Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
«Ισχυρές δυνάμεις» μετακινούνται στη μεθόριο

ΝΤΑΚΑ, ΓΚΑΟΥΑΤΙ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις του Μπανγκλαντές ότι μεταφέρουν χιλιάδες άνδρες και οπλισμό στη μεθόριο, ενώ αυξάνουν τις περιπολίες τους, επαναφέροντας την ένταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή, όπου 19 στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα. Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Μπανγκλαντές αρνήθηκαν την ανάπτυξη δυνάμεών τους στα σύνορα, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι έχουν εντάξει περισσότερους άνδρες στις περιπόλους τους.

Πάντως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών «αποκλιμάκωσαν την ένταση».

Αναλυτές τονίζουν πως η μεθοριακή σύγκρουση της περασμένης βδομάδας υπογραμμίζει τους «κινδύνους ασφαλείας» για την Ινδία από την ύπαρξη δυσανάλογα μικρότερων κατά τάξη στρατιωτικής ισχύος, αλλά «επιθετικών» γειτόνων. Ο περιφερειακός «ηγεμονισμός» που επιδεικνύει η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ στο Νέο Δελχί, παρατηρεί η εφημερίδα Χίντου, προκαλεί αντι-ινδικά αισθήματα που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Πάντως, η ίδια εφημερίδα αρνείται το σενάριο ότι τη σύγκρουση ενορχήστρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει πως υπάρχει μια ακόμη εκτίμηση περί υποκίνησης της σύγκρουσης από «στοιχεία» στο στρατό του Μπανγκλαντές που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Σεΐχ Χασίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ