Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωή δοσμένη στον αγώνα!

Ο Γιώργης Μωραΐτης οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1943. Διετέλεσε μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 9ο έως και το 13ο Συνέδριο, δημοσιογράφος, μέλος της διεύθυνσης και της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη».

Γεννήθηκε στη Βοδονίτσα (Μενδενίτσα) Λοκρίδας στις 3 Μάρτη του 1927. Προερχόταν από φτωχή αγροτική - εργατική οικογένεια.

Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1944 κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 και τον Ιούλη του 1946 καταφεύγει ξανά στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του, γνωρίζοντας ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας τους. Κατατάχθηκε στον ΔΣΕ το Μάρτη του 1947, στο Αρχηγείο Παρνασσίδος, με επικεφαλής τον Διαμαντή, υπηρετώντας σε διάφορες αποστολές ως ελεύθερος σκοπευτής και ασυρματιστής.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση, στο χτίσιμο του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης», ως δάσκαλος στον παιδικό σταθμό στο Ντιγκ, αργότερα διευθυντής στο κολέγιο «Παπαρήγας». Στη Ρουμανία φοίτησε τρεις μήνες στη σχολή «Νίκος Μπελογιάννης».

Το Δεκέμβρη του 1954, μπήκε παράνομα στην Ελλάδα με αποστολή να δουλέψει στο μηχανισμό του Κόμματος στην παρανομία. Συνελήφθη με ασύρματο στο τέλος του 1955 και καταδικάστηκε δις εις θάνατον από στρατοδικείο, με βάση τον Α.Ν. 375 το 1957. Για τα επόμενα 11 χρόνια φυλακίστηκε στις φυλακές Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού, Αίγινας, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Χαλκίδας κ.α.

Αποφυλακίστηκε με όρους το 1966 και ανέλαβε δουλειά στην ΕΔΑ, ως μέλος του Γραφείου της Αθήνας. Με το πραξικόπημα της χούντας πέρασε στην παρανομία. Ως μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ ανέλαβε δουλειά για την έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Αδούλωτης Αθήνας», του «Οδηγητή» και άλλων εντύπων την περίοδο 1967 - 1968.

Το Φλεβάρη του 1968 αταλάντευτα υπερασπίστηκε τις Αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ.

Συνελήφθη πάλι το Νοέμβρη του 1968 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 χρόνων. Απολύθηκε προσωρινά το 1973 και φυγαδεύτηκε παράνομα στο εξωτερικό, όπου πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Τότε εκλέχτηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή και ανέλαβε δουλειά στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας».

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και τοποθετήθηκε στη διεύθυνση και την αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη». Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1977, του 1981 και του 1985 στη Φθιώτιδα.

Στο 13ο Συνέδριο έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στην οπορτουνιστική ομάδα, που στόχευε στη διάλυση και διάχυσή του στον ΣΥΝ.

Από το 1991 έως το 2004 ήταν μέλος της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη». Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Ο Γιώργης Μωραΐτης έχει γράψει 12 βιβλία και έχει τιμηθεί με Μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα σαραντάχρονα της Αντιφασιστικής Νίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ