ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και η αντεργατική επέλαση γεννούν «επενδυτικές ευκαιρίες»

Από τη συζήτηση με εκπροσώπους επενδυτικών funds

Eurokinissi

Από τη συζήτηση με εκπροσώπους επενδυτικών funds
Την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις διαφήμισε ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τραπεζικούς κολοσσούς και επενδυτικά funds, προχτές, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις», είπε κατά τη διάρκεια δύο τέτοιων συζητήσεων που συντόνισαν οι Bank of America/Merril Lynch και η Morgan Stanley. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη «δημοσιονομική σταθερότητα» που κατάφερε ξεζουμίζοντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και από αυτήν την άποψη κάλεσε τους επενδυτές να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Τους διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, δηλαδή θα συνεχιστούν απρόσκοπτα «μεταρρυθμίσεις» που θα στρώνουν το έδαφος στα μονοπώλια, διασφαλίζοντας φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και με παρεμβάσεις στο «φορολογικό σύστημα» και στο κράτος, ώστε να διαμορφωθεί ακόμα πιο «φιλοεπενδυτικό κλίμα».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να παρουσιάσει ως «κρίκο» για την προσέλκυση επενδύσεων τη «γεωπολιτική αξία» της Ελλάδας. Φρόντισε μάλιστα να διαβεβαιώσει ότι «όραμά του» είναι η ανάδειξη της χώρας σε «ηγέτιδα δύναμη» στην περιοχή, δηλαδή ότι θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τις αμερικανοΝΑΤΟικές σημαίες, προωθώντας διευθετήσεις, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, με το βλέμμα στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην κόντρα των ΗΠΑ με άλλα κέντρα (π.χ. Ρωσία). Αυτό άλλωστε απαιτούν τα επενδυτικά σχέδια μονοπωλιακών κολοσσών, στα οποία προσβλέπει και η αστική τάξη, εμπλέκοντας το λαό βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και σε συνάντηση με ομογενείς, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο λαός αφήνει πίσω του μία «περιπέτεια», κάτι που το απέδωσε και στους «ισχυρούς συμμάχους στο διεθνές στερέωμα», εκθειάζοντας τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που, όπως είπε, «βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο από ποτέ». Μάλιστα, εστίασε στις «εξαιρετικές σχέσεις» και στα εύσημα που παίρνει τόσο από τον Ντ. Τραμπ όσο και από τον Μπ. Ομπάμα. Δεν έχασε δε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του αποτελεί έναν από τους πιο «σταθερούς συμμάχους» των ΗΠΑ στην περιοχή, ο «προτιμώμενος εταίρος», όπως έλεγε στη ΔΕΘ ο Αμερικανός πρέσβης. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για «γεωπολιτική αναβάθμιση» στην περιοχή, βαφτίζοντας «πυλώνα σταθερότητας» τις παραπάνω σχέσεις με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που σπέρνουν τον όλεθρο στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια κ.α.

Το πρόγραμμα Κοτζιά

Στο δικό του πρόγραμμα, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συμμετείχε χτες στην τριμερή των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με αντικείμενα μεταξύ άλλων τη διεύρυνση των επιχειρηματικών σχεδιασμών ειδικά στους κλάδους της Ενέργειας και της Διαμετακόμισης.

Ηταν επίσης κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, που διοργανώθηκε από τη «δεξαμενή σκέψης» Council on Foreign Relations (CFR). Εκδήλωση όπου ο Ν. Κοτζιάς παρουσίασε τη χώρα ως «παράγοντα σταθερότητας σε ΝΑ Ευρώπη και Ανατ. Μεσόγειο», με βάση τις αποστολές που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, αργότερα χτες (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να συναντηθεί με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ενόψει και του δημοψηφίσματος στη γείτονα την Κυριακή για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Συμμετείχε, επίσης, στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών μελών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (AC Forum), το οποίο συστάθηκε στην Αθήνα, τον Απρίλη του 2017, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κίνας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Η προσήλωση στην εργασιακή ζούγκλα όρος για την αναιμική ανάκαμψη

Μισθούς με βάση την παραγωγικότητα και προσήλωση στην εργασιακή ζούγκλα, τη δουλειά - λάστιχο, ως όρους για την αύξηση της κερδοφορίας επισημαίνει ξανά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο.

Οι βιομήχανοι, επικαλούμενοι «την οικονομική κατάσταση της χώρας», που «κρίνεται ως ιδιαιτέρως εύθραυστη, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση της Moody's», επισημαίνουν ότι απαιτείται «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα όλων». Καθόλου τυχαία, οι βιομήχανοι εστιάζουν στην πρόσφατη έκθεση του «οίκου» πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's», που συνδέει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ελληνικού κρατικού χρέους με παράγοντες όπως η «διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, όπως βέβαια και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ζητήματα δηλαδή που επίσης περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή» συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές του ελληνικού κράτους.

Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης» αντιστράφηκε «η ανισορροπία μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας», δηλαδή το να αυξάνονται οι μισθοί ενώ υποχωρούσε η παραγωγικότητα. Και δίνοντας το σινιάλο για ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε αυτήν την κατεύθυνση, λέει ότι στην παραπάνω «αντιστροφή» «συνέβαλαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που, σε ένα βαθμό, συνετέλεσαν στην ανάκαμψη της οικονομίας». Επισημαίνουν ακόμη πως «η μείωση της ανεργίας τα τελευταία 4 χρόνια σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που προσέδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Υποστηρίζει ότι το οποιοδήποτε παραστράτημα από αυτόν το δρόμο «απειλεί όχι μόνο να εκτροχιάσει την παρούσα αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και να δυναμιτίσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και χρηματοδότησης». Ενώ, αναφέρει πως «η υπερίσχυση μιας επιχειρησιακής σύμβασης έναντι μιας κλαδικής» είναι εργαλείο για «ένα σημαντικό τμήμα των ελληνικών επιχειρήσεων» που «είναι υπερχρεωμένο και προκειμένου να επιβιώσει, και μαζί του οι τράπεζες, πρέπει να αναδιαρθρωθεί».

Σε αυτό το φόντο, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, ενώ την ίδια μέρα οι «εκκρεμότητες» της πρώτης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» θα τεθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ.

ΠΟΤΑΜΙ
Συνέδριο με «ναι» σε Πρέσπες, ΝΑΤΟ, «συμμαχίες»

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη θα γίνει το 3ο συνέδριο του Ποταμιού, όπου θα αποφασιστεί η μετεκλογική στάση και η πολιτική συμμαχιών του, εκλέγοντας νέα κεντρικά όργανα καθώς και επικεφαλής.

Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χθες στον «Alpha», επιβεβαίωσε τη θετική ψήφο του στη Συμφωνία των Πρεσπών, επικαλούμενος ότι έτσι «θα συνταχθούμε με την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ». «Εχουμε μια σπουδαία στιγμή να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε», πρόσθεσε, και κάλεσε τις άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις» να «αναλογιστούν τις ευθύνες τους»...

KΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προβάλλει τη ΝΔ ως τον «αυθεντικό» εκφραστή του κεφαλαίου

Να πείσει το κεφάλαιο ότι το κόμμα του είναι ο «αυθεντικός» εκφραστής των συμφερόντων του, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε για άλλη μια φορά, χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ.

Επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή και ζήτησε εκλογές για «να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα τα οποία παράγονται» από αυτήν τη συμφωνία. Πάντως, η ΝΔ έχει διευκρινίσει επανειλημμένα πως θα εφαρμόσει τη συμφωνία σε περίπτωση που ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, με το σκεπτικό ότι στο μεταξύ θα έχουν δημιουργηθεί «τετελεσμένα» στο διεθνές ευρωατλαντικό και διπλωματικό πεδίο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε επίσης την κριτική του στο Μεταναστευτικό, όπου δεσμεύτηκε για περισσότερη καταστολή. Κινούμενος στο γνωστό δόγμα «νόμος και τάξη» είπε ότι με κυβέρνηση ΝΔ «θα επιστρέψει η νομιμότητα». Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στις «κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην Ενημέρωση», που, όπως είπε, «εξελίσσονται σε ανοιχτές πληγές για τη δημοκρατία».

Αφού παρουσίασε τα παραπάνω ως δήθεν «διαχωριστικές γραμμές» επανέλαβε τις προτάσεις του, π.χ. στο Ασφαλιστικό επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει στο δρόμο του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, προωθώντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η ΝΔ θα στηρίξει τον Μ. Βέμπερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την προεδρία της Κομισιόν το 2019.

ΚΚΕ
Εχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τα εύσημα των ΗΠΑ!

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ:

«Ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τα εύσημα που παίρνει από τις ΗΠΑ, αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του προωθούν με απίστευτη προσήλωση και αποφασιστικότητα τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στην περιοχή μας. Τόσο πολύ που και οι ίδιοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σύμμαχοί του αναρωτιούνται πού θα βρουν καλύτερο!

Εκτός των άλλων, είναι και καλός "πλασιέ", όταν βγαίνει στη γύρα για επενδυτές, διαφημίζοντας τις "ευκαιρίες" - ουσιαστικά την εργασιακή ζούγκλα - που έχει συνδιαμορφώσει με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ