ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στις δυνάμεις της νοθείας και της απάτης

Τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να ξανακαθίσουν στο σβέρκο των εργαζομένων οι συνδικαλιστές που κρατιούνταν χρόνια στη διοίκηση, με νοθείες και παρατυπίες που βγάζουν μάτι, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο σχολιάζει τις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές σε βάρος της νέας διοίκησης, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Μετά την αναβολή του δικαστηρίου στις 19 Σεπτέμβρη, με βάση τα ασφαλιστικά που είχε καταθέσει η γνωστή ομάδα ενάντια στη νέα διοίκηση του ΕΚΠ, κάποιοι συνεχίζουν να βγάζουν γλώσσα. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Συνεχίζουν όμως να μην απαντούν στους εργαζόμενους τα εξής:

Γιατί στο δικαστήριο της 19ης Σεπτέμβρη ζήτησαν αναβολή αυτοί που έλεγαν ότι "στις 19 του μήνα τελειώνουν όλα"; Τι φοβούνται πια πέρα από την κατακραυγή των εργαζομένων; Τι έχουν να κρύψουν; Τι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν; Γιατί δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα: Είναι ή δεν είναι συνταξιούχος η πρώην πρόεδρος του ΕΚΠ;

Βέβαια, τους καρφώνει η ίδια η ΓΣΕΕ με την τελευταία ανακοίνωσή της, που δεν το αρνείται και μιλά για μια μάχιμη συνδικαλίστρια κ.τ.λ., κ.τ.λ... Ωραία, λοιπόν, ας πάει να συνδικαλιστεί στους Συλλόγους Συνταξιούχων... Τι δουλειά έχει ένας εργοδότης ανάμεσα στους εργάτες; Ενας πρόεδρος μεγάλης επιχείρησης, όπως η "ΠΗΓΑΣΟΣ Φορτούνα Γκέιμινγκ", με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τζίρο το χρόνο;

Τις απαντήσεις για όλα τα παραπάνω τις ξέρουμε, τις γνωρίζουν πια και οι εργατοϋπάλληλοι της πόλης μας, γι' αυτό τους έχουν απομονώσει, τους περιγελούν. Το μόνο που έχουν να κάνουν τώρα, είναι να αποσύρουν όλες τις μηνύσεις. Εξάλλου, αυτοί επέλεξαν να μην πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες και απ' ό,τι φαίνεται το έχουν ήδη μετανιώσει...

Υπενθυμίζουμε ότι ο αγώνας της νέας διοίκησης, των εργαζομένων και των σωματείων τους, για να μην περάσουν η νοθεία και η απάτη στο ΕΚΠ, συνεχίζεται. Δεν θα επιτρέψουμε τις παρανομίες τους. Καλούμε όλους τους τίμιους συνδικαλιστές, ακόμη και αυτούς τους λίγους που ακόμη τους στηρίζουν, να βγάλουν τώρα συμπεράσματα, να τους ρωτήσουν όλα τα παραπάνω. Τους καλούμε να τους γυρίσουν την πλάτη».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση για την αδυναμία διαφύλαξης της δημόσιας υγείας

Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Την αδυναμία κάλυψης των αναγκών έγκαιρης, ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής καταπολέμησης των κουνουπιών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας, με Επερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την αποτελεσματικότητα του έργου «Καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τα έτη 2017-2019 (σεζόν 2018) - Διενέργεια αεροψεκασμών σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα της ΠΚΜ», προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσιάζουν αύξηση στη χώρα μας, ενώ οι κάτοικοι δεκάδων δήμων «πολιορκούνται» από τα μολυσμένα κουνούπια. Οι περισσότεροι δήμοι εντοπίζονται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, στην Κεντρική Μακεδονία έχει καταγραφεί περίπου το 1/3 των κρουσμάτων από τα 202 μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα σοβαρά κρούσματα της λοίμωξης. Ενώ πανελλαδικά οι νεκροί από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν ήδη φτάσει τους 22.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι: Στη Θεσσαλονίκη οι δήμοι Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού - Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Θέρμης, Καλαμαριάς. Στην Ημαθία οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας. Στην Πέλλα οι δήμοι Πέλλας, Σκύδρας, Εδεσσας, Αλμωπίας. Στο Κιλκίς ο δήμος Παιονίας, στις Σέρρες ο δήμος Ηράκλειας και στη Χαλκιδική οι δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η έξαρση του ιού θα συνεχιστεί έως τις αρχές Οκτώβρη, επισημαίνοντας ότι «δεν αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας με την Επερώτησή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εκ του αποτελέσματος (κρούσματα και θάνατοι) διαπιστώνεται στην πράξη η αμφίβολη αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου έργου "Καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τα έτη 2017-2019 (σεζόν 2018) - Διενέργεια αεροψεκασμών σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα της ΠΚΜ"».

Ακόμα, αναδεικνύει την πρόταση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας για την ολοκληρωμένη, έγκαιρη και αποδοτικότερη υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που προϋποθέτει τη δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου) κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.ά.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές κ.λπ. συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη:

Ποια άμεσα μέτρα έχουν ληφθεί και ποιες άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις προγραμματίζονται για τον έλεγχο της ολοκληρωμένης και αποδοτικότερης υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, με δεδομένο ότι γραπτές επισημάνσεις - παρατηρήσεις σε «Πρακτικά Κλιμακίων Ελέγχου», για τη χρήση ψεκαστικού διαλύματος, σύμφωνα με την προτεινόμενη δοσολογία από την κατασκευάστρια εταιρεία και το ΥΠΑΑΤ, χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2015;

Είναι στις προθέσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ να στηρίξει την πρόταση της ΟΣΥΑΠΕ για την ολοκληρωμένη, έγκαιρη και αποδοτικότερη υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών;

Εκδήλωση στο Μάλι Μάδι

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι διοργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ., στο Μάλι Μάδι, στην περιοχή των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, όπου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς. Για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν λεωφορεία από: Πτολεμαΐδα, στις 9 π.μ.μ, από το Δημαρχείο. Κοζάνη, στις 9.30 π.μ., από την Κεντρική Πλατεία. Σιάτιστα, στις 9.30 π.μ., από την Μπάρα.

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανεμιστήρας έπεσε στα κεφάλια μαθητών!

Με δραματικό τρόπο αναδείχθηκαν την Παρασκευή οι ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης για την ελλιπή συντήρηση των σχολικών κτιρίων στο δήμο. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ανεμιστήρας οροφής έπεσε στα κεφάλια μαθητών της Γ' τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Δύο παιδιά τραυματίστηκαν, το ένα παιδί φέρει βαθύ τραύμα στον αυχένα και το άλλο εκδορές.

Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, το κτίριο είναι παντελώς εγκαταλελειμμένο, ενώ ένα τμήμα του σχολείου δεν λειτουργεί εξαιτίας καθιζήσεων που έχουν προκύψει από τα έργα του Μετρό στην περιοχή.

Οι γονείς θέτουν ερωτήματα σε σχέση με την στατικότητα του σχολείου και απαιτούν πλήρη έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα. Σχολίαζαν δε σκωπτικά ότι ενώ τα προβλήματα περισσεύουν, ο δήμος επέλεξε να βάψει εξωτερικά το κτίριο για το θεαθήναι.

Στο σχολείο, στο πλευρό των γονιών που διαμαρτύρονται, βρέθηκαν χτες το μεσημέρι ο βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Δελής, καθώς και αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και της Λαϊκής Επιτροπής.

Κάνει «κρα»

Τις τελευταίες μέρες, ο γνωστός επιχειρηματίας και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της γνωστής ομάδας στην πρώην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, η οποία διακρίθηκε για τις επιδόσεις της στη νοθεία, μέχρι που οι εργάτες την πέταξαν στα αζήτητα, έχει επιδοθεί σε ένα όργιο συκοφαντιών και λάσπης ενάντια στο ΠΑΜΕ, σε κομμουνιστές συνδικαλιστές. Με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις - καρμπόν, όπου ο Καραγεωργόπουλος αλλάζει μόνο τις υπογραφές των φορέων που υποτίθεται ότι τις εκδίδουν, μέρα και νύχτα, ακόμα και τα βαθιά μεσάνυχτα, συνεχίζει να μηχανορραφεί και να εκτοξεύει αντι-ΠΑΜΕ και αντικομμουνιστικό οχετό, για να κρύψει τις πομπές του. Οι χυδαίες προκλήσεις και οι ασύστολες ψευτιές του δεν πείθουν κανέναν. Ειδικά στην Πάτρα, είναι γνωστά τα έργα του και γι' αυτό είναι ανυπόληπτος και απαξιωμένος στις συνειδήσεις των εργαζομένων της πόλης. Ας βρεθεί όμως κάποιος εκεί στη ΓΣΕΕ, στην ΠΑΣΚΕ να τον μαζέψει, γιατί κάνει «κρα» ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία κατά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος...

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμούν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, την ερχόμενη Πέμπτη 27.9.2018 και ώρα 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, συγκέντρωση - εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ (27.9.1941).

Καλούνται τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση με τα λάβαρα και τις σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ