ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
Φάντασμα;

Μέσα σε όλα τα άλλα αναζητείται και μια ...αμερικανική βάση στην Κύπρο, η οποία μυστηριωδώς άνοιξε το 2013, όπως μυστηριωδώς έκλεισε το 2017 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το θέμα ίσως να μην απασχολούσε κανέναν, αν δεν υπήρχε έρευνα για τη «σκοπιμότητα» των χρημάτων που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για τη λειτουργία της βάσης, γεγονός που αποκάλυψε και την ύπαρξή της για μια ολόκληρη τετραετία, σε εγκαταστάσεις της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Αν και οι αποκαλύψεις στα κυπριακά και άλλα διεθνή Μέσα πέφτουν «βροχή», όλοι δηλώνουν «ανήξεροι» για τον λόγο και τον τρόπο που αποφασίστηκε η λειτουργία της βάσης! Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, τα ελικόπτερα που στάθμευαν εκεί είχαν αποστολή να συμμετέχουν σε έκτακτες φυγαδεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων από την περιοχή και μια τέτοια επιχείρηση είχε γίνει κάποια στιγμή στη Χερσόνησο του Σινά. Μπορεί το μυστήριο μιας βάσης - φάντασμα να ιντριγκάρει, η πραγματικότητα όμως που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τα σχέδια σε μια από τις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη, ξεπερνάει πολλές φορές τα πιο φανταστικά σενάρια. Κι αν αυτά γίνονται στην Κύπρο, όπου επίσημα δεν υπάρχει αμερικανική βάση, να σκεφτεί κανείς τι γίνεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πύλες της βάσης στη Σούδα και των άλλων υποδομών που χρησιμοποιούν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Πετάει

Πραγματικά «πετάει» η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι μεν «ακόμα ισχυρή»... αν με λίγη καλή διάθεση τη συγκρίνει κανείς με τον «πάτο» της προηγούμενης δεκαετίας - δεκαετίας εκδήλωσης της συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης - και από πάνω «μοιάζει να έχει φτάσει στην κορύφωσή της», πριν ξαναπάρει δηλαδή την κατηφόρα για ένα νέο γύρο καπιταλιστικής κρίσης. Επιπλέον, «η επέκταση μοιάζει επίσης να είναι λιγότερο συγχρονισμένη από χώρα σε χώρα, λιγότερες οικονομίες αναπτύσσονται, ενώ το κρατικό χρέος και εκείνο του ιδιωτικού τομέα έχουν φτάσει σε νέο ρεκόρ». Με δυο λόγια, τα ζόρια των καπιταλιστών, παρά τα «ξόρκια» και τα «μοντέλα» διαχείρισης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που επιστράτευσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι εδώ και μάλιστα «εις διπλούν». Γιατί είναι εδώ η τεράστια συσσώρευση του κεφαλαίου, που δεν μπορεί να βρει κερδοφόρες «διεξόδους», οξύνοντας τα αδιέξοδα, τις αντιφάσεις, τους ανελέητους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους καπιταλιστές. Και συμβαίνουν αυτά επειδή παραμένει το βασικό πρόβλημα, η όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλιστικού κόσμου, ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατική τάξη, αντίθεση που ολοένα και βαθαίνει και όσο δεν λύνεται θα φορτώνει στους λαούς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και νέα μεγάλα δεινά.

Κάπου, κάποτε...

Πέρα από τη φασαρία που προκάλεσε η πρόταση Καμμένου για ένταξη της ΠΓΔΜ σε μια πιο διευρυμένη ΝΑΤΟική ομπρέλα στα Βαλκάνια, χωρίς να λυθεί το ονοματολογικό, η πραγματικότητα είναι ότι στο τραπέζι βρίσκεται πλέον μια «εναλλακτική» για να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» σε περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός εξάλλου ότι ο Καμμένος συμπεριέλαβε στο σχέδιο και τη Σερβία, που αποτελεί πιο σύνθετη περίπτωση από την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της μεγάλης ρωσικής επιρροής στη χώρα, δείχνει ότι η πρότασή του έχει μεγάλο βάθος και ότι ξεπερνάει κατά πολύ το εύρος εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Και επειδή τίποτα δεν προκύπτει από παρθενογένεση, δεν είναι απίθανο τα σενάρια που περιγράφει ο Καμμένος να προϋπήρχαν της συμφωνίας, πράγμα λογικό αν το καλοσκεφτεί κανείς, αφού το θέμα εκκρεμεί από το 1991 και το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα αναζητούσε τρόπους για να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, παρακάμπτοντας τα όποια «τεχνικά» κολλήματα. Κάπως έτσι έγινε άλλωστε και η ενδιάμεση συμφωνία το 1995, που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στον ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» δυο μήνες μετά! Επομένως, δεν θα εκπλαγούμε αν αποκαλυφθεί ότι το σενάριο Καμμένου έχει συζητηθεί ξανά κάπου, κάποτε, προφανώς με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, που «τραβούν μπροστά» το κάρο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στη Βαλκανική. Αλλωστε, ο Καμμένος πασπάλισε την πρότασή του με όλα τα ...καρυκεύματα που προδίδουν αμερικανικό δάκτυλο, όπως η αντιρωσική ρητορική και ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», ανεξάρτητα από το ονοματολογικό, που για τους Αμερικανούς μικρή σημασία έχει έτσι κι αλλιώς.

Υποθέσεις

Καταγράφουμε τις τελευταίες εξελίξεις στα Ναυπηγεία, που έχουν ενδιαφέρον: Το Νεώριο της Σύρου πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες στην αμερικανική ΟΝΕΧ. Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας πηγαίνουν προς πώληση και ήδη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον οι Αμερικανοί (ΟΝΕΧ), οι Ιταλοί και ένας ελληνικός όμιλος. Ιδιο πάνω - κάτω είναι το ενδιαφέρον και για τον Σκαραμαγκά, που ακολουθεί στη λίστα. Αντίστροφα, η αίτηση της κινεζικής «Cosco» να αναπτύξει βαριά ναυπηγική δραστηριότητα στο Πέραμα συναντά ολοένα και μεγαλύτερα προσκόμματα από τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ και το εναλλακτικό σενάριο να τοποθετήσει μια μεγάλη επισκευαστική δεξαμενή στην Ψυτάλλεια φαίνεται επίσης να ναυαγεί, με το επιχείρημα ότι εμποδίζεται η αυξημένη κίνηση στο λιμάνι! Είναι φανερό ότι και σ' αυτόν τον τομέα η χώρα μας γίνεται πεδίο ισχυρών μονοπωλιακών ανταγωνισμών και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προκειμένη περίπτωση τις ΗΠΑ, από τη μια, και την Κίνα, από την άλλη. Οσο για το πού θα καταλήξουν τελικά τα Ναυπηγεία, δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 13 Οκτώβρη

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1904 Πεθαίνει ο στρατιωτικός Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύεται στην Πετρούπολη το πρώτο Σοβιέτ των εργατών.

1925 Γεννιέται η Βρετανίδα πολιτικός και πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

1936 Στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

1943 Μετά τη συνθηκολόγησή της με τους συμμάχους, η Ιταλία (κυβέρνηση Μπαντόλιο) κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1944 Ενώ ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε τους πανηγυρισμούς από την προηγούμενη μέρα για την απελευθέρωση, στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες εναντίον των Γερμανών για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Στην ηρωική και νικηφόρα για τον ΕΛΑΣ Μάχη της Ηλεκτρικής έχασαν τη ζωή τους 11 παλικάρια.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

1946 Η Ασφάλεια κλείνει τα γραφεία του ΕΑΜ Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

1985 Πεθαίνει ο κομμουνιστής χαράκτης Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος).

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρηνικός φυσικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της ατομικής βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε βοηθήσει ο ίδιος.

Κυριακή 14 Οκτώβρη

1916 Οι σιδηροδρομικοί του Λαρισαϊκού πραγματοποιούν μεγάλη και πετυχημένη απεργία.

1933 Η ναζιστική Γερμανία ανακοινώνει την αποχώρησή της από την Κοινωνία των Εθνών.

1944 Δύο μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τον ΕΛΑΣ, βρετανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.

1947 Για την ενίσχυση των αστικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά του ΔΣΕ αποφασίζεται η συγκρότηση 40 ταγμάτων Εθνοφρουράς, συγχρηματοδοτούμενα εξίσου από την ελληνική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ.

1964 Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης ο Αμερικανός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων.

1964 Ο Νικίτα Χρουστσόφ καθαιρείται και στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγεται ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

1973 Λαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιείται στα Μέγαρα εναντίον των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων τις οποίες αποφάσισε η χούντα προς όφελος μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων, που προγραμμάτιζαν βιομηχανικές επενδύσεις.

1974 Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως μοναδικό εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού. Οι ΗΠΑ αρνούνται να συνταχθούν με τον ΟΗΕ.

1990 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Λέοναρντ Μπερνστάιν.

1994 Απονέμεται από κοινού στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και τον πρόεδρο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ το Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται όμως για μια ειρήνη που ακόμα δεν έχει έρθει για τον Παλαιστινιακό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ