ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαπραγματεύσεις με διαφορετικές ερμηνείες

«Ικανοποιητικές» για τις ΗΠΑ, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες ασφαλείας, χωρίς να γίνει γνωστό τίποτε συγκεκριμένο

Διαβάζουν στη σκηνή, ενώ η μητέρα ετοιμάζει κάτι να φάνε, αφού το σπίτι τους το ισοπέδωσαν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Διαβάζουν στη σκηνή, ενώ η μητέρα ετοιμάζει κάτι να φάνε, αφού το σπίτι τους το ισοπέδωσαν οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού
ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Η κατάσταση παρέμεινε και χτες τεταμένη στα αυτόνομα εδάφη, παρά την πολύωρη συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, η οποία κρίθηκε ως «ιδιαίτερα ενθαρρυντική και ικανοποιητική» από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι ισλαμιστικών οργανώσεων, αλλά και πολλών αραβικών κρατών συμμετείχαν στη διάσκεψη υποστήριξης της Ιντιφάντα, που φιλοξενεί η Τεχεράνη, ενώ η αιγυπτιακή κυβέρνηση διοργάνωνε μια άλλη διάσκεψη πολιτιστικού περιεχομένου, που δε στερήθηκε κατηγοριών σε βάρος του Ισραήλ.

Ενας 25χρονος Παλαιστίνιος βρέθηκε νεκρός, χτες το πρωί, στο φράχτη που χωρίζει τα αυτόνομα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο νεαρός προσπάθησε να σκαρφαλώσει το φράχτη για να τοποθετήσει μια παλαιστινιακή σημαία. Λίγη ώρα αργότερα, 3 όλμοι έπλητταν τον εβραϊκό εποικισμό Γκαντίντ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Παλαιστινίου αστυνομικού ως βασικού υπόπτου για το λιντσάρισμα των 2 Ισραηλινών μυστικών πρακτόρων που είχαν συλληφθεί και δολοφονηθεί στο αστυνομικό τμήμα της Ραμάλα, στις αρχές Οκτώβρη, πράξη που είχε προκαλέσει τον πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Από την κηδεία 12χρονου θύματος του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Από την κηδεία 12χρονου θύματος του ισραηλινού στρατού
Παρά τα σταθερά οξυμένα πνεύματα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωνε, χτες, ότι η ισραηλινή ηγεσία θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην πόλη Ιεριχώ, μετά από τις «διαβεβαιώσεις των Παλαιστινίων αξιωματούχων ότι μπορούν να ελέγξουν την περιοχή και να αποκαταστήσουν την ηρεμία». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ολοκλήρωση της, σχεδόν, ολονύκτιας συνάντησης που είχαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, στο Τελ Αβίβ, Μάρτιν Ιντικ.

Το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Εντούτοις, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος, στο πλαίσιο της οποίας πιθανότατα θα ικανοποιηθεί «το παλαιστινιακό αίτημα για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ιεριχούς, συγκεκριμένα, γιατί στην πόλη αυτή έχουν επενδυθεί 700 εκατομμύρια δολάρια σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει εξαιτίας του αποκλεισμού».

Ο Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αποκαταστήσει την ηρεμία στα αυτόνομα εδάφη, αφού με τον τρόπο αυτό θα αποκαταστήσει τις ομαλές σχέσεις του και με τις ΗΠΑ, αφού είναι εμφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει δυσαρεστηθεί από τη στάση του, γι' αυτό και δεν έχει προσκληθεί να μεταβεί σε αυτήν, σε αντίθεση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό».

Από την άλλη πλευρά, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος συμμετείχε στις ολονύκτιες συνομιλίες, δήλωνε ότι δε γνωρίζει τίποτε για πιθανή «χαλάρωση» των κυρώσεων. Ο Ερακάτ επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιμένει στο αίτημά της για ολική άρση των κυρώσεων σε όλες τις παλαιστινιακές περιοχές. Παλαιστινιακές πηγές τόνιζαν ότι μια νέα συνάντηση ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και ανάλογα με τις εξελίξεις η συνάντηση θα επαναληφθεί την Κυριακή.

Ομιλητικότερος όλων εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος δε συμμετείχε στη συνάντηση. Ο Πάουελ μίλησε για «επίτευξη προόδου» και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί «και οι δύο πλευρές διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κλιμάκωση της βίας». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η νέα αμερικανική προεδρία ενδιαφέρεται εξίσου με την προηγούμενη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά «προτιμά να ασχολείται με διαφορετικό τρόπο με το θέμα, χωρίς να προκαλεί την προσοχή». Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετά από συνάντηση που είχε, στο Λευκό Οίκο, με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι.

Προειδοποιήσεις και απειλές

«Ο παλαιστινιακός λαός διεκδικεί τα δίκαια δικαιώματά του, γι' αυτό και η οποιαδήποτε πράξη εναντίον ισραηλινών στόχων δεν είναι τρομοκρατία, αλλά απελευθερωτικός αγώνας». Αυτό τόνισαν, ανάμεσα στα υπόλοιπα, εκπρόσωποι των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων Χεζμπολάχ, Ισλαμικό Τζιχάντ και Χαμάς, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου «Υποστήριξης στην Ιντιφάντα», που άρχισε χτες στην Τεχεράνη. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κάλεσαν τον αραβικό κόσμο να στηρίξει εμπράκτως την παλαιστινιακή εξέγερση, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο τη γλώσσα της βίας και των όπλων αντιλαμβάνεται το Ισραήλ», ενώ απείλησαν με νέες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Τις εργασίες της συνόδου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από 30 αραβικές και ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, άνοιξε ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Πολλοί από τους συμμετέχοντες απηύθυναν νέα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό, αντηχώντας αντίστοιχο μήνυμα της σαουδαραβικής ηγεσίας που ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει για να τερματιστούν οι ισραηλινές τρομοκρατικές πράξεις σε βάρος των Παλαιστινίων».

Οι συμμετέχοντες σε μια άλλη διάσκεψη, που άρχισε, χτες, τις εργασίες της στο Κάιρο, με θέμα την προστασία των αραβικών μνημείων της Ιερουσαλήμ, κατηγορούσαν το Ισραήλ ότι «κλέβει το παρελθόν από τον παλαιστινιακό λαό». Η διάσκεψη, που διοργανώθηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού και στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 11 αραβικές χώρες και αντιπροσωπεία της UNESCO, πραγματοποιείται ενόψει της προγραμματισμένης για το Δεκέμβρη ισραηλινής ανακήρυξης όλων των αραβικών μνημείων της Ιερής Πόλης ως «ισραηλινή πολιτιστική κληρονομιά».

Με αφορμή τη διάσκεψη, αλλά και την επέτειο της επιστροφής των κατεχομένων εδαφών μετά την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ του 1979, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε, εκ νέου, τον Αριέλ Σαρόν ότι «με την πολιτική του θέτει σε κίνδυνο όλους τους λαούς και τη σταθερότητα της περιοχής».

ΗΠΑ - ΤΑΪΒΑΝ - ΚΙΝΑ
Το μεγαλύτερο «πακέτο» όπλων εδώ και δεκαετίες

ο Κινέζος πιλότος του μαχητικού αεροπλάνου που συνετρίβη από το αμερικανικό κατασκοπευτικό σε παλιότερη φωτογραφία με το γιο του

Associated Press

ο Κινέζος πιλότος του μαχητικού αεροπλάνου που συνετρίβη από το αμερικανικό κατασκοπευτικό σε παλιότερη φωτογραφία με το γιο του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΤΑΪΠΕΪ καιΠΕΚΙΝΟ.-

Το μόνο που δεν προτίθεται να πουλήσει στην Ταϊβάν η αμερικανική κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους είναι τα καταδρομικά Aegis, που διαθέτουν τεχνολογικά προηγμένα ραντάρ, για τον εγκλωβισμό και την καταστροφή πυραύλων - διότι κατά τα άλλα, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι το «πακέτο» όπλων που θα διατεθεί από τις ΗΠΑ στον ταϊβανέζικο στρατό είναι το «μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες». Γεγονός που επιφέρει ακόμη περισσότερα προβλήματα στις, ήδη τεταμένες, σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, αλλά και αρκετές αμερικανικές εφημερίδες, όπως οι Ουάσιγκτον Ποστ, Νιου Γιορκ Τάιμς, Λος Αντζελες Τάιμς κ.ά., που αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τα όπλα προς πώληση στις ταϊβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, οι τελευταίες θα λάβουν: τέσσερα καταδρομικά κλάσης Kidd (που υπολείπονται μόνον των ραντάρ από τα Aegis), έως και οκτώ υποβρύχια, δώδεκα ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη τύπου P3, πολλών τύπων επιθετικά ελικόπτερα (πάντως όχι Apache που ζητούσε η Ταϊπέι), καθώς και πολλών τύπων τεθωρακισμένα, ο αριθμός των οποίων δε διευκρινίζεται.

Δε διευκρινίστηκε -ο Πρόεδρος Μπους επρόκειτο να προβεί σε σχετική ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας- το αν θα δοθούν στην Ταϊβάν συστοιχίες πυραύλων τύπου PAC3, που αποτελούν την εξέλιξη των Patriot, αν και έγινε σαφές ότι θα υπάρξει ενημέρωση των δυνάμεων της Ταϊπέι για τις δυνατότητές της. Της πώλησης όλου αυτού του εξοπλισμού, που προκαλεί την -καθόλου αδικαιολόγητη- οργή του Πεκίνου, υπεραμύνθηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, λέγοντας ότι «εν μέρει προκλήθηκε από το ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν 300 πυραύλους, οι οποίοι στοχεύουν την Ταϊβάν». Από το Πεκίνο, όμως, η Ζανγκ Κιγιέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κάλεσε έστω και την ύστατη ώρα τις ΗΠΑ να «επιδείξουν σύνεση» και να «μην προκαλέσουν νέο τραύμα στις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών. «Οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν υπονομεύουν την εθνική ακεραιότητα της Κίνας, αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Κίνας και θα αυξήσουν τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν», στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις της ιδίας.

Ακόμη όμως και με δεδομένο αυτό το τρομακτικό «πακέτο» στρατιωτικού εξοπλισμού -το μεγαλύτερο από το 1992, όταν ο Μπους πατήρ πωλούσε 150 αεροσκάφη F16 στην Ταϊβάν-, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια, εξακολουθούν να ακούγονται φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι οποίες καλούν για ακόμη περισσότερες (!) πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές καλούσαν χθες τον Πρόεδρο Μπους να κάνει «περισσότερα», προφανώς δηλαδή να διαθέσει κι άλλα όπλα στην Ταϊπέι, με τον Ντέινα Ροραμπέικερ να καλεί να «αποφύγουμε την εισβολή (σ.σ. ποια;) της κόκκινης Κομμουνιστικής Κίνας» στη νήσο (!).

«Οι σινοαμερικανικές σχέσεις», προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Γιανγκ Τζιετσί χθες, «βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Οι συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν... ενισχύουν τις αποσχιστικές δυνάμεις στο κινεζικό αυτό νησί». Ωστόσο, ακόμη και αυτή η πώληση των Aegis δεν αποκλείεται εντελώς και μπορεί να ληφθεί «κάποια στιγμή ως το 2010», σύμφωνα με πηγές κοντινές στο Λευκό Οίκο.

Η κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊβάν δίνει ενδεχομένως μια ιδέα του τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την πολιτική της στην περιοχή αλλά και την παγκόσμια σκακιέρα: οι ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον μιλούν για «διπλωματική προσέγγιση» με την Κίνα μοιράζοντας όπλα σε μια λογική «αποτροπής» της...

ΓΑΛΛΙΑ
Και νέες απεργίες για το όριο συνταξιοδότησης

Στιγμές από την προχτεσινή απεργία

Associated Press

Στιγμές από την προχτεσινή απεργία
ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη νέα απεργιακή τους κινητοποίηση ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τη διοίκηση της επιχείρησης, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας τους τη Δευτέρα.

Η απεργιακή κινητοποίηση παρέλυσε λεωφορεία, τρένα και υπόγειο σιδηρόδρομο, σε 50 γαλλικές πόλεις, εκτός του Παρισιού. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ολιβιέ ντε Χιλερίν, ανακοινώνοντας τη νέα κινητοποίηση του κλάδου, για τις 2 του Μάη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος επαναλαμβανόμενων συνομιλιών, αν δεν υπάρχουν νέες προτάσεις προς συζήτηση». Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 55 έτη, όριο που έχουν κερδίσει μετά από ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ της γαλλικής πρωτεύουσας. Εντούτοις, σήμερα, το Παρίσι αναμένεται να μείνει χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού οι εργαζόμενοι απεργούν ζητώντας την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Associated Press

ΚΕΝΥΑ - ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με βαριές κατηγορίες...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Προσωρινά ελεύθεροι, κατόπιν καταβολής συνολικής χρηματικής εγγύησης από 3.800 έως 9.000 δολάρια, αφέθηκαν χτες οι τρεις Κενυάτες που εργάζονταν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κατηγορήθηκαν πως σχεδίαζαν, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κένυα, Τζόνι Κάρσον.

Ο εισαγγελέας του Ναϊρόμπι αποφάσισε την επιβολή της υψηλής χρηματικής εγγύησης στους τρεις κατηγορούμενους, Τζορτζ Νγκόνχε Τζούμα, Πίτερ Οκοθ Αλίνγκο και Σούζαν Μουθόνι, με την επιπρόσθετη εντολή να μην πλησιάσουν, σε καμία περίπτωση, τα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην πόλη. Οι τρεις κατηγορούνται πως σχεδίαζαν δολοφονική απόπειρα όχι μόνον κατά του αμερικανού πρεσβευτή Τζόνι Κάρσον, αλλά και κατά τριών υπαλλήλων του διεθνούς οργανισμού στο Ναϊρόμπι και τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας για θέματα Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Τζόζεφ Μάρτιν. Το κίνητρο των κατηγορουμένων, κατά τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Κένυας, θεωρείται πως ήταν η συγκάλυψη της συμμετοχής τους σε σπείρα εκβιαστών και πλαστογράφων που λειτουργούσε στους κόλπους του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στο Ναϊρόμπι και είχε ως θύματα Αφρικανούς που αναζητούσαν άσυλο στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης...

ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
«Ισχυρές δυνάμεις» μετακινούνται στη μεθόριο

ΝΤΑΚΑ, ΓΚΑΟΥΑΤΙ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις του Μπανγκλαντές ότι μεταφέρουν χιλιάδες άνδρες και οπλισμό στη μεθόριο, ενώ αυξάνουν τις περιπολίες τους, επαναφέροντας την ένταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή, όπου 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα. Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Μπανγκλαντές αρνήθηκαν την ανάπτυξη δυνάμεών τους στα σύνορα, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι έχουν εντάξει περισσότερους άνδρες στις περιπόλους τους.

Πάντως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών «αποκλιμάκωσαν την ένταση».

Αναλυτές τονίζουν πως η μεθοριακή σύγκρουση της περασμένης βδομάδας υπογραμμίζει τους «κινδύνους ασφαλείας» για την Ινδία από την ύπαρξη δυσανάλογα μικρότερων κατά τάξη στρατιωτικής ισχύος, αλλά «επιθετικών» γειτόνων. Ο περιφερειακός «ηγεμονισμός» που επιδεικνύει η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ στο Νέο Δελχί, παρατηρεί η εφημερίδα Χίντου, προκαλεί αντι-ινδικά αισθήματα που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Πάντως, η ίδια εφημερίδα αρνείται το σενάριο ότι τη σύγκρουση ενορχήστρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει πως υπάρχει μια ακόμη εκτίμηση περί υποκίνησης της σύγκρουσης από «στοιχεία» στο στρατό του Μπανγκλαντές που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Σεΐχ Χασίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ