ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ - ΜΑΗΣ 2018
Συνεχείς η συρρίκνωση των μισθών και η αύξηση της «ευελιξίας»

Επιβεβαιώνεται η κυβερνητική απάτη περί «ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων»

Τη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια συρρίκνωση των μισθών, μαζί με τη σταθερή αύξηση της υποαπασχόλησης και γενικά της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τους μισθούς για το Μάη του 2018.

Παρά τους τόνους προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ισχυρισμούς ότι με τις παρεμβάσεις της «χιλιάδες εργάτες βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται», οι μισθοί των εργαζομένων συνεχίζουν να συμπιέζονται για να διασφαλίζονται τα κέρδη και η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Νέα μείωση μισθών εν μέσω... «δίκαιης ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το Μάη του 2018, που περιέχονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, προκύπτει παραπέρα μείωση των εργατικών μισθών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ τουλάχιστον 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο μέσος μισθός τον περασμένο Μάη για το σύνολο των 2.312.780 μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε μόλις στα 913,04 ευρώ μεικτά (ο καθαρός μισθός είναι ακόμα μικρότερος, αφού από αυτό το ποσό αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του μισθωτού, ύψους περίπου 16%, και ο φόρος που αναλογεί). Σε σύγκριση με το Μάη του 2017 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 14,21 ευρώ (από 927,25 ευρώ) και σε ποσοστό κατά 1,53%. Μάλιστα, ο μέσος μισθός στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,99%.

Πρόκειται βέβαια για μειώσεις που έρχονται να προστεθούν σε όλη την προηγούμενη συμπίεση των μισθών (όπως και στη συνολικότερη ένταση της επίθεσης στο εργατικό εισόδημα, με τη φοροληστεία κ.τ.λ.), σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία καταγράφεται πλέον ορισμένη ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Τουλάχιστον 3 μισθωτοί στους 10 με μερική απασχόληση

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Τον περασμένο Μάη, ο αριθμός μισθωτών που εργάστηκε με μερική απασχόληση έφτασε τον αριθμό - ρεκόρ των 675.975 εργαζομένων και αντιστοιχούσε στο 29,22% του συνόλου των μισθωτών. Ο αριθμός αυτός σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017 είναι αυξημένος κατά 39.551 άτομα, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η καταγραφόμενη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται σε ένα σημαντικό κομμάτι της στην παραπέρα αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Ο μέσος μισθός αυτής της μεγάλης ομάδας εργαζομένων που υποαπασχολείται διαμορφώθηκε στα 379,93 ευρώ μεικτά, από 389,65 το Μάη του 2017.

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς υποαπασχόλησης εργάζεται και ένας αριθμός μισθωτών που στατιστικά εμφανίζονται να έχουν πλήρες ωράριο, καθώς θεωρούνται ότι εργάζονται με «πλήρη απασχόληση», ανεξάρτητα αν εργάζονται μόλις λίγες μέρες τη βδομάδα. Απ' αυτό συμπεραίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των υποαπασχολούμενων μισθωτών είναι ακόμα μεγαλύτερος, όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθούς οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Εργαλείο «νομιμοποίησης» της αντεργατικής επίθεσης

Να προσδώσει επιστημονικοφανή χαρακτήρα στο χτύπημα του ανθυγιεινού επιδόματος που καταβάλλεται σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως και να ανοίξει δρόμο για το χτύπημα συνολικά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, επιδιώκει η κυβέρνηση με το πόρισμα για τη «μεταρρύθμιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που παρέδωσε χτες στην ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Στο πόρισμα προσδιορίζονται κριτήρια ένταξης σε βλαπτικούς παράγοντες και μεθοδολογία του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος. Η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της με το «3ο Παραδοτέο», δηλαδή με την υπαγωγή των ειδικοτήτων, κλάδων και χώρων εργασίας στα παραπάνω κριτήρια.

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι «κατά την εκτέλεση του έργου της (...) αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς», αναφέροντας μεταξύ άλλων:

-- Τον ελάχιστο χρόνο που είχε «για την επεξεργασία κριτηρίων και μεθοδολογίας, δεδομένων των περιορισμών που αναλύονται ακολούθως. Τα ανωτέρω ισχύουν κατά μείζονα λόγο για το έργο του 3ου Παραδοτέου, που θα αφορά στην υπαγωγή κλάδων/ειδικοτήτων/χώρων στα ως άνω κριτήρια με εφαρμογή της μεθοδολογίας».

-- «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους/κλάδους/ειδικότητες του Δημόσιου Τομέα».

-- «Το πολυάριθμο των ειδικοτήτων και κλάδων που απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα καθώς και την ποικιλομορφία και ιδιαιτερότητα των εργασιών».

-- «Την επιστημονική/τεχνική βιβλιογραφία σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η οποία στη χώρα μας δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως πλούσια».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα κριτήρια και μεθοδολογία διαμορφώνονται στο κενό, αφού η μόνη «έγνοια» της κυβέρνησης είναι πώς μέσα στο συγκεκριμένο αντεργατικό πλαίσιο θα αξιοποιηθεί το πόρισμα για να χτυπηθούν το ανθυγιεινό επίδομα και τα ΒΑΕ.

Τη θέση αυτή επιβεβαιώνουν δύο ακόμα αδιαμφισβήτητα γεγονότα: Η υποκαταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» και η στοχευμένη απουσία καταγραφής της επαγγελματικής νοσηρότητας, καθώς χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες - αναπηρίες κρύβονται πίσω από τον χαρακτηρισμό «κοινή νόσος»...

Αξία έχει υπόμνημα τριών μελών της Επιτροπής, που αποκαλύπτει ότι ένας από τους στόχους είναι η «μείωση του ποσοστού εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα της χώρας που το λαμβάνουν (σ.σ. το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας) κατά 32%». Για να γίνει αυτό, συγκρίνονται τα ποσοστά στην Ελλάδα και στο σύνολο της ΕΕ. Τα τρία μέλη επισημαίνουν ότι η σύγκριση αφορά ανόμοιους πληθυσμούς δημοσίων λειτουργών και γι' αυτό έχουν «επιφυλάξεις αναφορικά με την εγκυρότητα της σύγκρισης».

Καλλιεργούν κάλπικα διλήμματα

Την ίδια ώρα, στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μη αναπλήρωση των περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο, στο όνομα... των προσλήψεων προσωπικού!

Συγκεκριμένα, στο αίτημα για μισθολογικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «το πλεόνασμα δεν επαρκεί», ενώ πρόβαλε το παραπάνω κάλπικο δίλημμα, λέγοντας ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να κάνει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση και ότι αν υιοθετούσε τη θέση της ΝΔ, μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τότε θα υπήρχε η δυνατότητα για αυξήσεις!

Πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των εργαζομένων και συνολικά του λαού, που επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση την ανάγκη για ανάκτηση των απωλειών στους μισθούς με την ανάγκη για προσωπικό...

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Για πέμπτο μήνα απλήρωτοι...

Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους

Απλήρωτοι συνεχίζουν να δουλεύουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από τον ΟΑΕΔ για τις ανάγκες καθαρισμού των κτιρίων του σε όλη τη χώρα.

Πάνω από 450 εργαζόμενοι, με συμβάσεις μερικής απασχόλησης που λήγουν το Δεκέμβρη και μισθό 330 ευρώ, παραμένουν απλήρωτοι, στο φόντο δικαστικής διένεξης του Οργανισμού με εργολαβική εταιρεία. Οι περισσότεροι συμβασιούχοι διανύουν πλέον τον πέμπτο μήνα της απληρωσιάς, ενώ προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

«Καθαριστές και καθαρίστριες συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ αγωνίζονται να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους από την αρχή της σύμβασής τους με μισθό 330 ευρώ το μήνα εδώ και 5 μήνες», σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Στηλιτεύει τη στάση της διοίκησης του ΟΑΕΔ, όπως και ορισμένων συνδικαλιστών, που δείχνουν στους εργαζόμενους τη δικαστική οδό. «Με ασφαλιστικά μέτρα, τροπολογίες, υπογραφές και χαρτιά να πηγαινοέρχονται στα δικαστήρια και τα υπουργεία για να βρουν το δίκιο τους, πετώντας το μπαλάκι στους συμβασιούχους να βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα», σχολιάζει.

«Αποκλειστική ευθύνη για την απληρωσιά και ομηρία των εργαζομένων και των οικογενειών τους έχει η διοίκηση του ΟΑΕΔ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που δημιουργεί συνθήκες νέας ομηρίας», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή.

Και διεκδικεί: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Σταθερή και συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής μισθού ανά μήνα. Ανανέωση των συμβάσεων και πέραν της 31/12/18. 8ωρο με συμβάσεις ΙΔΑΧ.

Απαιτεί, τέλος, ο Οργανισμός να ενημερώσει για τις εξελίξεις τα κλαδικά σωματεία του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθούν και οι συμβασιούχοι γύρω από το ζήτημα που «καίει» τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

ΜΕΤΡΟ
Στάση εργασίας σήμερα για τα οξυμένα προβλήματα

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 9 π.μ. και 11 μ.μ. έως λήξη βάρδιας) πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για τα οξυμένα προβλήματα στα μέσα σταθερής τροχιάς (τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά συντήρησης, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, ταλαιπωρία επιβατικού κοινού με τεράστιες αναμονές, συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που έχει απομείνει κ.ά.).

Την κινητοποίηση στηρίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «έχουν συσσωρευτεί χρόνια από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα προβλήματα στα μέσα μεταφοράς έχουν αντανάκλαση τόσο στους εργαζόμενους στην αστική συγκοινωνία όσο και στους επιβάτες». Ταυτόχρονα προβάλλει αιτήματα - στόχους πάλης: Κρατική, φθηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αμεση απόσυρση της τροπολογίας που ιδιωτικοποιεί την αστική συγκοινωνία. Κρατική επιχορήγηση για τις ανάγκες επισκευής του στόλου. Ανανέωση του γερασμένου στόλου. Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων. Εξω οι εργολάβοι από την αστική συγκοινωνία. Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο το νομό Αττικής. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΕΣΕΝ
Επέβαλαν την καταβολή του επιδόματος φοίτησης

Την έναρξη της σταδιακής καταβολής του επιδόματος φοίτησης (τα τελευταία χρόνια δεν καταβάλλεται ή καταβάλλεται πετσοκομμένο) επέβαλαν οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Το επίδομα, καθώς και η υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης, με τραγικές ελλείψεις σε στοιχειώδη εξοπλισμό, υποδομές, βιβλία, εκπαιδευτικό προσωπικό, συζητήθηκαν σε Γενική Συνέλευση των μηχανικών την περασμένη Τετάρτη στο αμφιθέατρο της σχολής. Με βάση την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Μηχανικών ΚΕΣΕΝ, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις με αποχή από τα μαθήματα, ενώ για χτες είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Το απόγευμα της μέρας που έγινε η συνέλευση, ο γραμματέας του υπουργείου κάλεσε σε συνάντηση τη Συντονιστική και είπε ότι ήδη έχουν εκδοθεί εντολές προς την τράπεζα για την έναρξη της καταβολής του επιδόματος. Οσον αφορά βέβαια τα αιτήματα για τις υποδομές, τον εξοπλισμό κ.τ.λ., το υπουργείο απαντά ότι για να τακτοποιηθούν πρέπει να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης... και ότι τώρα αυτό που θα γίνει είναι η εγκατάσταση δύο κλιματιστικών.

Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των μηχανικών στη Γενική Συνέλευση και την αποφασιστικότητα που έδειξαν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, δίνοντας «απάντηση σε όσους υπονομεύουν τους αγώνες και τα αποτελέσματά τους». Χαρακτηρίζει τις υπουργικές δεσμεύσεις πρώτο θετικό αποτέλεσμα και καλεί σε ένταση του αγώνα για αποκλειστικά και δημόσια δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ