Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Η προσήλωση στην εργασιακή ζούγκλα όρος για την αναιμική ανάκαμψη

Μισθούς με βάση την παραγωγικότητα και προσήλωση στην εργασιακή ζούγκλα, τη δουλειά - λάστιχο, ως όρους για την αύξηση της κερδοφορίας επισημαίνει ξανά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο.

Οι βιομήχανοι, επικαλούμενοι «την οικονομική κατάσταση της χώρας», που «κρίνεται ως ιδιαιτέρως εύθραυστη, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση της Moody's», επισημαίνουν ότι απαιτείται «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα όλων». Καθόλου τυχαία, οι βιομήχανοι εστιάζουν στην πρόσφατη έκθεση του «οίκου» πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's», που συνδέει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ελληνικού κρατικού χρέους με παράγοντες όπως η «διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, όπως βέβαια και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ζητήματα δηλαδή που επίσης περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή» συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές του ελληνικού κράτους.

Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης» αντιστράφηκε «η ανισορροπία μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας», δηλαδή το να αυξάνονται οι μισθοί ενώ υποχωρούσε η παραγωγικότητα. Και δίνοντας το σινιάλο για ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε αυτήν την κατεύθυνση, λέει ότι στην παραπάνω «αντιστροφή» «συνέβαλαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που, σε ένα βαθμό, συνετέλεσαν στην ανάκαμψη της οικονομίας». Επισημαίνουν ακόμη πως «η μείωση της ανεργίας τα τελευταία 4 χρόνια σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που προσέδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Υποστηρίζει ότι το οποιοδήποτε παραστράτημα από αυτόν το δρόμο «απειλεί όχι μόνο να εκτροχιάσει την παρούσα αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και να δυναμιτίσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και χρηματοδότησης». Ενώ, αναφέρει πως «η υπερίσχυση μιας επιχειρησιακής σύμβασης έναντι μιας κλαδικής» είναι εργαλείο για «ένα σημαντικό τμήμα των ελληνικών επιχειρήσεων» που «είναι υπερχρεωμένο και προκειμένου να επιβιώσει, και μαζί του οι τράπεζες, πρέπει να αναδιαρθρωθεί».

Σε αυτό το φόντο, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, ενώ την ίδια μέρα οι «εκκρεμότητες» της πρώτης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» θα τεθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ