Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα

Απόρριψη κάθε είδους «κοινωνικού» διαλόγου και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχο να αποσυρθούν τα κυβερνητικά μέτρα για την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και για να διεκδικηθούν αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αυτά τα τέσσερα σημεία ήταν ο κοινός τόπος όλων των ομιλιών στη χτεσινή μαζική σύσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) με θέμα: Κοινωνική Ασφάλιση και Πρωτομαγιά. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν πλήθος συνδικαλιστικών εκπροσώπων από όλους τους χώρους δουλιάς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο Γ. Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, επισήμανε στην ομιλία του ότι η απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν αποτέλεσμα της πολύμορφης δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία μεταφράζεται σε καταλήψεις, πορείες, περιοδείες και συγκεντρώσεις, και που χωρίς αυτή δε θα γινόταν. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι παρά τη στήριξη της ΝΔ δυσκολεύεται να βρει συμμάχους, γιατί η αντίδραση των ανθρώπων της δουλιάς είναι καθολική. Γι' αυτό, είπε, προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι», ισχυριζόμενη ή ότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό δεν είναι όπως έχουν παρουσιαστεί ή, κυρίως, ότι τα μέτρα δεν αφορούν όλους, επιδιώκοντας να επιφέρει τη διάσπαση στο εργατικό κίνημα. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης, για να αντιστρέψει υπέρ της το κλίμα, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, πρέπει να προβληθεί το περιεχόμενο των προτάσεων του ΠΑΜΕ. Οτι, δηλαδή, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή η μείωση των συντάξεων δεν είναι το μόνο ζήτημα αλλά πρέπει να διεκδικηθούν λύσεις για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων. Ακόμα, αναφερόμενος στην κλιμάκωση του αγώνα, τόνισε πως πρόκειται για επιτακτική ανάγκη και δεν πρόκειται για πείσμα. Πρέπει, είπε, «να δείχνεις στην εργατική τάξη ότι ο αγώνας έχει συνέχεια και συνέπεια», σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ που απέρριψε την πρόταση για νέα απεργία στις 10 του Μάη. Καταλήγοντας, επισήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επιτυχία της αυριανής απεργίας, ώστε να υπάρχει συμμετοχή και έντονος αγωνιστικός παλμός. Η επιτυχία της αυριανής απεργίας, είπε, θα ενισχύσει την προσπάθεια για την απεργία της Πρωτομαγιάς, όπου εκτός από το Ασφαλιστικό θα τεθούν και μια σειρά ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, η Παιδεία, η Υγεία κ.ά.

Ο Α. Αβραμίδης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε στην ομιλία του ότι «γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης της κλοπής που γίνεται εδώ και 50 χρόνια των αποθεματικών των Ταμείων. Η ΓΣΕΕ ομιλεί γενικά και αόριστα για κατασπατάλη αποθεματικών, χωρίς να αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες στις κυβερνήσεις και τους εργοδότες». Ακόμα, αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο επισήμανε ότι όσες φορές έγινε χρησιμοποιήθηκε, για να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει τις αντεργατικές της ρυθμίσεις.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, υπογράμμισε ότι τώρα «που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να περάσουμε στην επίθεση», δουλεύοντας για την επιτυχία της αυριανής απεργίας, αλλά και αυτής της Πρωτομαγιάς. Επίσης, ο Γ. Ρώτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας τόνισε ότι «η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει πως κανείς δε δικαιούται να αισθάνεται ασφαλής», ενώ αναφερόμενος στη σημασία του αγώνα είπε χαρακτηριστικά «η ταξική πάλη είναι εδώ όσο και αν προσπάθησαν να την καταργήσουνε».

Ο Γ. Σκιαδιώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στις δύο γραμμές αντιπαράθεσης υπογράμμισε το ποιος θα έχει το πάνω χέρι εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της αντίστασης της εργατικής τάξης σήμερα.

Ο Δ. Σούκης, από τη ΔΕΗ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προοπτική στον αγώνα «γιατί έχουμε ως συνδικαλιστές ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους» και μιλώντας για την Πρωτομαγιά είπε «να αναδειχτεί ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι κοινωνικοί εταίροι αλλά κοινωνική αντίπαλοι των εργοδοτών».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ακόμα πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων αναδεικνύοντας την ανάγκη εντατικοποίησης των αγωνιστικών διεργασιών, ώστε η υπόθεση της πάλης να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ