Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ματωμένα υπερπλεονάσματα με παζάρια για τον ... «δημοσιονομικό χώρο»

Η αποτίμηση της πρώτης «μεταμνημονιακής» αποστολής του κουαρτέτου στην Αθήνα θα συζητηθεί σήμερα στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με φόντο τις διεργασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το προσχέδιο προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη, ενώ μέχρι τις 15 Οκτώβρη η κυβέρνηση αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συνοδευτικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, το οποίο με τη σειρά του θα περάσει από τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δηλαδή από τους «δημοσιονομικούς ελέγχους» και τις «υποδείξεις» που προβλέπονται για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, βέβαια, η αντιλαϊκή θηλιά σφίγγει και από την πλευρά του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», με τις «δεσμεύσεις» για τα πλεονάσματα, τις αναδιαρθρώσεις και τα άλλα «ορόσημα».

Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκονται επίσης το ζήτημα του βαθμού υπεραπόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός του λεγόμενου διαθέσιμου «δημοσιονομικού χώρου», με άλλα λόγια του βαθμού υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων, αποτελεί το κριτήριο για την τελική διαμόρφωση του «μείγματος» των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια και της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον, ο προσδιορισμός του «δημοσιονομικού χώρου» συνδυάζεται με τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν στα επόμενα, «μεταμνημονιακά» χρόνια.

Σε αυτό το φόντο και εν αναμονή των νεότερων στοιχείων αναφορικά με τις εξελίξεις στον φετινό κρατικό κρατικό προϋπολογισμό, οι τελικές αποφάσεις γύρω από το ενδεχόμενο κάποιας πρόσκαιρης «αναβολής» στο μέτρο για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων προδιαγράφονται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές του Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, στο περιθώριο χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Βερολίνο, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Ολ. Σολτς και με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Τσακαλώτος «εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% του ΑΕΠ και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς».

Σε αναζήτηση «επενδυτών»

Σήμερα Πέμπτη, ο Ευ. Τσακαλώτος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Λονδίνο από το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη συμμετοχή άνω των 30 εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά πλάνα και τις προοπτικές του σε ξένα funds και «επενδυτές».

Μεταξύ των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που μετέχουν συγκαταλέγονται οι 4 «συστημικές τράπεζες», καθώς και οι ΑΔΜΗΕ, «Motor Oil», «Μυτιληναίος», ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ