ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα

Απόρριψη κάθε είδους «κοινωνικού» διαλόγου και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχο να αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα για την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και για να διεκδικηθούν αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αυτά τα τέσσερα σημεία ήταν ο κοινός τόπος όλων των ομιλιών στη χτεσινή μαζική σύσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) με θέμα: Κοινωνική Ασφάλιση και Πρωτομαγιά. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν πλήθος συνδικαλιστικών εκπροσώπων από όλους τους χώρους δουλιάς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο Γ. Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, επισήμανε στην ομιλία του ότι η απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν αποτέλεσμα της πολύμορφης δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία μεταφράζεται σε καταλήψεις, πορείες, περιοδείες και συγκεντρώσεις, και που χωρίς αυτή δε θα γινόταν. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι παρά τη στήριξη της ΝΔ δυσκολεύεται να βρει συμμάχους, γιατί η αντίδραση των ανθρώπων της δουλιάς είναι καθολική. Γι' αυτό, είπε, προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι», ισχυριζόμενη ή ότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό δεν είναι όπως έχουν παρουσιαστεί ή, κυρίως, ότι τα μέτρα δεν αφορούν όλους, επιδιώκοντας να επιφέρει τη διάσπαση στο εργατικό κίνημα. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης, για να αντιστρέψει υπέρ της το κλίμα, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, πρέπει να προβληθεί το περιεχόμενο των προτάσεων του ΠΑΜΕ. Οτι, δηλαδή, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή η μείωση των συντάξεων δεν είναι το μόνο ζήτημα αλλά πρέπει να διεκδικηθούν λύσεις για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων. Ακόμα, αναφερόμενος στην κλιμάκωση του αγώνα, τόνισε πως πρόκειται για επιτακτική ανάγκη και δεν πρόκειται για πείσμα. Πρέπει, είπε, «να δείχνεις στην εργατική τάξη ότι ο αγώνας έχει συνέχεια και συνέπεια», σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ που απέρριψε την πρόταση για νέα απεργία στις 10 του Μάη. Καταλήγοντας, επισήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επιτυχία της αυριανής απεργίας, ώστε να υπάρχει συμμετοχή και έντονος αγωνιστικός παλμός. Η επιτυχία της αυριανής απεργίας, είπε, θα ενισχύσει την προσπάθεια για την απεργία της Πρωτομαγιάς, όπου εκτός από το Ασφαλιστικό θα τεθούν και μια σειρά ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, η Παιδεία, η Υγεία κ.ά.

Ο Α. Αβραμίδης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε στην ομιλία του ότι «γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης της κλοπής που γίνεται εδώ και 50 χρόνια των αποθεματικών των Ταμείων. Η ΓΣΕΕ ομιλεί γενικά και αόριστα για κατασπατάλη αποθεματικών, χωρίς να αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες στις κυβερνήσεις και τους εργοδότες». Ακόμα, αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο επισήμανε ότι όσες φορές έγινε χρησιμοποιήθηκε, για να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει τις αντεργατικές της ρυθμίσεις.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, υπογράμμισε ότι τώρα «που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να περάσουμε στην επίθεση», δουλεύοντας για την επιτυχία της αυριανής απεργίας, αλλά και αυτής της Πρωτομαγιάς. Επίσης, ο Γ. Ρώτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας τόνισε ότι «η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει πως κανείς δε δικαιούται να αισθάνεται ασφαλής», ενώ αναφερόμενος στη σημασία του αγώνα είπε χαρακτηριστικά «η ταξική πάλη είναι εδώ όσο και αν προσπάθησαν να την καταργήσουνε».

Ο Γ. Σκιαδιώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στις δύο γραμμές αντιπαράθεσης υπογράμμισε το ποιος θα έχει το πάνω χέρι εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της αντίστασης της εργατικής τάξης σήμερα.

Ο Δ. Σούκης, από τη ΔΕΗ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προοπτική στον αγώνα «γιατί έχουμε ως συνδικαλιστές ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους» και μιλώντας για την Πρωτομαγιά είπε «να αναδειχτεί ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι κοινωνικοί εταίροι αλλά κοινωνική αντίπαλοι των εργοδοτών».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ακόμα πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων αναδεικνύοντας την ανάγκη εντατικοποίησης των αγωνιστικών διεργασιών, ώστε η υπόθεση της πάλης να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Πούλμαν για την απεργία

Για τη μεταφορά των απεργών στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ναυλωθεί πούλμαν που θα ξεκινούν στις 9 το πρωί από τα παρακάτω σημεία:

ΔΑΦΝΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ (Αφετηρία λεωφορείων).

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ (Αφετηρία λεωφορείων).

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Εμπορικό Κέντρο ΙΩΝΙΑ-ΣΕΝΤΕΡ).

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ.

ΝΕΑΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ.

ΔΗΜΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ (Τέρμα Τρόλεϊ).

ΝΙΚΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.

ΙΛΙΟΝ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΜΕΝΙΔΙ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΖΑΦΕΙΡΙ: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.

Επίσης πούλμαν για τη μεταφορά την Πέμπτη στην απεργία δρομολογούν κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ αλλά και μαζικοί φορείς περιοχών.

Η ΚΟΒ Χολαργού θα έχει πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί από την πλατεία Κύπρου με διαδοχικές στάσεις στις 8.45 στο τέρμα λεωφορείων Χολαργού, στις 9.00 στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και στις 9.15 στην πλατεία Δημοκρατίας.

Οι μαζικοί φορείς Νέας Σμύρνης βάζουν πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί από την οδό Ελευθέριου Βενιζέλου μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία του Περιστερίου ΙΚΑ - ΤΕΒΕ βάζουν πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση στην Κάνιγγος, που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Δημαρχίας στις 9 π.μ.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας βάζει πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση στην Κάνιγγος, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Δαβάκη στις 9:15 π.μ.

Οι συνταξιούχοι στη Δάφνη βάζουν πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση στην Κάνιγγος, που θα ξεκινήσει από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 25 (γραφεία ΠΕΑΕΑ) στις 9 π.μ.

Απεργία σε ξηρά, αέρα, θάλασσα

Θα παραλύσουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αύριο στην Αττική και όλη την Ελλάδα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα καθώς τα σωματεία των εργαζομένων σ' αυτά με αποφάσεις τους συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία.

Αστικές συγκοινωνίες: Ακινητοποιημένα θα μείνουν στα γκαράζ τα μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό, μετρό και πράσινα λεωφορεία.

ΟΣΕ: Χειρόφρενο τραβούν τα τρένα και θα γίνουν μόνο περιορισμένα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας.

«Ολυμπιακή Αεροπορία»: Στο έδαφος θα παραμείνουν τα αεροπλάνα της και θα γίνει μόνο μία πτήση ανά προορισμό. Κανένα αεροπλάνο δε θα πετάξει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.

Πλοία: Δεμένα στα λιμάνια και στα πορθμεία θα μείνουν όλα τα πλοία από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ολοι στη συγκέντρωση στο ΕΚΠ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του Πειραιά για την επιτυχία της αυριανής 24ωρης pανελλαδικής απεργίας και της συγκέντρωσης στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πειραιά για την Κοινωνική Ασφάλιση και καλεί όλο τον πειραϊκό λαό να ξεσηκωθεί για να αποκρουστεί η επίθεση με κλιμάκωση του αγώνα, να διεκδικήσει μαζί με όλη την εργατική τάξη της χώρας δημόσια καθολικά υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά συνεχίζουν αγωνιστικά την 1η Μάη με απεργία και συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 10 το πρωί.

Τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους ενώνουν και τα πληρώματα στα Ρυμουλκά και Ναυαγοσωστικά, που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία με απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση στις 9.30 στο ΕΚΠ.

Συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην αυριανή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ.

Οι Γυναικείοι Σύλλογοι Πειραιά, μέλη της ΟΓΕ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την καταπάτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Καλούν τις γυναίκες του Πειραιά, τις γυναίκες του μόχθου και της ανεργίας να πάρουν μέρος αύριο στη μεγάλη πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 9.30 το πρωί για: Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική για όλο το λαό.

Το κάλεσμα υπογράφουν οι Σύλλογοι Γυναικών: Αγ. Σοφίας, Ευγένειας - Χαραυγής «Η Κυψέλη», Νίκαιας, Κερατσινίου, «Στοργή του Παιδιού», Κορυδαλλού, Περάματος «Εστία της Γυναίκας» και Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ