ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Για το Μεταναστευτικό με επίκεντρο τα μέτρα έντασης της καταστολής

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου
Με το Brexit και το Μεταναστευτικό, τη διαχείρισή του και τον έλεγχο του βαθμού υλοποίησης των «μέτρων ανάσχεσης» των ροών στα σύνορα, στο επίκεντρο, συνεδριάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιείται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ενώ χτες και ενόψει της Συνόδου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησε για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά την επόμενη περίοδο, την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και τον συντονισμό των ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό ως «ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών», ενώ θα επιμείνει στην «ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος», την πολιτική δηλαδή που ανάμεσα σε άλλα εγκλωβίζει χιλιάδες κυνηγημένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Αναμένεται ακόμα να δηλώσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην ενίσχυση των μέτρων και μηχανισμών καταστολής στα σύνορα, όπως η ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, η γρήγορη «αναβάθμιση» της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου σε ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Παράλληλα, αναμένεται να βάλει για μια ακόμα φορά πλάτη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ, σε ό,τι αφορά κυρίως την Αφρική αλλά και τη Μ. Ανατολή, που καμουφλάρονται με τον μανδύα της «αναπτυξιακής στήριξης» των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

Πέραν αυτών, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, ενώ για το Brexit, που επίσης θα συζητηθεί σήμερα, θα υπερασπιστεί ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απολύτως εφικτή και ότι το σενάριο της αποχώρησης «χωρίς συμφωνία» («no deal») είναι απευκταίο και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Αντιθέσεις και παζάρια

Ενδεικτική των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και στο πώς οι αντιθέσεις αυτές καθόλου δεν αφορούν τον «πυρήνα» της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που κινείται σε ολοένα αντιδραστικότερη κατεύθυνση, είναι πάντως και η πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, προς τα μέλη του.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, καλεί τους αρχηγούς των κρατών - μελών να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες, καθώς «παρά την επιθετική ρητορική, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Και εξηγεί ότι η ΕΕ «επικέντρωσε στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τη συνεργασία με τρίτες χώρες, η οποία μείωσε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών από σχεδόν 2 εκατομμύρια το 2015 σε λιγότερους από 100.000 φέτος (...) θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που δουλεύει και απλά να το ακολουθήσουμε. Δεν μπορούμε πλέον να χωριστούμε σε εκείνους που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό κέρδος (...) θα ζητήσω υποστήριξη για τις προσπάθειές μας να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την ιδέα να καλέσουμε μια συνάντηση Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο το Φλεβάρη του επόμενου έτους».

Ως προς το Brexit χαιρετίζει τη διαφαινόμενη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου «να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις» και την «ετοιμότητα να συνεργαστούμε στενά στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής».

Μια γεύση πάντως των αντιθέσεων που ξεδιπλώνονται και με αφορμή το Μεταναστευτικό δίνει η συνέντευξη του καγκελάριου της Αυστρίας Σ. Κουρτς στην εφημερίδα «Der Standard», όπου επαναλαμβάνει τη θέση πως «σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και πλειοδοτεί υπέρ της ενίσχυσης της Frontex και της καλύτερης «συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης», προσθέτοντας πως θα πρέπει να πείσει κανείς μερικές χώρες - μέλη που «είναι ακόμη κάπως επιφυλακτικές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα».

«Χρειάζεται μία συνεννόηση όλων ότι πρέπει να έλθουμε σε επαφή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, να συνάψουμε μαζί τους συμφωνίες», αναφέρει, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το επίμαχο σημείο στη νέα εντολή για την Frontex, σημειώνει πως αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών (που διατυπώνουν επιφυλάξεις) και κάποιες ανησυχίες τους σχετικά με την καλύτερη καταγραφή των μεταναστών.

Ως προς το δεύτερο, κεντρικό θέμα της Συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, το Brexit αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν «εγωιστικές επιλογές», όπως επίσης δεν χρειάζονται τιμωρητικές ενέργειες για τη Βρετανία και ο ίδιος ελπίζει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία. Στη συνέντευξή του ο Σ. Κουρτς αναφέρει ότι στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ θα υπάρξει πρόταση για τη διοργάνωση στα μέσα Νοέμβρη μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit και εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει συγκατάθεση για αυτήν την πρόταση.


Τι έχουν να χωρίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

(Με αφορμή το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ)

Πολλή κουβέντα γίνεται αυτές τις μέρες με αφορμή την απόφαση της ΝΔ να μη συμμετέχει στις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ, αντιδρώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου της που συνέκρινε τον Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ιταλό φασίστα Σέρτζιο Πανούτσιο. Κατά το παρελθόν, έχουν προηγηθεί το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο «MEGA», αλλά και πολύ πρόσφατα το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο των εκπομπών του «ΣΚΑΪ».

Η ΝΔ, που σήμερα εμφανίζεται «θιγμένη» από την ΕΡΤ, φρόντιζε ως κυβέρνηση να απολαμβάνει προνομιακή αντιμετώπιση απ' αυτήν, να την εντάξει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της έως το κλείσιμό της. Οπως κάνει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ - παρά τα όσα έλεγε για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ περί «δημόσιας και ανοιχτής τηλεόρασης» - εξωραΐζοντας μια κατάσταση που το ΚΚΕ είχε προβλέψει. Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια απόφαση ενός συγκεκριμένου κόμματος απέναντι σε ένα συγκεκριμένο Μέσο και ως τέτοια πρέπει να κρίνεται. Επίσης, το αν συμφωνεί ή όχι κανείς με τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν σημαίνει ότι η ΕΡΤ, με τη στάση της διαχρονικά, δεν αφήνει περιθώρια για κριτική και παρατηρήσεις.

Αυτά αφορά η εξέλιξη με το εμπάργκο και τίποτα άλλο. Κι επομένως, δεν χωρούν όλα τα υπόλοιπα που λέγονται και γράφονται για τον «πλουραλισμό της ενημέρωσης», την «αντικειμενικότητά» της, περί «λογοκρισίας» και «ελευθεροτυπίας», ακόμα και για το κατά ποσό «φτωχαίνει η δημοκρατία»! Επίσης, να σημειώσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με «ψευτοεμπάργκο», καθώς π.χ. στα πάνελ του «ΣΚΑΪ» κάνουν πασαρέλα δημοσιογράφοι της «Αυγής» και άλλων ΜΜΕ και «τα λένε και καλύτερα» από τα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με παρόμοιο τρόπο λογικά θα κινηθεί και η ΝΔ, ως προς την ΕΡΤ.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην ενημέρωση είναι κακή, είτε αφορά τα κρατικά κανάλια είτε τα ιδιωτικά, είτε σε αυτά συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είτε όχι.

Αναρωτιόμαστε, δεν είναι με έναν τρόπο «εμπάργκο» η κατάσταση που επιβάλλουν οι υπουργοί της κυβέρνησης (σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, προηγουμένως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) να εμφανίζονται μόνοι σε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές, χωρίς άλλα κόμματα, χωρίς κριτική, με ύφος μάλιστα «χιλίων καρδιναλίων»;

Δεν είναι «εμπάργκο», από όλα μάλιστα τα ΜΜΕ, να μην καλείται το ΚΚΕ ή να καλείται μία φορά τη βδομάδα σε μία από τις δεκάδες εκπομπές του κάθε καναλιού; `Η μήπως δεν είναι «εμπάργκο» τα λίγα δευτερόλεπτα προβολής στα δελτία ειδήσεων από μία ομιλία του ΓΓ της ΚΕ ή οι κυριολεκτικά λίγες λέξεις από μία ανακοίνωση του Κόμματος; Δεν έχουν κηρύξει πραγματικό εμπάργκο όλα τα ΜΜΕ απέναντι στην καθημερινή και σπουδαία δραστηριότητα των εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων;

Και πάνω απ' όλα, δεν αποτελεί «εμπάργκο» ο ευλαβικός τρόπος με τον οποίο όλα τα αστικά ΜΜΕ (κρατικά και ιδιωτικά) αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος και αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν κάθε φωνή αμφισβήτησης; Φυσικά τα ΜΜΕ του συστήματος κάνουν το ταξικό τους καθήκον, κι αυτό οφείλουν να κάνουν και οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα απέναντι τόσο στα κόμματα όσο και στα ΜΜΕ του συστήματος.

Το ερώτημα είναι: Δύο κόμματα (μαζί και άλλα βέβαια) που υπηρετούν την «οικονομία της αγοράς», τις επενδύσεις, την «ανταγωνιστικότητα», το να «πιάνονται οι στόχοι» των ματωμένων πλεονασμάτων κι από αυτά να εξαρτώνται τα όποια ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι για το λαό... Που από κοινού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ενώ ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση, υλοποιεί και τα ψηφισθέντα του προηγούμενου... Που από κοινού «πετούν τη σκούφια» τους για τη διεύρυνση της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας... Που από κοινού - ψηφίσουν δεν ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών - συμφωνούν και επιδιώκουν την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αλήθεια, τι έχουν να χωρίσουν;

Φαίνεται πως το μόνο που έχουν να χωρίσουν είναι το σε ποια κανάλια θα βγαίνουν ποιοι, για να υποκρίνονται - δήθεν στα χώρια - ότι έχουν και κάτι άλλο να χωρίσουν.


Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ