ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 12ο Συνέδριο το Σάββατο μαζί με τον «Οδηγητή»

Το Σάββατο 6 Οκτώβρη κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Οκτώβρη. Μαζί του, σε ειδικό ένθετο, θα κυκλοφορήσουν οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 12ο Συνέδριο της Οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 - 17 Φλεβάρη 2019.

Με την κυκλοφορία των Θέσεων του ΚΣ ξεκινά και η προσυνεδριακή διαδικασία στην ΚΝΕ. Οπως είναι λογικό, σε όλες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ επικρατεί «πυρετός» προετοιμασίας, ώστε να δοθεί με τους καλύτερους όρους η μάχη της διακίνησης του «Οδηγητή». Να τον προμηθευτούν από την πρώτη μέρα όλα τα μέλη της ΚΝΕ, να φτάσει σε περισσότερους νέους και νέες από κάθε άλλη φορά.

Ο «Οδηγητής» φιλοξενεί άρθρο του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας, ενώ δημοσιεύει και την ανακοίνωση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος θα διεξαχθεί από τις σελίδες του «Οδηγητή» τους επόμενους μήνες.

Στην ύλη του «Οδηγητή» ξεχωρίζουν ακόμα:

  • Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ, καθώς και φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.
  • Ξεχωριστές στιγμές από την επίσκεψη της Αχέντ Ταμίμι στην Ελλάδα.
  • Συνέντευξη με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.
  • Μαθητικός ξεσηκωμός παντού! Αρθρα για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ.
  • Ρεπορτάζ στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
  • Αρθρο για την απεργία στις 8 Νοέμβρη.
  • ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση: «Βρες τις διαφορές».
  • Γνωριμία με τον συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο Ξένο.

Και πολλά ακόμα άρθρα, σχόλια και προτάσεις για θέματα που αφορούν τη νεολαία.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κάλεσμα διεκδίκησης για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών

Τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι της Αττικής μπαίνουν μπροστά και καλούν τους φοιτητές σε κοινό αγώνα και διεκδίκηση, «να πάρουν στα χέρια τους τις σπουδές και το μέλλον τους». Επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς θέτουν: Στις 10 Οκτώβρη στα δικαστήρια της Ευελπίδων ενάντια στη δίκη των δύο συναγωνιστών - συμφοιτητών τους που δικάζονται μετά τη σύλληψή τους στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που έγινε τον περασμένο Απρίλη και την 1η Νοέμβρη σε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο.

«Δυναμώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση, την οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα, την αλληλεγγύη μας σε όσους το έχουν ανάγκη, το συντονισμό των συλλόγων μας, την ενότητα με τους εργαζόμενους, μπορούμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή», τονίζουν οι σύλλογοι ΦΕΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής - ΠΔΑ (πρώην ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας), Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΔΑ (πρώην ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας) και Αρχιτεκτονικής. Μπροστά σε παλιά και νέα προβλήματα που εμφανίζονται τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, καλούν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες «να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που καθηλώνει την υποχρηματοδότηση, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, συνεχίζει και εντείνει την εργασιακή ζούγκλα για τους αποφοίτους, προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμά μας, ενώ την ίδια στιγμή καταστέλλει και τρομοκρατεί όποιον αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική της». Μέσα από το κείμενό τους διεκδικούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Ούτε 1 ευρώ για στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις. Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.

Προβλήματα στέγασης και υποδομών σε σχολεία

Προβλήματα στέγασης και άλλων υποδομών συνεχίζουν να ταλανίζουν πολλά σχολεία της χώρας, προκαλώντας φόβους, ανησυχία και αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας, που για 10 χρόνια στεγάζεται αποκλειστικά σε κοντέινερ! Ακατάλληλα κτίρια, έλλειψη χώρου εκδηλώσεων, αθλητικών χώρων, στεγασμένου προαυλίου, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές και τα οποία υπονομεύουν τη μορφωτική διαδικασία. Οι γονείς, με την εκπροσώπηση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και της Ενωσης Γονέων, έκαναν πριν από κάποιες μέρες παράσταση διαμαρτυρίας σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν πήραν όμως καμία συγκεκριμένη απάντηση ή δέσμευση για λύση από τη δημοτική αρχή.

Η πτώση δύο πλαστικών πάνελ από τη στέγη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καματερού, την περασμένη βδομάδα, έφερε στην επιφάνεια και άλλα κτιριακά προβλήματα σε σχολεία της περιοχής Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, που στεγάζεται σε ένα κτίριο 40 και πλέον χρόνων, με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, το 12ο Νηπιαγωγείο Καματερού, που στεγάζεται σε κοντέινερ στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού, το πρόβλημα στεγανότητας στη στέγη του γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου Καματερού, το τμήμα του 1ου Νηπιαγωγείου Καματερού που πλέον θα στεγάζεται σε μια πρώην καφετέρια, την παλαιότητα του κτιρίου όπου στεγάζονται το 5ο και 10ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων...

Γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται επίσης για το 30ό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, όπου το γήπεδο μπάσκετ δεν έχει... μπασκέτες! Πάγια τακτική του σχολείου είναι οι μπασκέτες να αφαιρούνται το καλοκαίρι - με τη δικαιολογία να μη γίνονται πόλος έλξης για εξωσχολικούς - και να επανατοποθετούνται με το άνοιγμα της χρονιάς, ωστόσο φέτος κλείσαμε τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους και τα παιδιά ακόμη δεν έχουν παίξει μπάσκετ στο μάθημα της Γυμναστικής.

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Αρχίζουν μαθήματα στα Λαϊκά Φροντιστήρια

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή παιδιών και γονιών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Χαλκίδα η εκδήλωση έναρξης του Λαϊκού Φροντιστηρίου και από τις 26 Σεπτέμβρη έχουν αρχίσει τα μαθήματα, με σκοπό τις επόμενες μέρες να καλυφθούν ακόμα περισσότερες ανάγκες με περισσότερα μαθήματα που δήλωσαν οι μαθητές.

Το Λαϊκό Φροντιστήριο της Χαλκίδας λειτουργεί και φέτος με πρωτοβουλία των σωματείων: Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα τηλέφωνα: 6972.416.284, 6939.133.681, 6981.677.414.

Αντίστοιχα αρχίζει τη λειτουργία του το Λαϊκό Φροντιστήριο της Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών της πόλης και των Σωματείων Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ), Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ), που σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Οι επιτυχίες των μαθητών που πέρασαν από το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, τα 5 χρόνια λειτουργίας του, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο ώστε και τη νέα χρονιά να συνεχίσουμε τη λειτουργία του και να βοηθήσουμε τις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε για ιδιαίτερα είτε για φροντιστήρια.

Ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλος της ΟΓΕ) και τα ταξικά σωματεία της περιοχής καλούν τους άνεργους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές καθηγητικών σχολών, αλλά και τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς που θέλουν να βοηθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να κάνουν το Λαϊκό Φροντιστήριο και δική τους υπόθεση».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στα γραφεία των σωματείων.

Για 6η συνεχή χρονιά θα λειτουργήσει φέτος και το Φροντιστήριο Αλληλεγγύης της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Οι εγγραφές άρχισαν και γίνονται μέχρι αύριο Παρασκευή 5 Οκτώβρη στο χώρο του φροντιστηρίου (Περικλέους 41, Ταμπούρια). Τηλέφωνο επικοινωνίας 6940.917.550, ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Αντίστοιχα μέχρι αύριο Παρασκευή γίνονται εγγραφές στο Λαϊκό Φροντιστήριο που λειτουργεί για 7η χρονιά η Λαϊκή Επιτροπή της Πετρούπολης. Η Λαϊκή Επιτροπή απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν και φέτος αυτήν την πρωτοβουλία, με επιδίωξη να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών και ενημερώνει ότι οι εγγραφές θα γίνονται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (Κ. Βάρναλη 33) και ώρες 7 μ.μ - 9 μ.μ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936.810.411.

Τους ενόχλησε...

Μια απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, που υπερασπίζεται τα αυτονόητα για τα σχολεία και το δημόσιο χαρακτήρα τους, ενόχλησε τόσο πολύ τη ΝΔ και τον προσκείμενο σε αυτήν Τύπο, που... «πέσαν να την φάνε», με πρώτο βιολί τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυρ. Μητσοτάκη. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, με ομόφωνη απόφασή του, κάλεσε τα σχολεία να μη δεχτούν τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τον «βασικό εξοπλισμό» των εργαστηρίων των Γυμνασίων, απορρίπτοντας τη λογική των χορηγιών που «υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων», όπως σημειώνει. Αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι «φοβική νοοτροπία που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποκομμένα από την κοινωνία». Να λοιπόν τι εννοούν όταν ζητούν «σύνδεση με την κοινωνία» (που με την ίδια λογική την υπερασπίζεται και την εφαρμόζει και η κυβέρνηση): Σχολεία που να παρακαλούν για χορηγίες και να εξαρτούν τη λειτουργία τους από αυτές, σχολεία που θα γίνονται πεδίο διαφήμισης επιχειρηματικών ομίλων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ