο, Ζιγιές, Σένε, Εϊτινγκ, Νέρες (77' Ντόλμπεργκ), Χούντελαρ (62' Φαν ντε Μπέεκ), Τάντιτς.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Τσόσιτς, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (61' Αλέφ), Σιμόες, Κλωναρίδης, Μπακάκης (70' Γιαννιώτας), Μάνταλος, Πόνσε (81' Γιακουμάκης).

ΠΑΟΚ - ΤΣΕΛΣΙ
Πρεμιέρα στα δύσκολα

Στα δύσκολα με το «καλημέρα» της παρουσίας του στους ομίλους του Europa League ρίχνεται ο ΠΑΟΚ, που απόψε στην Τούμπα υποδέχεται την Τσέλσι για την 1η αγωνιστική του 12ου ομίλου της διοργάνωσης (19.55 - Cosmote Sport 2). Λίγο πριν και το κρίσιμο ντέρμπι με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» καλείται να δείξει χαρακτήρα απέναντι στους πανίσχυρους «Μπλε» του Λονδίνου και να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα, με το κλίμα στην ομάδα να χαρακτηρίζεται από συγκρατημένη αισιοδοξία.

Μιλώντας για τον αγώνα, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, χαρακτήρισε την Τσέλσι μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, που μάλιστα αυτήν τη στιγμή δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, και το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο. Το μέγεθος όμως του αντιπάλου, πρόσθεσε, αποτελεί έξτρα κίνητρο για τους παίκτες του να δώσουν το καλύτερο εαυτό τους στο παιχνίδι. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό η ομάδα του να διαχειριστεί σωστά τις στιγμές που θα έχει την μπάλα, και να έχει συγκέντρωση και οργάνωση στην άμυνα, ώστε να μην αφήσει κενούς χώρους.

Στην αποστολή του ΠΑΟΚ εντάχθηκε και ο Πρίγιοβιτς, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Αντίθετα, με σημαντικές απουσίες ήρθε στη Θεσσαλονίκη η Τσέλσι, αφού εκτός αποστολής έμειναν οι Αζάρ, Νταβίντ Λουίζ, Κόβασιτς και Εμερσον Παλμιέρι, ενώ αμφίβολος είναι και ο Λόφτους-Τσικ.

  • Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Βίντι υποδέχεται στην Ουγγαρία την Μπάτε Μπορίσοφ (19.55).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΕΤΙΣ
Με υψηλές φιλοδοξίες

Το νικηφόρο ξεκίνημα στο Europa League επιδιώκει απόψε ο Ολυμπιακός, που για τον 6ο όμιλο φιλοξενεί στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη Ρεάλ Μπέτις (22.00 - Cosmote Sport 3). Οι «ερυθρόλευκοι», κουβαλώντας την πολύχρονη εμπειρία από το Champions League, στοχεύουν στη διάκριση, σε έναν όμιλο πάντως όπου εκτός της αποψινής αντιπάλου υπάρχει και η Μίλαν, ανεβάζει τον πήχη της δυσκολίας στην υπόθεση πρόκριση.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, μίλησε για τις υψηλές φιλοδοξίες που έχει η ομάδα του στο θεσμό, θέτοντας ως στόχο νίκη απέναντι στην ισπανική ομάδα, προκειμένου να τεθούν ήδη από την 1η αγωνιστική οι βάσεις της πρόκρισης. Εκανε λόγο για αναμέτρηση ισοδύναμων ομάδων, πάντως, και αναγνώρισε την ποιότητα της Μπέτις, για την οποία σχολίασε ότι διαθέτει καλούς και έμπειρους παίκτες. Βασική επιδίωξη, συνέχισε, είναι οι παίκτες του να πάρουν εκείνοι τον έλεγχο του παιχνιδιού και την πρωτοβουλία των κινήσεων, σημεία τα οποία, όπως έδειξε, θεωρεί βασικά κλειδιά για την έκβαση του αγώνα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός διευκρίνισε ακόμα ότι δεν θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα και σχήμα και ότι θα χρησιμοποιηθούν όσοι βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα στον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν, καθώς εντάχθηκαν στην αποστολή τόσο ο Κούτρης, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, όσο και οι Γκιγκέρμε και Σα.

Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Μπέτις, Κίκε Σετιέν, αναγνώρισε μεν τη δυναμική του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα όταν αγωνίζεται στην έδρα του, εξέφρασε όμως επίσης την αισιοδοξία του ότι η ομάδα του μπορεί να φύγει από το Φάληρο με θετικό αποτέλεσμα, ενώ αποκάλυψε πως θα προβεί σε αλλαγές στη βασική ενδεκάδα.

  • Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Ντουντελάνζ φιλοξενεί τη Μίλαν (22.00 - Comstoe Sport 4), σε μια ιστορική αναμέτρηση, καθώς πρόκειται για τον πρώτο αγώνα ομάδας από το Λουξεμβούργο σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΤΣ
Δυνατές κόντρες σε Μασσαλία και Ζάγκρεμπ

Στα μέτρα των φαβορί δείχνει να κινείται η πρεμιέρα των ομίλων στο Europa League. Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις στη Μασσαλία, όπου η Μαρσέιγ υποδέχεται την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, και στο Ζάγκρεμπ, όπου η Ντιναμό υποδέχεται την Φενερμπαχτσέ.

Αναλυτικά οι αγώνες σε όλους τους ομίλους πλην 6ου:

(19.55) 7ος: Ραπίντ Βιέννης - Σπαρτάκ Μόσχας, Βιγιαρεάλ - Ρέιντζερς (Cosmote Sport 8). 8ος: Λάτσιο - Απόλλων Λεμεσού (Cosmote Sport 6), Μαρσέιγ - Αϊντραχτ (Cosmote Sport 5). 9ος: Γκενκ - Μάλμε, Μπεσίκτας - Σάρσμποργκ. 10ος: Ακινσάρ - Κράσνονταρ, Σεβίλλη - Σταντάρ Λιέγης (Cosmote Sport 7). 11ος: Ντιναμό Κιέβου - Αστάνα, Ρεν - Γιάμπλονετς.

(22.00) 1ος: Λουντογκόρετς - Λεβερκούζεν (Cosmote Sport 8), ΑΕΚ Λάρνακας - Ζυρίχη (Cosmote Sport 6). 2ος: Σέλτικ - Ρόζεμποργκ, Λειψία - Σάλτσμπουργκ (Cosmote Sport 7). 3ος: Κοπεγχάγη - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Σλάβια Πράγας - Μπορντό. 4ος: Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Φενερμπαχτσέ, Σπαρτάκ Τρνάβας - Αντερλεχτ. 5ος: Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Καραμπάχ, Αρσεναλ - Βόρσκλα (Cosmote Sport 5).

SUPER LEAGUE
Φινλανδός διαιτητής στην Τούμπα

Ο Φινλανδός διαιτητής Ματίας Γκεστράνιους είναι τελικά αυτός που επιλέχθηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής στη Super League μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στην Τούμπα, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη. Ο 40χρονος Φινλανδός θεωρείται ο κορυφαίος ρέφερι στη χώρα του και ένας από τους καλύτερους πανευρωπαϊκά ενώ συμπεριλαμβάνεται στην Α' κατηγορία της UEFA. Υπενθυμίζεται πως μετά την επιτυχημένη διαιτησία του Ισπανού Μπορμπαλάν στον περσινό τελικό Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο Πορτογάλος επικεφαλής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, είχε εκφράσει την πρόθεση να ισχύσει κάτι ανάλογο στο φετινό πρωτάθλημα κυρίως για τα ντέρμπι.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: Αστέρας - Απόλλων Σμύρνης: Σέζος, Ατρόμητος - ΑΕΛ: Βρέσκος, ΠΑΣ Γιάννινα - Αρης: Γρατσάνης, Ξάνθη - ΟΦΗ: Παπαπέτρου, Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός: Τζοβάρας, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Γκεστράνιους, Παναιτωλικός - Λαμία: Μανούχος, Πανιώνιος - Ολυμπιακός: Σκουλάς.

ΠΟΛΟ
Νωρίς το ντέρμπι

Νωρίς νωρίς θα κοντραριστούν τα δύο βασικά φαβορί για τον τίτλο στην Α1 ανδρών του πόλο αφού η χτεσινή κλήρωση της ΚΟΕ έφερε Βουλιαγμένη και Ολυμπιακό να τα ...λένε τη 2η αγωνιστική στο Λαιμό. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Οκτώβρη ξεχωρίζει η δοκιμασία της Βουλιαγμένης στη Θεσσαλονίκη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Απόλλωνα Σμύρνης, ωστόσο παραμένει άγνωστη η έδρα αφού στο κολυμβητήριο του Πειραιά γίνονται έργα συντήρησης.

  • Το πρόγραμμα: Χίος - Εθνικός, Υδραϊκός - ΟΦΘ, Χανιά -Παλαιό Φάληρο, ΓΣ Περιστερίου - Γλυφάδα, ΠΑΟΚ - Βουλιαγμένη, Ολυμπιακός - Απόλλων Σμύρνης.
Επιστρέφει το Σούπερ Καπ

Οπως ανακοινώθηκε από πλευράς Ομοσπονδίας, επιστρέφει φέτος μετά από 20 χρόνια ο θεσμός του Σούπερ Καπ στο πόλο ανδρών. Σε αυτόν θα μετάσχουν ο νταμπλούχος Ολυμπιακός και η φιναλίστ του Κυπέλλου Γλυφάδα, με το παιχνίδι να διεξάγεται στις 10 Οκτώβρη στο κολυμβητήριο της δεύτερης και ουσιαστικά να ανοίγει την αυλαία της αγωνιστικής δράσης.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Απρόοπτο με Σπανού για την Εθνική

Ο τραυματισμός της Αρτεμης Σπανού επισκίασε το φινάλε της προετοιμασίας της Εθνικής γυναικών ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ που θα διεξαχθεί στην Τενερίφη από τις 22 έως τις 30 Σεπτέμβρη. Η διεθνής παίκτρια υπέστη διάστρεμμα κατά την τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Φυσικά τέθηκε κανονικά στην αποστολή της Εθνικής που σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει για την Ισπανία.

Η τελική 12άδα που επέλεξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Κεραμιδάς, για να συμμετάσχει στη διοργάνωση αποτελείται από τις Εβίνα Μάλτση, Στέλλα Καλτσίδου, Αφροδίτη Κοσμά, Λολίτα Λύμουρα, Αγγελική Νικολοπούλου, Αρτεμη Σπανού, Εβίνα Σταμάτη, Κατερίνα Σωτηρίου, Αννα Σπυριδοπούλου, Μαριέλα Φασούλα, Πηνελόπη Παυλοπούλου, Ελεάννα Χριστινάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ