Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Για το Μεταναστευτικό με επίκεντρο τα μέτρα έντασης της καταστολής

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου
Με το Brexit και το Μεταναστευτικό, τη διαχείρισή του και τον έλεγχο του βαθμού υλοποίησης των «μέτρων ανάσχεσης» των ροών στα σύνορα, στο επίκεντρο, συνεδριάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιείται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ενώ χτες και ενόψει της Συνόδου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησε για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά την επόμενη περίοδο, την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και τον συντονισμό των ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό ως «ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών», ενώ θα επιμείνει στην «ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος», την πολιτική δηλαδή που ανάμεσα σε άλλα εγκλωβίζει χιλιάδες κυνηγημένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Αναμένεται ακόμα να δηλώσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην ενίσχυση των μέτρων και μηχανισμών καταστολής στα σύνορα, όπως η ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, η γρήγορη «αναβάθμιση» της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου σε ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Παράλληλα, αναμένεται να βάλει για μια ακόμα φορά πλάτη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ, σε ό,τι αφορά κυρίως την Αφρική αλλά και τη Μ. Ανατολή, που καμουφλάρονται με τον μανδύα της «αναπτυξιακής στήριξης» των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

Πέραν αυτών, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, ενώ για το Brexit, που επίσης θα συζητηθεί σήμερα, θα υπερασπιστεί ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απολύτως εφικτή και ότι το σενάριο της αποχώρησης «χωρίς συμφωνία» («no deal») είναι απευκταίο και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Αντιθέσεις και παζάρια

Ενδεικτική των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και στο πώς οι αντιθέσεις αυτές καθόλου δεν αφορούν τον «πυρήνα» της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που κινείται σε ολοένα αντιδραστικότερη κατεύθυνση, είναι πάντως και η πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, προς τα μέλη του.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, καλεί τους αρχηγούς των κρατών - μελών να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες, καθώς «παρά την επιθετική ρητορική, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Και εξηγεί ότι η ΕΕ «επικέντρωσε στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τη συνεργασία με τρίτες χώρες, η οποία μείωσε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών από σχεδόν 2 εκατομμύρια το 2015 σε λιγότερους από 100.000 φέτος (...) θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που δουλεύει και απλά να το ακολουθήσουμε. Δεν μπορούμε πλέον να χωριστούμε σε εκείνους που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό κέρδος (...) θα ζητήσω υποστήριξη για τις προσπάθειές μας να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την ιδέα να καλέσουμε μια συνάντηση Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο το Φλεβάρη του επόμενου έτους».

Ως προς το Brexit χαιρετίζει τη διαφαινόμενη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου «να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις» και την «ετοιμότητα να συνεργαστούμε στενά στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής».

Μια γεύση πάντως των αντιθέσεων που ξεδιπλώνονται και με αφορμή το Μεταναστευτικό δίνει η συνέντευξη του καγκελάριου της Αυστρίας Σ. Κουρτς στην εφημερίδα «Der Standard», όπου επαναλαμβάνει τη θέση πως «σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και πλειοδοτεί υπέρ της ενίσχυσης της Frontex και της καλύτερης «συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης», προσθέτοντας πως θα πρέπει να πείσει κανείς μερικές χώρες - μέλη που «είναι ακόμη κάπως επιφυλακτικές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα».

«Χρειάζεται μία συνεννόηση όλων ότι πρέπει να έλθουμε σε επαφή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, να συνάψουμε μαζί τους συμφωνίες», αναφέρει, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το επίμαχο σημείο στη νέα εντολή για την Frontex, σημειώνει πως αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών (που διατυπώνουν επιφυλάξεις) και κάποιες ανησυχίες τους σχετικά με την καλύτερη καταγραφή των μεταναστών.

Ως προς το δεύτερο, κεντρικό θέμα της Συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, το Brexit αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν «εγωιστικές επιλογές», όπως επίσης δεν χρειάζονται τιμωρητικές ενέργειες για τη Βρετανία και ο ίδιος ελπίζει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία. Στη συνέντευξή του ο Σ. Κουρτς αναφέρει ότι στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ θα υπάρξει πρόταση για τη διοργάνωση στα μέσα Νοέμβρη μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit και εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει συγκατάθεση για αυτήν την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ